Local

AUDIO | Proiectul inițiat de Asociația „Daries”, Centrul de Tineret Focșani și Centrul Cultural Vrancea prezentat într-un reportaj la RRA

Ziarul de Vrancea
23 mar 2024 884 vizualizări
Proiectul „Adolescența. Când, Cum și Cu Cine vorbim?”lansat recent de Asociația „Dares”, în parteneriat cu Centrul de Tineret Focșani și cu Centrul Cultural Vrancea, urmează să răspundă la întrebări de genul:Cât de diferite sunt generațiile? Cum putem găsi căi de comunicare între copii și părinți? Cu cine vorbim când avem nevoie? Sunt câteva intrebări la care urmează să răspundă un proiect ”. Din Focşani a adunat căteva răspunsuri reporterul Radio România Actualități în județul Vrancea, Gabriel Sava iar acestea au fost prezentat miercuri 20 martie 2024 într-un reportaj difuzat în emisiunea „Obiectiv,România!”
Ascultați mai jos înregistrarea integrală a reportajului difuzat de Radio România Actualități și / sau citiți transcrierea acestuia 

Reporter 1 din studioul de la București al Radio România Actualități:Spunea Iohan mai devreme că „Ziua mondială a povestitului” dar și „Ziua Internațională a Fericirii” .Haideți să aflăm dacă poate fi fericită relația între generații.Despre relațiile părinți-copii discutăm în cele ce urmează 

Reporter 2 din studioul de la București al Radio România Actualități:Cât de diferite sunt generațiile?Cum putem găsi căi de comunicare între copii - părinți?Cu cine vorbim când avem nevoie? 

Reporter 1 din studioul de la București al Radio România Actualități:Sunt întrebări la care urmează să răspundă un proiect inițiat de Asociația „Dares”, în parteneriat cu Centrul de Tineret Focșani și cu Centrul Cultural Vrancea

Reporter 2 din studioul de la București al Radio România Actualități:Din Focșani a adunat câteva răspunsuri, colegul nostru Gabriel Sava

Gabriel Sava reporterul Radio România Actualități în județul Vrancea:Conflictele între generații copii-părinți-bunici nu reprezintă o noutate.Însă părinții din ce în ce mai ocupați sau mai absenți în viața adolescentului acesta este mult mai vulnerabil în fața unor tentații cum ar fi chiar abandonul școlar sau consumul de droguri.Stau drept dovadă cele spuse de unii dintre tinerii care au participat la lansarea oficială a proiectului  „Adolescența, când, cum cu cine vorbim” 

Tânără participantă 1 la lansarea oficială a proiectului  „Adolescența, când, cum cu cine vorbim” :Acest proiect mi se pare foarte important pentru tineri.Deoarece avem multe de învățat.Dar și din perspectiva părinților, pentru că pot percepe altfel concepții legate de viața tinerilor.Eu mi-aș invita părinții pentru a vedea cum să încerce să comunice cu mine altfel.Din câte am observat  ei se încadrează într-o categorie nu prea bună și nu știu dacă ar fi de acord.Au o mentalitate care să spunem că nu le-ar permite.

Tânăr participant 1 la lansarea oficială a proiectului  „Adolescența, când, cum cu cine vorbim”:Sunt elev în clasa XII-a.Am trecut de perioada aceea tumultoasă care apare pe la 14 -16 ani.Acuma mă înțeleg foarte bine.Eu fiind dintr-o familie monoparentală doar cu mama.

Mama tânărului participantă 1 la lansarea oficială a proiectului  „Adolescența, când, cum cu cine vorbim” :Și ne înțelegen foarte bine acuma.

Tânăr participant 1 la lansarea oficială a proiectului  „Adolescența, când, cum cu cine vorbim”:A fost o perioadă în care am provocat și eu probleme.Ea nu m-a înțeles.Dar într-un final s-a trecut peste. 

Tânără participantă 2 la lansarea oficială a proiectului  „Adolescența, când, cum cu cine vorbim” :Nu prea ne înțelegem.Pentru că tatăl meu e în străinătateȘi cu mama mea nici cu ea nu mă înțeleg.Dar îi iubesc pentru că sunt părinții mei.Sunt în clasa a XII-a și mă cheamă Mihaela.

