Local

A ieșit de sub tipar cel mai frumos roman despre universul magic al Țării Vrancei: Trilogia „Din umbra Munților”

Ziarul de Vrancea
12 feb 2021 2474 vizualizări

Trilogia „Din umbra Munților" a scriitorului odobeștean, vechi colaborator al Ziarului de Vrancea, Gheorghe Mocanu, este o frescă socială fără egal în literatura română post-decembristă, care se citește în mai multe registre.

Pentru cititorul neavizat poate părea un roman din categoria Amintirilor din copilărie. În realitate suntem în fața unui adevărat bildungsroman, o construcție care ne apropie, prin structura celor trei volume și evoluția personajului principal, de "Moromeții" lui Marin Preda și de Ciocoii (noi cu bodyguard), lui Dinu Săraru. Romanul „Din umbra Munților" este povestea unui copil plecat din raiul Ursoienilor într-o Românie nebună, pe parcursul unei jumătăți de secol, ca într-un balansoir, jumătate înainte de 1989, cealaltă jumătate în epoca „baronilor locali”.

Citit în altă cheie, romanul este cronica tristă a unei Românii în care oamenii politici au agenda lor, iar noi, muritorii, avem agenda noastră. În același timp, scriitorul Gheorghe Mocanu a reușit prin această trilogie să înveșnicească satul copilăriei, făcând din povestea pruncului născut în Ursoaia, cel mai frumos roman despre universul magic al Țării Vrancei. Indiferent în ce registru va fi citit și înțeles, romanul „Din umbra Munților" este una dintre cele mai interesante apariții editoriale din acest colț uitat de Românie.

Ce spune autorul scriitorul Gheorghe Mocanu după ieșirea de sub tipar al romanului său:”Din umbra munților” sau "libertatea de a supraviețui"

”Trilogia „Din umbra munților″ este, de fapt, o poveste. Povestea unui om și a unui sat, a unei epoci, de la naștere până la moarte! Povestea unei copilării, a unei adolescențe și a unei maturități întinse pe durata unei jumătăți de secol, într-o Românie uitată de autorități. O Românie despre care oamenii politici știu puține lucruri, ca și cum ar fi străini în țara lor! O Românie aparte, neștiută, lăsată în voia soartei. O lume în care oamenii se descurcă pe cont propriu, ajutați doar de natură și de Dumnezeu. O lume unde oamenii au o libertate în plus, față de cele trecute în Constituție: "libertatea de a supraviețui".

Veți găsi pagini captivante, iar fantasticul, spre care se merge de multe ori în această poveste, sporește interesul și plăcerea lecturii. S-a construit o lume, dar este evident că această ficțiune a avut o sursă: realitatea unei Românii păcălită la nesfârșit prin promisiuni.

Personajul principal se lovește de această realitate care, la orice pas, nu urmărește altceva decât să-l învingă! Numai Dumnezeu știe ce se întâmplă cu el! Veți afla asta citind trilogia, deznodământul unei vieți, destinul unui om crescut în mijlocul naturii, născut într-o generație care a trudit să nu rămână datoare nici cu banii de pomană.

Veți descoperi multe pagini de introspecție, cămăruțe ale sufletelor unor personaje care se detașează prin naturalețe.

Sunt sigur că fiecare cititor va exclama: Și eu am trăit un asemenea moment! Și eu mi-am privit chipul în oglinda limpede a fântânii și mi-am aranjat părul de pe frunte!

Plăcerea lecturii să nu vă părăsească! Și tocmai acest lucru l-am urmărit! Să vă determin să mai dați o pagină, și-ncă una, până la capăt... Să nu existe un final! Doar o reflecție, care să vă aducă satisfacția pe care orice om care iubește literatura și-o dorește.

Această apariție editorială va avea parte de o CONFERINȚĂ, la sediul Casei de cultură din Odobești, în luna martie, condusă de un important critic literar din redacția revistei "Convorbiri literare" de la Iași. Anunțul va fi făcut de conducerea Casei de cultură, în curând.

Toți cei care veți dori să citiți cele trei romane ale trilogiei: „Borta”, „Ursoienii″ și „Ultima cruce”, le veți găsi în librăria "Universul cărții" din Piața Moldovei-Focșani, sau direct de la autor, cu autograf, contactându-l la telefonul 0746039493. Le veți putea împrumuta de la Biblioteca orășenească Odobești, biblioteca județeană Vrancea, apoi și de la bibliotecile județene din țară, intenționând să trimit câte un exemplar în fiecare județ! Vor fi trimise exemplare și în alte biblioteci din județul nostru.

Mulțumesc U.A.T. Odobești – Casei de cultură C.C. Giurăscu, U.A.T. Reghiu și Parohiei Broșteni II, pentru sprijinul acordat!

Lectură plăcută!”-Gheorghe Mocanu


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.