Local

Conform evaluării locuitorilor, Focșaniul este unul dintre cele mai murdare orașe din România

Ionel Sclavone
26 mai 2017 11237 vizualizări

Municipiul Focșani este unul dintre cele mai murdare orașe din România, în care nu prea ai motive să te stabilești. Conform unui studiu realizat de platforma de imobiliare Storia.ro, municipiul nostru se situează pe locul 37 din 42. Cercetarea a fost realizată pe baza opiniilor locuitorilor care au fost invitați să evalueze orașele și cartierele în care locuiesc și a analizat mai multe criterii, între care curățenie, siguranța cetățenilor, calitatea aerului, facilități medicale și costul general al vieții. În clasamentul general privind calitatea vieții, Focșaniul se situează pe locul 40 din 42. La același capitol, al calității vieții, județul Vrancea se situează pe locul 33 într-un alt top al revistei „Capital“.

Municipiul Focșani este unul dintre cele mai murdare orașe din România, situându-se pe locul 37 din 42, cu o medie de 53,14 puncte dintr-un total de 100, conform unui studiu realizat de Storia.ro, site-ul de imobiliare lansat de OLX.ro, în colaborare cu agenția de cercetare D&D Research. Cele mai curate orașe din țară, așa cum le-au votat proprii locuitori sunt Brașov cu 70,08 puncte, Oradea cu 65,71 puncte și Sfântu Gheorghe cu 64,59 puncte.

Pentru întocmirea clasamentului, participanții au fost invitați să-și evalueze orașele și cartierele în care locuiesc din punctul de vedere al curățeniei, pe o scală de la 1 la 5, unde 1 este foarte rău, iar 5 este foarte bine. Doar mențiunile care au primit cel puțin 100 de răspunsuri au fost incluse în clasamentul final.  În Focșani au fost analizate opiniile a 2.305 repondenți.  

„Curățenia unui oraș este influențată de mai mulți factori, de la prezența sistemelor de colectare a deșeurilor, la proiecte de urbanism care să ofere locuitorilor mai multe posibilități de a avea și păstra un oraș cât mai curat. Avem orașe și cartiere ce au fost taxate de către locuitorii lor din cauza lipsei containelor pentru colectarea selectivă a deșeurilor, a numărului mare de gunoaie, PET-uri sau resturi menajere aruncate pe stradă. Această realitate cere ca, pe lângă responsabilitatea personală a fiecăruia dintre noi, atât dezvoltatorii, cât și autoritățile locale să aloce o importanță sporită subiectului și să vină cu soluții tehnice pentru orașe și cartiere cât mai salubre“, a menționat  Sorin Bălan, Head of Storia.ro și OLX Imobiliare, în documentul publicat.

Studiul Storia.ro confirmă ceea ce focșănenii reclamă de multă vreme, degradarea permanentă a orașului pe fondul  lipsei de implicare a municipalității. Oamenii nemulțumiți postează periodic pe rețelele de socializare fotografii și comentarii despre starea deplorabilă a străzilor, pline de gropi, a spațiilor verzi inundate de buruieni etc. Reprezentanții administrației locale par depășiți de situație și, în loc să ia măsuri pentru a stopa dezastrul, privesc neputincioși cum Focșaniul se transformă într-o ruină. Deși prin buget au fost repartizați aproape un milion de lei pentru reabilitarea parcurilor Nicolae Bălcescu și Teatru, primăria nu a inițiat procedurile de achiziție pentru lucrări.

Focșaniul codaș în topul orașelor românești

În clasamentul general privind calitatea vieții, realizat pe baza evaluării cetățenilor, Focșaniul se situează pe locul 40 din 42, cu o medie generală de 52,43 puncte. Conform opiniei localnicilor, orașul nostru este deficitar nu doar la curățenie ci și la facilități medicale, unde ocupă locul 40 cu 46.28 de puncte, calitatea aerului – locul 38 cu 50,7 de puncte, costul general al vieții – locul 38 cu 50,37 de puncte. Concetățenii noștri apreciază cel mai mult serviciile poliției, Focșaniul ocupând locul 31 în top, cu 62,67 de puncte.

Conform aceluiași studiu, cele mai bune zone din oraș sunt Independenței (59.84 puncte), Spital (58.88 puncte), Centru (57.42 puncte), Gară (56.69 puncte)Pe ultimele cinci locuri se situează Piața (47.45 puncte), Bahne (46.28 puncte), Mândrești (42.81 puncte), Aviatorilor (39.94 puncte) și Tăbăcari (38.6 puncte). Surprinzător este locul codaș deținut de Mândrești în condițiile în care în acest cartier Primăria a investit câteva milioane de euro prin Planul Integrat de Dezvoltare Urbană, proiect finanțat din fonduri europene.  

Într-un alt top, al cartierelor din România cu cea mai scăzută calitate a aerului, Bahnele se situează pe locul 6, din 20, imediat sub Ferentari care are o medie de 43,32.

Calitatea vieții în Vrancea lasă mult de dorit

Un alt studiu, realizat de revista „Capital“ pe datele provenite de la Institutul Național de Statistică plasează județul Vrancea pe locul 33 într-un clasament al nivelului de calitate a vieții. Cercetarea a luat în calcul date de ordin economic, demografic și educațional. Au fost analizate salariul mediu, rata șomajului, PIB-ul pe cap de locuitor, gradul de dezvoltare al comerțului modern, nivelul prețurilor în domeniul imobiliar, procentul populaţiei cu studii superioare raportat la numărul de studenţi, sporul natural de creștere a populației și speranța de viață.

De asemenea au mai fost utilizate date statistice privind rata criminalității, accesul la infrastructura de transport rapidă (aeroporturi, autostrăzi, căi ferate modernizate), densitatea reţelelor edilitare, numărul şi diversitatea instituţiilor culturale, dar şi informaţii privind clima sau distanţele până la o serie de puncte de interes (mare, munte, graniţa de vest).

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.