Gabriel Sava reporterul Radio România Actualități în județul Vrancea:Cum apreciezi relația cu părinții?Ce te-ai aștepta să se întâmple dacă ar participa în cadrul acestui proiect?  

Tânără participantă 3 la lansarea oficială a proiectului  „Adolescența, când, cum cu cine vorbim” :Eu nu am o relație foarte bună cu părinții mei.Deoarece nu au fost prezenți în majoritatea timpului.Au fost plecați amândoi mai ales mama .Și din cauza aceasta mereu am suferit de atenție și nu m-am simțit niciodată înțeleasă.Și încerc să comunic cu alți oameni ca să mă simt împlinită. N-am putut să fiu niciodată destul de apropiată de ei deși am vrut.

Tânăr participant 2 la lansarea oficială a proiectului  „Adolescența, când, cum cu cine vorbim”: Simt cumva că cu ei trebuie să mă închid mai mut în mine.Și nu pot fi de fapt ceea ce sunt cu adevărat.Vin acasă și nu văd ce ai făcut.Și dacă încerc să trag de mine să ke spun lor, probabil că o să fie un răspuns d egnul „Ok!Am treabă!”

Gabriel Sava reporterul Radio România Actualități în județul Vrancea:Marina Vasilof, președintele Asociației „Dares” este și unul dintre cei mai populari profesori de la Colegiul Național Pedagogic „Spiru Haret” Focșani 

Marina Vasilof, președintele Asociației „Dares” și unul dintre cei mai populari profesori de la Colegiul Național Pedagogic „Spiru Haret” Focșani :Cum Asociația „Dares” se focusează pe tineri organizând activități cu și despre tineri, în special adolescenți, ne-am gândit ca un subiect foarte interesant astăzi să fie „Adolescența când și cu cine vorbim?”Adolescența  este așa un subiect din ăsta care e tratat foarte pe larg.Dacă dăm o căutare pe internet găsim o mulțime  de informații.În primul rând sunt și profesor nu doar președinte și formator al Asociației.Și predând de mai bine de 20 de ani adolescenților mi-am dat seama și de anumite situații cu care ei se confruntă.Și de care uneori nu au de unde să primească ajutor. Nu în ultimul rând să împărtâșim idei, pentru că mi-ar făcea ce mai mare plăcere să aud și alte idei din partea voastră.Adică: „Știți am vrea și noi un proiect de genul ăsta” sau alte idei   „Să veniți pe la noi pri școală!”   

Gabriel Sava reporterul Radio România Actualități în județul Vrancea:Ramona Grigoriu, psiholog și trainer

Ramona Grigoriu, psiholog și trainer:Vorbind despre adolescență și despre relațiile adolescenților cu părinții cred că dacă vă uitați în jurul vostru ați fi realizat că nu suntem toți la fel.Există individualități.Fiecare dinte noi este cu diferit și mai nou se văd mai pregnant anumite persoane lângă noi care poate au dificultăți mai mari decât noi.Dacă noi simțim că avem anumite provocări cu adolescența și cu relaționarea cu părinții, poate alții au provocări mult mai mari.

Gabriel Sava reporterul Radio România Actualități în județul Vrancea:Orania Zdrincu de la Centrul de Tineret Focșani Direcția Județeană pentru Sport și Tineret Vrancea    

Orania Zdrincu de la Centrul de Tineret Focșani Direcția Județeană pentru Sport și Tineret Vrancea :Aici astăzi am venit cu 21 de tineri.21 de tineri între care avem patru voluntari străini zi 17 tineri voluntari ai Centrului de Tineret Focșani.În urma feed-back-urilor( n.r. răspunsurilor) primite în ultimii doi ani de la tinerii participanți în proiectele noastre am descoperit nevoia principală a tinerilor.Și anume nevoia comunicării.Au nevoie de comunicare, nevoie de a căpăta încredere în ei.Pentru că ei sunt tineri foarte valoroși sunt „inima” acestui proiect.Pentru că așa vă consider pe toți   

Gabriel Sava reporterul Radio România Actualități în județul Vrancea:Activitățile propuse se vor desfășura sub forma unor ateliere și a unor și a unor sesiuni de training începând cu luna viitoare( n.r. aprilie 2024).Până atunci toți cei interesați se pot înscrie pentru participarea în cadrul proiectului.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.