Local

Romanul „Silex” al tânărului scriitor focșănean, George Cornilă va fi lansat la Librăria „Humanitas” din București

Nina Elena Plopeanu
15 mar 2024 1793 vizualizări

Tânărul scriitor focșănean, George Cornilă ne-a făcut o frumoasă surpriză la începutul lunii martie 2024 prin apariția noului său roman „Silex”. George Cornilă, scriitor născut în anul 1986 în Focșani, a debutat la numai 21 de ani cu romanul Cu dinții strânși, reeditat în 2022. Șase ani mai târziu i-a apărut romanul Miezul nopții în Cartierul Felinarelor stinse, iar în 2016 a văzut lumina tiparului trilogia Regele lupilor. Au urmat romanele Expurgo (2018) și Diluvium (2019) și Rezervația (2022). În anul 2023, la Editura Polirom i-a apărut biografia romanțată Hașdeu. Duhuri, care a fost lansată și la Galeriile de Artă din Focșani. Scriitorul amintit este prezent cu proze în numeroase antologii apărute în România și Marea Britanie. Face traduceri din literatura americană și britanică, scrie articole pentru reviste precum Dilema Veche, Observator Cultural, Familia, Matca literară, Luceafărul de dimineață, Salonul Literar (Focșani), Aphelion (SUA).

Romanul „Silex”, apărut de curând în colecția „Ego Proză” a Editurii Polirom, va fi lansat pe 18 martie 2024 la Librăria Humanitas, strada Elisabeta, nr. 38, din București. Vor vorbi despre carte tineri scriitori și apropiați ai romancierului. Într-un sinopsis, aflat pe coperta a patra a volumului se consemnează următoarele: „În urma unui accident, un scriitor încearcă să își rememoreze viața, însă este incapabil să mai discearnă între faptele și persoanele reale și întâmplările și personajele din cărțile pe care le-a scris, le-a tradus și le-a citit. Cu vocea unui narator nesigur, ale cărui povești sunt mereu dezmințite, <<Silex>> înfățișează o istorie a fărămițărilor interioare și o meditație amplă asupra memoriei, a identității, a imaginii pe care ne-o construim, a minciunilor pe care ni le spunem, a răului pe care ni-l facem unii altora sau nouă înșine”.

 Reîntoarcerea proustiană într-un timp al amintirilor și devenirii sale, în copilărie și adolescență, oferă scriitorului George Cornilă momente de mare emoție și posibilitatea de a pictura imaginea unor locuri familiare: orașul Focșani și Valea Oreavului. „Când voiam să mă simt atotputernic – scrie autorul – urcam pe Malul Caprei, de unde puteam vedea, întreaga Vale a Oreavului (...) Aveam sub ochii mei cele patru sate ale străbunilor, totul miniatural, încremenit, timpul își ținea răsuflarea, iar eu eram un tânăr zeu, privind asupra lumii izvorâte din țeasta sa (...) Întors în oraș, la sfârșitul vacanței, mă urcam pe blocul de patru etaje de pe Strada Pompierilor, în aceeași căutare a unui rost liniștitor, priveam întinderea de blocuri crăpate  de sus până jos de cutremure, ridicate în locul vechilor case negustorești demolate în anii 70, vechiul târg moldav astfel șters de pe fața pământului, înlocuit cu un oraș clonă, identic cu toate celelalte orășele neînsemnate croite după gloriosul șablon socialist”.

În acest periplu temporal și spațial, autorul se lasă ghidat de fluxul memoriei, dependentă de afinități, coincidențe, idei, emoții, stimuli senzoriali, traume. În această călătorie interioară, plină de imaginație, în care încearcă să se regăsească, scriitorului îi sunt aproape oameni dragi din familie, prieteni sau persoane cunoscute în diverse împrejurări. Romanul Silex surprinde evoluția unei persoane din copilărie până la maturitate, cu accent pe descoperirea și îmbrățișarea unei vocații, anume aceea de scriitor, plasându-se astfel în tradiția Bildungsromanului european.

În urmă cu mai mult de o lună de zile, pe 17 februarie 2024, „doamna poeziei vrâncene”, Constanța Cornilă, mama scriitorului George Cornilă, a făcut o nouă surpriză cititorilor focșăneni, și nu numai, prin apariția celui de-al douăzeci și unu-lea volum de versuri intitulat „Acolada iubirii”. Un nou volum, un nou titlu al cărui prim cuvânt începe cu prima litera a alfabetului, ceea ce denotă faptul că, pentru poeta amintită, poezia și iubirea sunt dimensiuni ale dorinței de atingere a absolutului și al purificării prin vers. Volumul a apărut la editura Salonul Literar al cărui director, scriitorul Culiță Ioan Ușurelu, spunea că „Poeta emoționează prin Intensitatea trăirilor, prin Omenescul sentimentelor și prin muzicalitatea învăluitoare cu un accent personal indelebil. D-na Constanța Cornilă abordează aproape Exhaustiv Înălțătoarea Iubire și actanții săi, atingând forma Cunoașterii și Autocunoașterii. În tot volumul, poeta ne reamintește afirmația despre iubire a lui Platon din <<Banchetul>>: „Divinitatea cea mai veche – singura Ipostază Frumoasă a Egoismului în doi>>”.

Criticul literar Ana Maria Cornilă Norocea, referindu-se la volumul de poezii „Acolada iubirii”, sublinia că „a se plasa în acolada iubirii înseamnă a se situa în îmbrățișare, într-un spațiu de grație, la confluența dintre suflete și trupuri îndrăgostite. Ineditul volumului este dat de stratificarea discursurilor, textul poetic este însoțit de un dublu metatext, de o multiplicare a gestului auctorial de comentare/reinventare a temei”.

 Afirmațiile de mai sus ne demonstrează încă o dată, dacă mai era nevoie, faptul că poeta Constanța Cornilă trăiește în și prin poezie și transmite către cititori mesaje poetice ce susțin că iubirea este cel mai frumos, dar și cel mai dureros sentiment.

 Volumul de versuri „Acolada iubirii”, a cărui copertă a fost realizată de George Cornilă, va fi lansat pe 21 martie 2024, de „Ziua internațională a poeziei”, la Galeriile de Artă din Focșani. Vor prezenta cartea: scriitorul Culiță Ioan Ușurelu – membru USR, jurnalistul Radu Borcea, scriitorul Petrache Plopeanu – membru USR.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.