Local

De interes pentru șoferii vrânceni: Cum poți afla câte puncte de penalizare rutieră ai acumulat

Ionel Sclavone
26 feb 2024 2702 vizualizări

Șoferii vrânceni pot verifica istoricul sancțiunilor rutiere, dar și numărul punctelor de penalizare pe care l-au acumulat, fără să fie nevoiți să facă drumuri la poliție. Acumularea punctelor de penalizare are drept consecință suspendarea permisului de conducere.

Șoferii au la dispoziție mai multe modalități pentru a verifica numărul punctelor de penalizare pe care le-au acumulat. Conform Codului Rutier, la 15 puncte de penalizare acumulate permisul de conducere se suspendă pentru 30 de zile. De aici urmează și alre sancțiuni, aplicate conform legislației rutiere, motiv pentru care este destul de important ca un șofer să țină evidența acestora.

Legislația rutieră stabilește că „titularul permisului de conducere are dreptul să obțină istoricul sancțiunilor la regimul circulației pe drumurile publice”. Un șofer are la dispoziție mai multe proceduri pe care să le urmeze într-o astfel de situație.

În mod tradițional, șoferii care doresc să aibă acces la aceste informații se adresează cu o cerere către serviciul de poliție rutieră. Ei trebuie să facă două drumuri la poliție, primul ca să depună cererea, iar al doilea ca să afle răspunsul. Această procedură, destul de incomodă, este încă în vigoare pentru cei care au timp de pierdut. 

O altă procedură permite ca șoferii să trimită solicitarea pe mail, la serviciul poliției rutiere din zona domiciliului. În termen de 15 zile, solicitarea este procesată, însă conducătorii auto trebuie să meargă personal să ridice documentul. Poliția nu răspunde mailurilor pe care le primite. 

Există și cea de-a treia cale, mult mai la îndemână și mai simplă. Șoferii pot obține informațiile care îi interesează online. Din 2023, sunt funcționale două portaluri care permit interogarea online pentru a afla istoricul sancțiunilor. Cele două portaluri permit accesarea bazelor de date ale poliției rutiere.

Astfel, pe de-o parte vorbim despre portalul hub.mai.gov.ro, care permite șoferilor să obțină aceste informații ori de câte ori au nevoie, online. Inconvenientul este că pentru înscriere, ca să obțină datele de logare, solicitanții trebuie să facă un drum la Poliție.

O altă opțiune este ghiseul.ro. Solicitanți trebuie să-și facă un cont, în această platformă, dar spre deosebire de înscrierea în de portalul Ministerului de Interne, nu trebuie să facă nici un drum. Totul se rezolvă din fața computerului sau a telefonului mobil.

Cei care vor să-și deschidă cont pe această platformă au nevoie de datele din buletin, o adresă de email și un card bancar valid. Serviciul este gratuit, însă necesită, la înscriere, și menționarea datelor unui card bancar.

În concluzie, cea mai simplă metodă pentru a afla câte puncte de penalizare a acumulat un șofer este interogarea prin ghișeul.ro. Un cont pe această platformă permite aceesarea și a altor servicii, de la plata amenzilor, la plata taxelor și impozitelor, dar și interogarea cu privire la sumele datorate statului. 

Sancțiunile aplicate pentru puncte de penalizare

Codul Rutier stabilește că suspendarea dreptului de a conduce vehicule se dispune după acumularea unui număr de puncte de penalizare. În funcție de punctele acumulate, este stabilită perioada pe care se aplică sancțiunea.

Pentru 15 puncte de penalizare, un șofer pierde dreptul de a conduce timp de 30 de zile. În cazul în care acumulează încă 15 puncte de penalizare în decursul a 12 luni după prima suspendare, se aplică o nouă sancțiune care ajunge la 60 de zile.

Dacă fapta șoferului este o infracțiune contra siguranței circulației pe drumurile publice și procurorul sau instanța de judecată a dispus clasarea, renunțarea la urmărirea penală, renunțarea la aplicarea pedepsei sau amânarea aplicării pedepsei, perioada de suspendare este de 180 de zile.

Suspendarea pentru 180 de zile se aplică și în cazul accidentului de circulație soldat cu decesul sau vătămarea corporală a unei persoane dacă a fost încălcată o regulă de circulație pentru care legislația rutieră prevede suspendarea exercitării dreptului de a conduce și instanța de judecată sau procurorul a dispus clasarea, renunțarea la urmărirea penală, renunțarea la aplicarea pedepsei sau amânarea aplicării pedepsei.

Punctele de penalizare se anulează la împlinirea termenului de șase luni de la data constatării contravenției.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.