Local

Agricultura vrinceana se sufoca in lipsa irigatiilor

Gabriel Sava
29 iul 2006 861 vizualizări
Daca arsita va continua, culturile de porumb si de floarea soarelui ar putea fi compromise. Iin plina canicula, in Vrancea nu se poate iriga nici macar un hectar de teren agricol. Contractele trebuiau incheiate cel mai tirziu la inceputul acestui an

Temperaturile ridicate din ultima perioada au inceput sa puna deja probleme pentru cele peste 76.000 de ha din Vrancea dintre care 66.272 ha cultivate cu porumb si 10.190 cu floarea soarelui. "In aceasta perioada cu temperaturi foarte ridicate, plantele sufera de stress hidrotermic. Daca vremea torida va continua, porumbul si floarea soarelui vor avea cu siguranta de suferit. Pentru aceste doua culturi, acum consumul de apa din sol este maxim intrucit este perioada in care se formeaza si cresc boabele. Exista riscul aparitiei fenomenului numit popular rasucirea frunzelor, care ar putea afecta si chiar compromite cele doua culturi", a declarat Viorica Gheonea, director adjunct al Directiei pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala (DADR) Vrancea. Specialistii considera ca, in lipsa precipitatiilor pe un interval de inca o saptamina, productia de porumb, cit si cea de floarea soarelui pot avea de suferit in mod irecuperabil mergind chiar pina la compromiterea acestor culturi. "Vom avea mari probleme daca nu ploua pentru ca, cel putin porumbul este cultivat in majoritatea zonelor din judet. Oricum, din sistemul central de irigatii am fost instiintati ca nu se poate iriga nici macar un singur hectar", a completat directorul Viorica Gheonea.


Irigatiile- un deziderat irealizabil


Teoretic, sistemul central de irigatii din judet, care este impartit intre Administratia Nationala a Imbunatatirilor Funciare (ANIF) si Societatea Nationala de Imbunatatiri Funciare (SNIF) ar putea

asigura irigarea a peste 900 de ha. Practic, datorita calamitatilor de anul trecut si a lipsei unui contract multianual de irigare, din sistemul de imbunatatiri funciare nu poate pleca nici un metru cub de apa pe ogoarele vrincenilor. Directorul ANIF Vrancea, inginerul Ionel Partene, a explicat situatia. "Pentru a putea efectua acest gen de servicii, la nivelul judetului s-au infiintat trei organizatii care trebuiau sa fi preluat deja din patrimoniul SNIF infrastructura de irigatii. Cum aceasta trecere nu s-a facut, nefiind in acest moment nici un fel de solicitari de irigatii, acestea au pierdut dreptul de a incheia contracte in care statul subventioneaza tariful si nu se mai pot incheia nici macar acele contracte sezoniere. Oricum, in cazul unui astfel de contract, beneficiarii platesc integral costurile", a declarat directorul ANIF Vrancea, Ionel Partene. Reprezentantul ANIF a sustinut ca oricum, pentru a putea pompa apa necesara irigatiilor, intreaga infrastructura trebuie reabilitata. "Inundatiile de anul trecut au creat mari probleme si sumele pentru reabilitare sint consistente. Statiile de pompare trebuie de asemenea reabilitate, iar personalul acestora urmeaza a fi retribuit direct de beneficiari", a precizat directorul Partene. In concluzie, in cazul in care ar exista un minim de suprafete pentru punerea in functiune a sistemului central, primul jet de apa ar iriga culturile peste minimum 2-3 saptamini.


Marile societati agricole puse la zid


Daca micii agricultori s-au obisnuit cu calamitatile din ultimii ani si cu productii diminuate sau chiar compromise, marile societati cu exploatatii agricole de sute de hectare ar putea intra in faliment.

Petrica Azoitei, administratorul Agroind Focsani, care are aproape 270 de ha cultivate cu floarea soarelui, a declarat ca deocamdata, culturile nu au avut de suferit. "Daca nu ploua intr-o saptamina se

usuca tot. De irigat nu exista nici o posibilitate pentru ca sistemul central este la pamint", a declarat Petrica Azoitei. Legat de reabilitarea acestui sistem, administratorul focsanean crede ca nimeni nu dispune de atitia bani pentru a face un sistemul de imbunatatiri funciare sa mearga. Printre societatile care detin o importanta suprafata de porumb este Avicola SA apartinind lui Dan Vicol, cu o suprafata cultivata de aproape 700 ha.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.