Local

CJ a început deja să găsească scuze pentru noul sistem de colectare a deșeurilor

Mihai Boicu
3 dec 2017 1537 vizualizări
CJ a început deja să găsească scuze pentru noul sistem de colectare a deșeurilor
CJ a început deja să găsească scuze pentru noul sistem de colectare a deșeurilor

Deși proiectul Vrancea Curată ar trebui terminat anul viitor, reprezentanții CJ s-au trezit acum să ridice întrebări despre modalitatea de colectare a deșeurilor u vicepreședintele Dănuț Cristian a aruncat pur și simplu responsabilitatea în sarcina primarilor la ultima ședință a Consiliului Județean tot ceea ce se întâmplă arată că Oprișan și oamenii lui vor să arunce vina asupra altora pentru eventual eșec al proiectului, provocat de faptul că deșeurile nu se vor mai colecta de la gospodării

Consiliul Județean  pare că și-a pregătit strategia pentru a se spăla pe mâini și pentru a arunca vina asupra altor instituții în eventualitatea foarte probabilă a unui eșec al proiectului Vrancea Curată cauzat de modalitatea de colectare. Dacă acum în mediul rural deșeurile menajere sunt colectate din poartă în poartă, proiectul implementat de CJ prevede că oamenii vor trebuie să își ducă gunoaiele la puncte de colectare situate chiar și la kilometri distanță.  Semnale de alarmă sunt trase de mai mulți ani, la care reprezentanții CJ au răspuns cu acuzații de blocare a proiectului, din partea fostelor guverne, instituții, primari ai opoziției etc. La ultima ședință a CJ s-a putut constata o schimbare a tacticii, la discutarea proiectului referitor la aprobarea Studiului de Oportunitate și alegerea modalității de delegare a gestiunii serviciului public de management și operare a Centrului de Management Integrat al Deșeurilor Haret, a stațiilor de transfer și a platformelor de colectare. ”Sunt localități rurale unde colectarea se face din poartă în poartă. Nu văd cum se vor obișnui cetățenii să își ducă deșeurile la puncte de colectare care nu de puține ori sunt situate la kilometri distanță”, a spus liberalul Liviu Bostan. Acesta a mai spus că în cei zece ani de când se lucrează la proiect ar fi trebuit să fie corectată această problemă. Poziția reprezentanților CJ a fost una care arată că, probabil, se va încerca aruncarea asupra altor instituții dacă proiectul nu va merge bine. Vicepreședintele Ionel Cel – Mare a spus că proiectul a fost demarat pe vremea Guvernului Boc, iar Romeo Iordache, directorul Direcției de dezvoltare, a spus că a fost vorba de proiecte tip implementate la nivel național. ”În condițiile în care nu vom găsi soluții de colectare a deșeurilor menajere de la gospodării cel puțin o dată pe lună, aceste deșeuri se vor găsi în apele curgătoare, în ravene, deci vom polua mediul”, a atras atenția liberalul Emilian Diaconu. ”Anul trecut, la Ministerul Mediului, am ridicat problema colectării deșeurilor la punctele de colectare. Am solicitat un răspuns printr-o adresă scrisă de la Comisia Europeană, dar nu am primit niciun răspuns. Situația este la nivel de țară”, a răspuns Romeo Iordache, directorul Direcției de Dezvoltare din CJ.

Autoritățile centrale au spus încă de anul trecut că nu se mai pot face schimbări

Schimbarea modului de colectare este probabil imposibil de realizat în faza actuală, în care s-au făcut deja cele mai multe licitații, iar investiția trebuie realizată până la finalul anului următor. Problema este că prin studiul de fezabilitate și prin contractul de finanțare, Consiliul Județean și-a asumat această modalitate de colectare, iar acum demersurile sunt târzii și par a fi  făcute doar pentru a arunca vina asupra altcuiva, în caz de eșec. Acest lucru s-a întâmplat și cu Piața Unirii, unde după ce lucrările au fost un dezastru, iar Marian Oprișan și administrația PSD nu au mai putut acoperi acest lucru, vina a fost aruncată asupra Ministerului Dezvoltării condus de Elena Udrea. Cât despre rezolvarea problemei, vicepreședintele Dănuț Cristian a găsit o soluție ”simplă”: ”La nivel local se vor găsi soluții”. Cu alte cuvinte, să găsească primarii soluții să strângă gunoaiele de la cetățeni, tot pe banii oamenilor. O asemenea soluție ar însemna costuri suplimentare care ar însemna ca locuitorii din rural să plătească de două ori același serviciu. Din punct de vedere legal, nici măcar nu ar fi posibil acest lucru, pentru că nu pot funcționa două servicii de salubritate în aceeași zonă. Reprezentanții CJ pun acum întrebări cu privire la proiect în condițiile în care trebuiau să o facă la început. Însă, aceste demersuri sunt utile pentru a justifica ulterior un eșec al modalității de colectare. Strategia este, se pare, de a da vina pe toată lumea, dar să nu fie nimeni responsabil. Într-un răspuns pentru Ziarul de Vrancea dat anul trecut, reprezentanții Programului Operațional Sectorial (POS) Mediu au arătat destul de clar că o schimbare a soluției de colectare a deșeurilor în proiect este, practic, aproape imposibil de realizat. ”Soluţiile de funcţionare a proiectului au fost stabilite în urma unui studiu de fezabilitate, aprobat de către Beneficiarul proiectului, Consiliul Judeţean Vrancea şi toate unităţile administrativ teritoriale din judeţul Vrancea membre în cadrul ADI (Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară n.r.) la momentul întocmirii Aplicaţiei de finanţare. Aplicaţia a fost ulterior aprobată de Comisia Europeană, astfel orice modificare necesită aprobarea Comisiei. Prin Contractul de finanţare, Beneficiarul şi-a asumat implementarea proiectului aşa cum a fost aprobat, cunoscând şi situaţia existentă la nivelul judeţului Vrancea. Având în vedere stadiul curent de implementare a proiectului şi faptul că perioada de eligibilitate aferentă Programului Operaţional Sectorial Mediu 2007-2013 s-a terminat, nu considerăm ca fiind posibilă modificarea proiectului la acest moment”, se arată într-un răspuns de anul trecut al Autorităţii de Management a Programului Operaţional Sectorial Mediu.(M.B.)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.