Local

Cum s-a stins recentul scandal al încercării de „căpușare” a bugetului CSM Focșani 2007. Verifică cineva și „căpușările” reușite?

Ionel Sclavone
1 oct 2021 3062 vizualizări

Reamintim că săptămâna trecută, Ziarul de Vrancea v-a informat despre o nouă controversă apărută în spațiul public local în legătură cu bugetul CSM Focșani 2007. Deși este deja de notorietate faptul că finanțarea asigurată este mult sub necesar, într-o recentă ședință a Comitetului Director al CSM Focșani s-a aprobat încheierea unui contract cu atribuire directă în valoare de 25000 de euro, pentru mediatizarea activității clubului.

Pe lângă faptul că discutăm din nou de aprobarea unei cheltuieli dintr-un buget public fără finanțare, în acest caz a mai apărut o problemă, care ar trebui să beneficieze de explicații suplimentare. Atribuirea directă a celor 25000 euro s-a făcut unei firme aparținând unui antrenor angajat cu contract de muncă al CSM Focșani 2007. Concret, firmei aparținând antrenorului Costin Corcoz, de la secția tenis de masă a clubului.

Pentru a stinge din fașă scandalul mediatic izbucnit, actualii șefi ai Clubului Sportiv Municipal (CSM 2007) Focșani au anulat procedura de achiziție în valoare de aproape 25.000 de euro (123.900 de lei) pentru servicii de fotografiere a sportivilor. Contractul urma să fie încheiat cu o firmă din Țifești, CNC MEDIA ACTION SRL care aparține unui salariat al clubului. Este vorba despre antrenorul de tenis de masă, Costin Corcoz. Mai multe informații din anunțul publicat pe SEAP arată că Liviu Macovei, președintele Comitetului Director al clubului, a încercat să ascundă adevărul despre această achiziție controversată.

Decizia de anulare a procedurii de achiziție a intervenit în contextul scandalului provocat de apariția în presă a acestui subiect. Liviu Macovei, președintele Comitetului Director al clubului sportiv, a fost inițiator și susținător al organizării procedurii de achiziție directă prin care firma lui Costin Corcoz urma să primească 25.000 de euro pentru mai multe ședințe foto de prezentare, conform anunțului publicat pe SEAP.

Solicitat de Ziarul de Vrancea să explice rațiunea unui asemenea demers, Liviu Macovei a justificat că el nu este șeful exectiv al CSM Focșani 2007, acesta fiind directorul interimar în funcție instalat prin decizie a primarului.

„Relația Comitetului Director al CSM Focșani 2007 (n.r. condus de Liviu Macovei) cu șefii și funcționarii executivi ai clubului este asemănătoare cu aceea dintre Consiliul Local al Municipiului Focșani și primar respectiv aparatul Primăriei”, a explicat Liviu Macovei. „Comitetului Director al CSM Focșani 2007 a aprobat de principiu oportunitatea achiziției (n.r.de prestări servicii fotografiere), într-o ședință. Cei care pot materializa ceea ce am aprobat noi sunt cei din structura executivă a organigramei clubului (n.r. directorul interimar și directorul economic)”, a continuat explicația Macovei.

Cert este că în cazul despre care vorbim, procedura de achiziție a fost inițiată de Clubul Sportiv Municipal (CSM) Focșani 2007, în data de 22 septembrie 2021, ora 10:42, conform anunțului din SEAP. Aceasta s-a încheiat după doar un minut, când ofertantul a transmis prețul. Adică atunci când angajatul CSM 2007, Costin Corcoz, a răspuns prezent la apel. Iar acest lucru ridică semne de întrebare cu privire la corectitudinea procedurii. Achiziția a fost anulată de clubul sportiv sub pretext că ar fi fost completate greșit cantitățile de servicii – respectiv fotografiile pe care urma să le realizeze firma cu pricina.

De ce a fost anulată achiziția de servicii a CSM Focșani de la o firmă a unui angajat al său, denumită în termeni populari „căpușare” a bugetului clubului?

Motivul pentru care au dat înapoi Liviu Macovei și conducerea executivă a clubului, care și-au asumat împreună achiziția menționată, a fost legat de scandalul mediatic provocat pe acest subiect (Liviu Macovei a fost criticat public inclusiv în propriul partid pentru această achiziție), dar și de teama comiterii unor ilegalități.

Astfel, pe de-o parte există un posibil conflict de interese, dat fiind că firma contractată aparține unui angajat al clubului, Costin Corcoz. Acest lucru se definește în termeni populari drept „căpușare” a bugetului clubului de către propriii angajați.

Pe de altă parte, legislația în vigoare mai prevede că orice procedură de achiziție trebuie inițiată în momentul în care există fondurile necesare în buget. Or, așa cum recunoștea chiar Liviu Macovei, clubul nu avea la dispoziție fondurile necesare finalizării acestui contract.

„CSM Focșani 2007 nu ar putea cheltui această sumă și nicio altă sumă pentru promovare pentru simplul fapt că nu dispune de acești bani”, scria Liviu Macovei.

