Local

ATENȚIE, PĂRINȚI VRÂNCENI! De la 1 iunie, puteți cere ajutorul pentru bonă. Ce demersuri trebuie să urmați

Ionel Sclavone
28 mai 2020 4825 vizualizări

De la 1 iunie, părinții pot începe demersurile pentru a obține ajutoarele financiare destinate angajării unei bone pentru copii mici. Legea bonelor, nr. 35/2020, mult așteptată de părinții cu copii mici, intră în vigoare începând cu ultima zi a lunii mai, duminică. Ajutorul lunar pentru angajarea unei bone se acordă dacă venitul lunar net pe membru de familie este de cel mult 3.500 de le. Pentru aceasta se ia în calcul media venturilor nete din ultimele șase luni. În funcție de veniturile familiei, acesta este cuprins între 250 și 710 lei pentru fiecare copil.

Până în această zi, pe 31 mai, consiliile locale trebuie să adopte o metodologie specială pentru aplicarea legii și să repartizeze fonduri în bugetul local. Legea prevede că ajutoarele pentru bonă sunt acordate doar în condițiile în care primăriile au bani prinși în bugetul local pentru această acțiune. Dacă primăriile nu alocă fonduri, părinții nu pot cere ajutorul de bonă.

Având în vedere cele de mai sus, începând de luni, 1 iunie, părinții care doresc să obțină ajutorul de bonă trebuie să se intereseze la primării dacă există bani prinși în buget și dacă a fost aprobată metodologia pentru alocarea acestor ajutoare.

Ajutorul se acordă persoanelor domiciliate în România, angajate cu contract de muncă, dacă obțin venituri independente sau șomere, indiferent dacă primesc sau nu ajutorul de șomaj.

Ce trebuie să cunoașteți când solicitați ajutorul

În cazul în care primăria localității pe raza căreia își au domiciliul acordă ajutoare pentru bonă, părinții trebui să verifice dacă îndeplinesc criteriile de selecție. Trebuie știut că legea nu acordă aceste ajutoare chiat tuturor celor care le solicită ci doar în anumite condiții.

Banii pot fi ceruți doar de de părinții care au copii cu o vârstă mai mică de șase ani, în condițiile în care aceștia nu merg la creșă ori la grădiniță. Dacă părinții au copilul la creșă sau la grădiniță, sunt tăiați de pe lista potențialilor beneficiari. De asemenea, sunt excluși cei care au refuzat un loc la creșă/grădiniță ori și-au retras copiii de la aceste forme de învățământ.

În al doilea rând, nu beneficiază de ajutor părinții care sunt în perioada concediului pentru creșterea copilului, acordat până la împlinirea vârstei de doi ani. Practic, dacă părintele primește indemnizația de creștere, nu va beneficia de ajutor pentru bonă.

Nu pot primi ajutorul de bonă nici solicitanții care au datorii la plata taxelor și impozitelor sociale. Ca să se poată înscrie, aceștia trebuie să își achite toate datoriile pentru terenuri, locuințe, vehicule etc.

În plus, cei care doresc să obțină acești bani trebuie să știe că nu pot lua ca bonă pe oricine. Părinții trebuie să apeleze la serviciile unei firme specializate care oferă servicii de acest gen sau la o bonă care lucrează independent ca persoană fizică autorizată. Conform legislației în vigoare, nu pot fi bone decât acele persoane care dețin o calificare care le dă dreptul să presteze servicii de îngrijire și supraveghere a copiilor.

Documentele necesare

Cei ce îndreplinesc toate aceste criterii, se pot adresa primăriilor, dacă acestea au prins fonduri la bugetul local, cu o cerere prin care solicită ajutorul de bonă. Ajutorul pentru bonă se acordă, potrivit Legii 35/2020, în baza unei documentații depuse la primărie, care constă în:

cerere pentru acordarea ajutorului; copie după documentul de identitate al părintelui care solicită ajutorul; copie a certificatului de naștere al copilului/copiilor; copia documentului din care rezultă calitatea de reprezentat legal al copilului/copiilor (dacă e cazul); copia contractului de muncă al bonei sau documentul din care reiese că aceasta lucrează ca persoană fizică autorizată; adeverințe privind veniturile nete realizate în ultimele șase luni de membrii familiei, eliberate de angajator ori de Fisc; în cazul persoanelor care desfășoară activități independente, obțin venituri din drepturi de proprietate intelectuală, activități agricole etc. declarația fiscală prevăzută de lege; sau documentele din care reiese calitatea de șomer și faptul că n-au refuzat locuri de muncă.

Cum se acordă ajutorul de bonă

Documentația se depune la serviciul public de asistență socială al Primăriei care verifică dacă sunt îndeplinite condițiile legale pentru acordarea ajutorului. După verificare, primarul aprobă prin dispoziție ajutorul, în cel mult 60 de zile de la depunerea documentației.

Dispoziția se comunică în zece zile lucrătoare de la emitere, iar banii se plătesc din luna următoare depunerii cererii, însă nu înainte ca bona să înceapă efectiv munca.

Ulterior, părintele trebuie să depună, la fiecare șase luni, o declarație pe propria răspundere din care să reiasă că este eligibil pentru a primi banii de bonă. Dacă apar schimbări la situația familială, acestea trebuie anunțate primăriei în cel mult zece zile.

 

 

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.