Local

Vulturul mincator de oase reapare in muntii Vrancei

Ziarul de Vrancea
25 mar 2005 1089 vizualizări
Se credea ca pasarea a disparut in 1930

In muntii Vrancei a fost observata in ultima vreme o pasare rara, despre care se stia ca a disparut de multi ani. Este vorba despre vulturul cu barba, denumit popular zagan. S-a crezut ca ultimul exemplar a fost impuscat in anul 1930, dar, in urma cu jumatate de an, silvicultorii au semnalat aparitia sa in Muntii Vrancei. Dupa luni de cercetari, expertii declara, cu certitudine, ca vulturul cu barba nu a disparut total. Vulturul mincator de oase este o specie uriasa, de peste un metru inaltime, cu aripi lungi de trei metri si care poate trai fara hrana zile intregi. Potrivit ziarului Cotidianul, zaganul a fost observat, in urma cu aproximativ sase luni, de angajatii unui ocol silvic din judetul Covasna, care au anuntat Asociatia Rara Avis. Kelemen László, presedintele asociatiei, a declarat ca uriasa pasare a fost vazuta de mai multe persoane si chiar au fost gasite urme lasate de aceasta. Pentru ca existenta zaganului sa fie inclusa in cartile de specialitate, pasarea trebuie sa fie vazuta in acelasi timp, in aceeasi locatie de cel putin doi specialisti, ceea ce s-a si intimplat, dupa cum a precizat Kelemen László. In urma acestor descoperiri, ornitologi din mai multe tari europene si-au anuntat dorinta de a veni in Covasna si Vrancea pentru a se documenta in privinta vulturului cu barba reaparut in Romania. Zaganul traieste la altitudini de pina la 4.000 de metri, dincolo de linia padurilor, in zonele de pasuni alpine. In timpul iernii, pasarile coboara la inaltimi mai mici si traiesc in pesteri sau in scobiturile rocilor. Exemplarele tinere zboara pe un teritoriu cuprins intre 200 si 400 de km patrati, dar se intorc intotdeauna in locul unde s-au nascut. Adultii, insa, nu isi parasesc niciodata teritoriul. Zaganul este singura pasare din lume care se hraneste cu oase si schelete de animale in proportie de 90%. Din aceasta cauza, ciobanii din Creta l-au denumit "mincatorul de oase". Vulturul arunca oasele mari de la inaltimi, pentru a se sparge de roci si apoi coboara, pentru a le recupera. Tocmai din cauza obiceiurilor alimentare, zaganul nu este considerat pasare rapitoare.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.