Local

AJFP Vrancea reamintește obligațiile operatorilor economici care dețin aparate de marcat electronice fiscale (A.M.E.F)

Ziarul de Vrancea
30 dec 2022 779 vizualizări

Prin intermediul unui comunicat de presă Administraţia Judeţeană a Finanţelor Publice( AJFP) Vrancea reamintește faptul că operatorii economici care dețin și au instalate pe raza județului nostru aparate de marcat electronice fiscale (A.M.E.F) au următoarele obligații în conformitate cu prevederile legale în vigoare:

ÎN ATENȚIA CONTRIBUABILILOR OBLIGAȚI SĂ UTILIZEZE APARATE DE MARCAT ELECTRONICE FISCALE

Operatorii economici care dețin și au instalate pe raza județului Vrancea aparate de marcat electronice fiscale (A.M.E.F) au următoarele obligații în conformitate cu prevederile legale în vigoare:

A. conectarea la distanță a aparatelor de marcat electronice fiscale deținute  la sistemul informatic național de supraveghere și monitorizare a datelor fiscale.

În vederea transmiterii de date fiscale către Agenţia Naţională de Administrare Fiscală, operatorii economici au obligația de a asigura conectarea la distanță a A.M.E.F., în conformitate cu prevederile art. 31 alin. (4) din Ordonanța de Urgență nr. 28/1999 privind obligaţia operatorilor economici de a utiliza aparate de marcat electronice fiscale, republicată, cu modificările și completările ulterioare (O.U.G. nr. 28/1999) și a Ordinului președintelui Agenției Naționale de Administrare Fiscală nr. 435/2021 privind aprobarea Procedurii de conectare a aparatelor de marcat electronice fiscale, definite la art. 3 alin. (2) din O.U.G. 28/1999.

Conectarea A.M.E.F. la sistemul informatic național se realizează efectiv la momentul transmiterii cu succes a Raportului fiscal Z, motiv pentru care este necesară colaborarea cu tehnicienii de service.

Informații privind procedura de conectare la distanță a A.M.E.F. se regăsesc în „Ghidul cu privire la conectarea aparatelor de marcat electronice fiscale la sistemul informatic al MF-AMEF” accesând:

https://www.anaf.ro/anaf/internet/ANAF/servicii_online/reg_AMEF

Nerespectarea obligației de a asigura conectarea la distanță a A.M.E.F., în vederea transmiterii de date fiscale către A.N.A.F., constituie contravenție (după caz) și se sancționează cu amendă între 8.000 și 10.000 lei, în conformitate cu prevederile art. 10 lit. ff), coroborate cu prevederile art. 11 alin.(1) lit. j), din O.U.G. nr. 28/1999.

B. asigurarea transmiterii datelor fiscale de către A.M.E.F. la sistemul informatic național de supraveghere și monitorizare 

În situațiile în care:

Astfel, fișierele/rapoartele Z lipsă (netransmise) se vor transmite prin intermediul declarației A4200 până la data de 20 a lunii următoare.

Având în vedere că, lunar, A.N.A.F. transmite către operatorii economici prin intermediul „Spațiul Privat Virtual” mesaje privind eventuale disfuncționalități privind fișierele transmise de A.M.E.F. către sistemul informatic național, se recomandă înregistrarea operatorilor în SPV pentru a beneficia de informațiile puse la dispoziție.

Declarația A4200 este disponibilă accesând:

https://static.anaf.ro/static/10/Anaf/Declaratii_R/4200.html

Instrucțiuni de completare a declarației F4200 sunt disponibile accesând: https://static.anaf.ro/static/10/Anaf/Declaratii_R/AplicatiiDec/InstructiuniDepunereA4200.pdf

C. informarea organului fiscal privind neutilizarea A.M.E.F. - Declarația F4109.

În situațiile în care există A.M.E.F. neutilizate în nicio zi din perioada de raportare (lună) se va depune „Declarația privind aparatele de marcat electronice fiscale neutilizate” formular F4109, până cel târziu în data de 20 a lunii următoare perioadei de raportare, potrivit Procedurii ce face parte din Ordinul președintelui Agenției Naționale de Administrare Fiscală  nr.  627/2018.

Declarația privind neutilizarea A.M.E.F. formular F4109 este disponibilă accesând:

https://static.anaf.ro/static/10/Anaf/Declaratii_R/4109.html

D. informarea organului fiscal privind schimbările intervenite în situația A.M.E.F.  

Ori de câte ori intervin schimbări privind situația A.M.E.F., utilizatorii informează organul fiscal competent prin transmiterea în format electronic a notificării F4105 anexând documente  probatoare cu privire la situația apărută.

Transmiterea acesteia se realizează în termen de maximum 5 zile lucrătoare de la data la care a intervenit situaţia, astfel cum este prevăzut la pct. 8 alin. (4) coroborat cu pct. 6 din Anexa nr. 2 la Ordinul președintelui Agenției Naționale de Administrare Fiscală  nr. 4156/2017 pentru aprobarea informaţiilor conţinute în registrul naţional de evidenţă a aparatelor de marcat electronice fiscale instalate în judeţe şi în sectoarele municipiului Bucureşti, precum şi metodologia şi procedura de înregistrare a acestora.

 Declarația privind neutilizarea A.M.E.F. formular F4105 este disponibilă accesând:

https://static.anaf.ro/static/10/Anaf/Declaratii_R/4105.html  

Nefurnizarea la termen de către contribuabil/plătitor a informaţiilor periodice solicitate de organul fiscal constituie contravenție (după caz) și se sancționează cu amendă de la 12.000 lei la 14.000 lei pentru persoanele juridice încadrate în categoria contribuabililor mijlocii şi mari şi cu amendă de la 2.000 lei la 3.500 lei, pentru celelalte persoane juridice, precum şi pentru persoanele fizice, conform art. 336 alin. (1) lit. h) și art. 336 alin. (2) lit. c), coroborate cu art. 59 din Legea 207/2015 privind Codul de procedură fiscală, cu modificările și completările ulterioare.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.