Local

Cantitatea de lemne tăiată ilegal s-a redus cu aproape o treime

Mihai Boicu
29 oct 2017 1246 vizualizări

Potrivit datelor prezentate de Poliție la Colegiul Prefectural, în primele nouă luni ale anului se constată o diminuare a volumului de masă tăiată ilegal în comparație cu aceiași perioadă din 2016

Situația tăierilor ilegale de lemne din primele nouă luni ale anului arată că în acest an fenomenul s-a mai redus comparativ cu anul trecut. De asemenea, numărul contravențiilor a înregistrat o scădere, după ce s-au abrogat o serie de articole din Legea 171/2014, care incriminau abateri privind deținerea, prelucrarea, transportul și comercializarea materialelor lemnoase, precum și abateri privind modul de completare și implementare a documentelor cu regim silvic. ”Această diminuare a avut și ca urmare a activităților de prevenire și combatere a ilegalităților din domeniu, desfășurate de lucrării de poliție, care au accesat bazele de date de la nivelul MAP – SUMAL și IWOOD TRACKING, fiind monitorizată, în permanentă, trasabilitatea materialelor lemnoase, în scopul identificării în timp util a faptelor de natură contravențională, fiind descurajate transporturile ilegale de material lemnos”, se menționează în materialul prezentat de șeful IPJ Vrancea la ședința Colegiului Prefectural, care a avut loc săptămâna trecută. În primele nouă luni ale anului, volumul de masă lemnoasă tăiat ilegal este de 896,2 mc, în valoare de 273,920 lei. Din acest volum, 488,62 metri cubi provin din comiterea de infracțiuni la regim silvic, iar 407,58 metri cubi provin din săvârșirea de contravenții silvice. În comparație cu aceiași perioadă din anul 2016 s-a înregistrat o diminuare a volumului de masă lemnoasă tăiat ilegal cu 27,91%, de la 1243,24 mc la 896,2 mc. Activitatea poliției s-a concentrat cu precădere în fondul forestier și pe căile de acces, fapt ce a condus la constatarea a 287 de infracțiuni sesizate, 161 dintre acestea fiind depistate în flagrant, reprezentând un procent de 56,09% din total. ”Din analiza situației operative, s-a constatat că problema criminalității silvice este concentrată cu precădere pe comunele care dețin cele mai mare suprafețe de fond forestier. Amploarea acestui fenomen a determinat intensificarea și diversificarea continuă a acțiunilor specifice, pentru prevenirea și combaterea delictelor silvice mai ales în comunele Nereju, Tulnici, Nistorești, Mera, Dumitrești, Cîmpuri, Soveja și Ruginești, unde predomină fondul forestier”, se arată în materialul prezentat de Colegiul Prefectural. (M.B.)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.