Local

O pasare uriasa, redescoperita in Covasna

Ziarul de Vrancea
21 mar 2005 1049 vizualizări
O pasare considerata disparuta din Romania de peste 70 de ani - zaganul - cu o inaltime de 1,25 metri si cu lungimea aripilor de circa trei metri, a fost vazuta in Covasna.

Kelemen Laszlo, presedintele Asociatiei Rara Avis din Sfintu Gheorghe, a declarat ca ultimul exemplar din aceasta specie in Romania a fost impuscat in 1930, iar de atunci pasarea era considerata disparuta. Chiar si in lume exista putine exemplare. Zaganul a fost observat de angajatii unui ocol silvic din judetul Covasna, in urma cu aproximativ sase luni. Acestia au anuntat Asociatia Rara Avis, care a inceput imediat cercetarile. Kelemen Laszlo povesteste ca, intre timp, mai multi specialisti au vazut pasarea uriasa la locatia semnalata de padurari. "Pentru a putea fi inclusa in cartile de specialitate ornitologice existenta zaganului in padurile covasnene, pasarea trebuie sa fie vazuta in acelasi timp, in aceeasi locatie, de cel putin doi specialisti, ceea ce s-a si intimplat. Au fost gasite si urme lasate de acesta", a spus seful Asociatiei Rara Avis. Potrivit acestuia, cercetarile au durat sase luni, pentru ca specialistii sa fie siguri capasarea traieste in judetul Covasna.

Din documentele Muzeului National Secuiesc reiese ca, in anii 1900- 1930, in judetul Covasna au trait doua specii de vultur -cel plesuv brun si cel sur, insa despre zagan nu exista date. Insa, in urma cercetarilor din zona, s-a descoperit ca aceasta specie a existat si exista, in urma cu 20 ani fiind gasit de padurarii covasneni cadavrul unui exemplar. "Acest lucru dovedeste ca nu este vorba de un exemplar ratacit. In cazul zaganului, perioada de inmultire este de cel putin cinci ani si traieste chiar si 40-50 de ani, iar exemplarul vazut in Covasna este unul tinar", sustine specialistul in ornitologie. Potrivit lui Kelemen, mai multi ornitologi renumiti din Franta, Ungaria si Romania si-au anuntat disponibilitatea de a veni in Covasna pentru a se documenta.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.