Local

Asigurările obligatorii pentru locuințe vor putea fi încheiate pe mai mulți ani. Ce se întâmplă cu valoarea primelor. Explicații PAID România

Ionel Sclavone
6 aug 2023 943 vizualizări

Vrâncenii vor putea încheia contractele de asigurare obligatorie a locuinței – PAD – pentru o perioadă mai lungă de 12 luni, așa cum se întâmplă în prezent. Conform modificărilor aduse legii 115/2023, în cazul PAD emise pe mai mulți ani, plata primei se face anual „în termenii conveniți prin contractul de asigurare”. Deși exită interpretări conform cărora, prin acest alineat, asigurații care aleg să încheie polițe pe mai mulți ani sunt protejați de eventuale majorări de prețuri, reprezentanții PAID nu sunt de acord. În opinia lor, legea nu oferă nici o protecție în acest sens,

Începând din luna noiembrie vor intra în vigoare mai multe prevederi legale care vizează procedurile de asigurare obligatorie a locuințelor împotriva dezastrelor. Una dintre acestea oferă posibilitatea proprietarilor de locuințe să încheie polițe de asigurare pe o perioadă mai lungă de 12 luni, așa cu, se întâmplă în prezent.

Conform noilor prevederi, asigurarea obligatorie (PAD) va putea fi emisă pentru perioade mai mari de 12 luni, iar valabilitatea acesteia va fi prelungită automat. Legea stabilește că perioadele pentru care se încheie contractele de asigurare obligatorie trebuie să fie multiplu de 12 luni. Asigurările se vor încheia pentru un an, pentru doi ani, trei ani etc. cu plata anuală a primei de asigurare.

Prin modificările aduse legii, respectiv introducerea unui nou alineat (3) la articolul 12, se stabilește că plata primelor obligatorii se efectuează anual în termenii conveniți prin contractul de asigurare.

„(3) În cazul contractelor PAD emise pentru perioade multianuale, plata primei obligatorii se efectuează anual în termenii conveniți prin contractul de asigurare”, prevede legea 115/2023, la articolul 12.

Există interpretări, conform cărora acest paragraf permite asiguraților să-și securizeze prețul convenit cu asiguratorul pe o perioadă mai lungă de timp. Cu alte cuvinte, în această interpretare, prețul stabilit inițial pentru primă, se va menține pe toată perioada contractului.

Reprezentanții PAID nu sunt de acord cu interepretarea

Intepretarea nu este, însă, pe placul PAID România, asociația care se ocupă cu gestionarea polițelor de asigurare obligatorii. Reprezentanții acestei instituții susțin că asigurații vor plăti orice majorare de preț, indiferent de ceea ce prevăd modificările aduse legii 115.

Într-un comentariu pentru Ziarul de Vrancea, Cosmin Tudor, director dezvoltare în cadrul PAID, susține că paragragul citat mai sus nu este de natură să-i protejeze pe asigurații care încheie polițe pe mai mulți ani de eventuale scumpiri.

„Conform modificarilor legale citate, orice schimbare a primei de asigurare (costul platit de proprietarul locuintei) sau a sumei asigurate (limita maximă a despagubirii ce se poate acorda) în condițiile legii va afecta toate contractele multianuale începând cu data primei aniversări. Mai exact, dacă am încheiat acum o poliță de asigurare pentru:

- 12 ani de la data 02.08.2023 până la data de 01.08.2035

- la un cost anual de 130 de lei,

- am plătit ratele timp de 5 ani la valoarea de 130 de lei (până în data de 01 aug 2028 inclusiv)

- în data de 15.09.2028 se modifică prin lege costul de la 130 la 150 de lei,

Atunci, începând cu rata a 6-a scadentă în 01.08.2029, voi plăti 150 de lei în fiecare an. Dacă am plătit integral și anticipat toate ratele anuale de primă pentru toți cei 12 ani, începând cu rata a 6-a mai am de plată numai diferența de la vechea valoare la noua valoare. În plus, prețul/costul acestei polițe de asigurare nu este unul convenit liber între cele 2 părți  – acesta este stabilit prin lege întrucât polița obligatorie este un produs social”, a explicat reprezentantul PAID România.

O astfel de interpretare face inutil paragraful (3) din articolul 12 din legea 155 deoarece singurul avantaj pentru cineva care dorește să încheie o asigurare pe o perioadă mai lungă, este că scapă de grija reînoirii acesteia în fiecare an.

În schimb, dacă nu beneficiază de nici un avantaj, plata în avans a poliței ar reprezenta o greșeală deoarece înseamnă doar blocarea unor bani care, altfel, ar putea fi utilizați în alte scopuri. Singurii avantajați într-o astfel de situație, ar fi doar asiguratorii care ar încasa mai mulți bani de la asigurați.

Pe lângă aceasta, odată cu intrarea în vigoare a noilor reglementări, primele de asigurare și valoarea despăgubirilor vor fi calculate în lei, iar nu în euro, ca până acum. Mai mult, polițele de asigurare se vor scumpi cu 30%, dar legea va permite asigurarea facultativă și a clădirilor încadrate la clasa I de risc seismic.

Polițele de asigurare obligatorie se scumpesc

Prima de asigurare pentru polițele obligatorii de tip PAD, destinate protejării locuințelor va crește de la 11 noiembrie. Astfel, pentru acele imobile cu structura de rezistenţă din beton armat, metal ori lemn sau cu pereţi exteriori din piatră ori cărămidă arsă valoarea poliței va crește de la 20 de euro (aproximativ 100 de lei) la 130 de lei.

În schimb, polițele de asigurare pentru locuințele cu pereţi exteriori din cărămidă nearsă sau din orice alte materiale nesupuse unui tratament termic şi/ sau chimic – de regulă cele construite în mediul rural -  rămân la aceeași valoare de 50 de lei.

Pe de altă parte, deși primele de asigurare se scumpesc, valoarea despăgubirilor nu crește, rămânând la fel ca și în prezent. În cazul unui dezastru, proprietarii locuințelor asigurate vor beneficia de 100.000 de lei pentru locuințele din prima categorie și de 50.000 de lei pentru cele din materiale netratate termic/ chimic.

Legea mai prevede că vor putea fi încheiate polițe de asigurare facultativă și pentru clădirile încadrate în clasa I de risc seismic. În mod obișnuit, asigurarea facultativă se poate încheia, în prezent, numai dacă există deja o asigurare obligatorie, însă clădirile cu risc seismic mare nu pot fi acoperite de polița PAD înainte de a fi consolidate.

Pentru a stimula punerea în aplicare a sancțiunilor, amenzile contravenționale pentru neasigurarea locuințelor se vor duce integral la bugetul autorităților locale din localitatea de domiciliu a contravenientului. Persoanele fizice și juridice riscă să fie amendate cu sume cuprinse în 100 și 500 de lei pentru lipsa poliței PAD.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.