Local

Amenințările liberalilor că-l vor schimba pe directorul Spitalului Județean Focșani produc efecte nebănuite

Ziarul de Vrancea
7 dec 2019 12826 vizualizări

Baronul de Vrancea, Marian Oprișan, ocrotitorul politic al directorului „Conservă” a fost „activat” de îndată. După ce tot el l-a impus și ținut pe Constantin Mândrilă în funcția de director al Spitalului Județean „Sfântul Pantelimon” din Focșani, deși acesta fusese condamnat penal cu acuzația că a furat din alimentele sinistraților după inundațiile din 2005, acum, ca să-l ferească de posibila demitere, recurge la o manevră pe care puțini o intuiau.

Spitalul Județean „Sfântul Pantelimon” din Focșani este singurul spital județean din țară care aparține de ministerul Sănătății, restul fiind preluate de Consiliile Județene. Consiliul Județean Vrancea, adică Marian Oprișan, a refuzat până acum orice solicitare de preluare a Spitalului Județean Focșani, deși nu avea motive justificate să o facă. Cel mai recent a explicat acest lucru, într-o conferință de presă susținută la Focșani, chiar fostul șef politic al lui Oprișan, ex-premierul Victor Ponta.

Atunci, în luna martie 2019, Victor Ponta a lansat acuzaţii dure la adresa lui Marian Oprişan. Fostul premier a arătat, într-o conferinţă susţinută chiar la Focşani, cum Oprişan nu a dorit să profite de oportunitea de a moderniza Spitalul Județean ”Sf. Pantelimon” din Focșani, fără a investi niciun leu pentru acest lucru.

„În perioada 2012 – 2014 am avut mai multe discuții cu Oprișan și cu fostul ministru al Sănătății, Nicolae Bănicioiu. I-am spus că Ministerul va preda către Consiliul Județean Vrancea spitalul fără nicio datorie, dar nu a vrut. Nu am înțeles de ce nu a vrut, mai ales că putea accesa a doua zi fonduri europene pentru reabilitarea spitalului din Focșani”, a precizat Ponta. 

„Erau bani prin POR pentru reabilitarea spitalelor, dar nu știu din ce motive el nu a vrut să preia spitalul din Focșani și să-l reabiliteze”, a arătat fostul premier.

Trebuie menționat totuși că în anul 2010 Consiliul Județean Vrancea a precizat public că ar fi de acord să preia unitățile sanitare din Vrancea din subordinea Ministerului Sănătății, cu condiția stingerii de cheltuielilor de funcționare de către minister și Casa de Asigură de Sănătate și a existenței unui program național de reabilitare a spitalelor. 

Așadar, deși ani de zile Oprișan a refuzat preluarea de către Consiliul Județean Vrancea a spitalului, acum, brusc, ar face-o. Oare de ce?!

Se poate lesne bănui că unul din motive ar fi tocmai faptul că prin respectiva preluare, l-ar salva pe directorul „Conservă” de posibila demitere din funcție.

Reamintim că în mai multe conferințe de presă susținute în ultimele săptămâni, senatorul Cătălin Toma, președintele PNL Vrancea, a lăsat să se înțeleagă că în următoarea perioadă vor fi evaluați de către responsabilii de resort ai ministerelor în cauză câțiva șefi de instituții autohtone din subordinea executivului naționalPrintre aceștia s-ar afla și directorul Spitalului Județean Focșani, Constantin Mîndrilă, numit și păstrat politic de către PSD, timp de aproape 7 (șapte) ani, în fruntea unității sanitare nr 1 a județului.

Ca să fie clar că lucrurile stau așa și Oprișan vrea neapărat să-l ferească pe directorul „Conservă” de demitere, a apărut și proiectul de hotărâre care va fi supus votului consilierilor județeni în următoarea ședință a Consiliului Județean Vrancea.

Marți, 10 decembrie, 2019 de la orele 14.00, va avea loc ședința ordinară a Consiliului Județean Vrancea, amânată după ce fusese programată inițial pe 4 decembrie 2019 .Atunci se bănuiește că deoarece Oprișan a avut ședință de partid la București, dintr-o dată 18 consilieri PSD au anunțat, chipurile, că nu pot veni la ședință iar aceasta nu s-a mai desfășurat.

Solicitarea Consiliului Județean Vrancea de preluare a spitalului de la Ministerul Sănătății vine oficial după ce conducerea Spitalului Județean”Sântul Pantelimon” Focșani a cerut acest lucru. Concret directorul acestuia Constantin Mîndrilă spune că în 2012, când a fost numit director, spitalul avea datorii de 15,5 milioane lei, în 2014 nu au mai fost arierate, în prezent nu mai sunt datorii, iar din economii s-au făcut investiții. Una dintre condițiile pentru care Oprișan nu a vrut să ia spitalul până acum se pare că nu este îndeplinită: spitalul are de primit bani de la Ministerul Sănătății și Casa de Asigurări de Sănătate. Datoriile ar fi însă la termen, după cum susțin reprezentanții spitalului.

La data de 30 septembrie 2019, Spitalul Județean are conform situației financiare un excedent din activitatea desfășurată de peste 6 milioane lei. Pe de altă parte, unitatea are datorii la termen către furnizori în valoare de 6,2 milioane lei. Este vorba de:

-furnizori neachitați reprezentând facturi aferente Programelor naționale de sănătate finanțate de către Ministerul Sănătății și nedecontate până la 30 septembrie în valoare de 430.195 lei;

- furnizori neachitați reprezentând facturi aferente UPU SMURD finanțate de Ministerul Sănătății și nedecontate până la 30 septembrie în valoare de 1.444.628 lei;

- furnizori neachitați reprezentând facturi aferente Programelor naționale de sănătate finanțate de către Casa de Asigurări de Sănătate Vrancea și nedecontate pînă la data de 30 septembrie 2019 în valoare de 2.669.471 lei;

-furnizori neachitați reprezentați achiziții de bunuri și prestări de servicii necesare bunei funcționări a spitalului în sumă de 1.670.834 (facturile sunt pentru luna septembrie, cu plata 60 de zile).


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.