Local

Consultațiile și investigațiile de care pot beneficia vrâncenii de peste 40 de ani

Ionel Sclavone
17 mar 2024 4180 vizualizări

Vrâncenii care au trecut de vârsta de 40 de ani beneficiază de o serie de investigații și consultații menite asigure prevenirea apariției unor boli grave. Afecțiunile selectate au fost incluse în Ghidul asiguratului, document care conține informații utile pentru asigurații din sistemului public de sănătate.

Vrâncenii care au calitatea de asigurat la sistemul public de sănătate pot beneficia de o serie de consultații și investigații medicale. Lista acestora poate fi consultată în nou aediție a Ghidului asiguratului, elaborate de Casa Națională de Asigurări de Sănătate. Documentul conține o serie de informații utile cu privire la serviciile medicale ce pot fi obține.

Ghidul Asiguratului stabilește și serviciile medicale de care poate beneficia o persoană cu vârsta de peste 40 de ani. Se știe că riscul de îmbolnăvire crește odată cu vârsta. Astfel, persoanele care au trecut de 40 de ani pot beneficia de o serie de investigații, în vederea prevenirii apariției unor boli grave.

Prin pachetele de prevenție, CNAS vrea să încurajeze persoanele de peste 40 de ani să-și verifice periodic starea sănătății. Medicii de familie sunt încurajați să acorde consultații preventive, în cadrul cărora să evalueze comportamentele cu impact asupra sănătăţii (stilul de viaţă: fumat, consum problematic de alcool, activitatea fizică, dieta etc.), riscul cardiovascular, oncologic, sănătatea mintală și altele și să intervină asupra riscurilor ce pot fi reduse ori chiar eliminate.

Mai exact, este vorba despre trei pachete de servicii medicale de prevenție, care, în funcție de categoria de vârstă, includ, în fiecare an, mai multe consultații și analize de laborator.

Pachetul anual de prevenție 40+, permite asiguraților la sistemul public de sănătate să beneficieze de până la trei consultații pe an. În cadrul acestora sunt evaluate riscurile implicate de stilul de viață și riscurile cu privire la anumite boli precum cele cardiovasculare (tensiune arterială, colesterol, glicemie), cele de natură oncologice, de boli cronice de rinichi, de boli mintale etc.

Al doilea pachet de prevenție vizează persoanele cu vârste cuprinse între 40 și 60 de ani, care sunt înregistrate cu boli cronice la medicul de familie. În cazul acestora sunt prevăzute cel mult două consultații pe an, în care să fie evaluate stilul de viață și riscurile menționate mai sus.

Al treilea pachet anual de prevenție este destinat persoanelor cu vârste de peste 60 de ani. Acestea sunt investigate în cadrul a două consultații pe an și li se evaluează stilul de viață și, pe lângă riscurile amintite anterior, și pe cel de osteoporoză, de incontinență urinară sau de demență.

Persoanele trecute de 40 de ani pot face o serie de analize de laborator pentru prevenție, după cum urmează: hemoleucogramă completă; VSH; glicemie; colesterol seric total; LDL colesterol; creatinina serică cu determinarea ratei de filtrare glomerulară estimată - RFGe; TGO; TGP; determinarea raportului albumină/ creatinină în urină (RACU).

Pe lângă acest analize mai sunt unele specifice destinate femeilor: senologie imagistică; TSH, FT4; examen Babeș-Papanicolau - la doi ani la femei simptomatice.

La rândul lor, bărbații au dreptul la următoarele analize specifice: PSA antigenul specific prostatic.

Persoanele de peste 60 de ani mai beneficiază, pe lângă analizele de mai sus, și de investigația DEXA, utilizată pentru depistarea osteoporozei.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.