Liviu Macovei, contestat de propriii colegi de partid care îl acuză de afaceri dubioase

Achiziția serviciilor de fotografiere a fost contestată inclusiv de colegii de partid ai lui Macovei, din PNL, care au emis un comunicat de presă în acest sens:

„PNL Focșani se dezice de hoțiile de la Clubul Sportiv Municipal. Organizația Municipală a PNL nu va gira niciodată ca din banii focșănenilor să se umfle buzunarele firmelor apropiate Primăriei Focșani. Nu putem să fim de acord ca CSM Focșani, prin președintele său Marius Batog, contabila Dana Săvulescu, dar și prin președintele Comitetului Director, Liviu Macovei, să cheltuie zeci de mii de euro pentru fotografierea sportivilor. Trebuie să înceteze furturile la această instituție! Ne-am săturat ca sub umbrela sportului să se facă achiziții supraevaluate și cu dedicație către firme sau persoane agreate de Primăria Focșani”.-Șeful Comitetului Director

Lovit chiar din interiorul propriului partid, Liviu Macovei a încercat să se dezvinovățească, spunând că n-a fost vorba despre o procedură de achiziție reală. El a afirmat, într-o postare pe Facebook, pe 23 septembrie, în vreme ce procedura de achiziție era în plină desfășurare, că ar fi fost vorba doar de o discuție, iar nu despre un contract ferm.

„CSM Focșani 2007 a discutat OPORTUNITATEA încheierii unui contract de întreținere site pentru o perioadă următoare, sub condiționarea existenței unor sume distincte pe acest capitol bugetar”, a scris Macovei pe Facebook în 26 septembrie.

În realitate, președintele Comitetului Director este contrazis, însă, de anunțul procedurii care a fost transmis pe 22 septembrie în SEAP. Este vorba despre o procedură oficială, publicată în SEAP, pentru încheierea unui contract.

Postarea lui Liviu Macovei după apariția în presa locală a informațiilor privind existența contractului aprobat în recenta ședință a Comitetului Director al CSM Focșani 2007

„În urma apariției în mass-media locale a informațiilor potrivit cărora CSM Focșani 2007 ar cheltui 25.000 euro pentru «transparență», fac următoarele precizări: 

CSM Focșani 2007 nu ar putea cheltui această sumă și nicio altă sumă pentru promovare pentru simplul fapt că nu dispune de acești bani;

CSM Focșani 2007 a discutat OPORTUNITATEA încheierii unui contract de întreținere site pentru o perioadă următoare, sub condiționarea existenței unor sume distincte pe acest capitol bugetar;

CSM Focșani 2007 consideră prioritate zero în acest moment asigurarea finanțării contractelor de activitate sportivă la jucătorii din cadrul Clubului, până la finalul acestui an, urmând ca de la 1 ianuarie 2022 să aplice o nouă strategie menită să reducă cheltuielile și să sprijine cu prioritate activitatea secțiilor de juniori;

CSM Focșani 2007 a făcut diligențe pentru găsirea unor surse de finanțare a contractelor jucătorilor, în acest sens fiind depuse către instituțiile abilitate adrese oficiale cu nevoile clubului pentru acest an;

Deși Consiliul Local Focșani a aprobat în ședința din 18 august a.c. suma de 2,5 milioane lei, primarul Cristi Misăilă nu a virat în totalitate banii necesari desfășurării în bune condiții a activităților sportive;

Comitetul Director este forul care poate aproba sau respinge încheierea unui contract al CSM Focșani 2007, în acest caz nefiind vorba despre exercitarea unui vot în privința contractului de media;

În calitate de președinte al Comitetului Director atrag atenția celor care gestionează activitatea Clubului să respecte întocmai procedurile legale, care au fost încălcate sistematic în trecut, fapt constatat la verificările Corpului de Control de la Primăria Focșani;

În calitatea mea de președinte al Comitetului Director al CSM Focșani 2007 reiterez faptul că sunt un adept al transparenței, cu respectarea unor condiții: stoparea cheltuirii banilor publici în mod deșănțat, urmarea procedurilor legale în cadrul Clubului și adoptarea unei noi organigrame și a unui nou regulament de organizare și funcționare astfel încât deciziile să fie luate de Comitetul Director împreună cu directorul Clubului.”-Liviu Macovei

Ziarul de Vrancea solicită verificarea cât mai urgentă a modului în care a fost „căpușat” până acum bugetul CSM Focșani 2007 și comunicarea publică a concluziilor

Din informațiile Ziarului de Vrancea, practica aceasta a „căpușării” bugetului CSM Focșani, direct prin firme ale unor angajați, sau indirect prin firme intermediare care achiziționează apoi servicii de la firme ale angajaților, a fost una utilizată cu spor și perseverență în ultimii ani în club. Și care analizată cu responsabilitate, ar putea fi catalogată drept una din principalele cauze ale aducerii clubului municipalității focșănene în starea actuală de a fi aproape nefinanțabil. Problema este dacă își va propune cineva să descopere acest mod de lucru la adevărata dimensiune la care a fost practicat la CSM Focșani 2007. Ziarul de Vrancea lansează tuturor celor responsabili de soarta CSM Focșani 2007 solicitarea de a-și planifica și finaliza cât mai rapid o asemenea verificare, pe ultimii ani, până la zi. Urmată imediat de comunicarea publică a concluziilor.

Firma fratelui lui Marian Oprișan îngrijește gazonul stadionului Milcovul, tot în urma unei atribuiri directe a contractului cu CSM Focșani 2007

Săptămâna trecută, sub motivul urgenţei, CSM Focșani a încheiat un alt contract pe SEAP. Cel privind prestările de servicii de întreţinere a terenurilor de fotbal cu gazon de la Stadionul din Cartierul Sud Focșani. Contractul a fost atribuit firmei Gama Verde, pentru suma de 113.806 lei. Firma Gama Verde este administrată de Adrian Oprişan, fratele lui Marian Oprişan, vicepreşedintele PSD al Consiliului Judeţean Vrancea.

Citiți și:Deși fără finanțare asigurată, amatori din interiorul clubului se „înșurubează” și prind „hălci” consistente din bugetul CSM Focșani 2007


 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.