Local

Spitalul Judetean isi serbeaza patronul spiritual

Gabriel Sava
27 iul 2006 769 vizualizări
Spitalul implineste un an de cind poarta numele Sfintului Pantelimon

Cea mai mare unitate spitaliceasca din judet isi serbeaza azi patronul spiritual. Spitalul Judetean de Urgenta (SJU) Focsani a adoptat in urma cu un an ca ocrotitor pe Sfintul Pantelimon, dupa hramul pe care il are biserica situata in interior, destinata in speciala bolnavilor internati. "Avind in vedere ca ziua de 27 iulie este sarbatoarea Sf. Pantelimon, protectorul Sitalului Judetean Focsani, conducerea spitalului va oferi o masa festiva tuturor bolnavilor internati, in functie de regimul dietetic al afectiunii de

care sufera", a declarat medicul Nicolae Moise, directorul spitalului focsanean. Managerul SJU Focsani a adaugat ca parintele Ion Gherman, parohul bisericii "Sf. Pantelimon", va oferi peste 300 de pachete continind sucuri, dulciuri si semipreparate tuturor bolnavilor internati in spital, insotite de urarile de sanatate din partea celor care au sponsorizat aceasta initiativa.


Sfintul "doctor fara de arginti"


Pomenit la 27 iulie, Sfintul Mare Mucenic si Tamaduitor Pantelimon a trait in vremea imparatului Maximian Galeriu si era originar din cetatea Nicomidiei. Tatal sau era pagin, iar mama sa crestina. Va primi numele de Pantoleon care inseamna "cel in toate puternic ca un leu". Initial a fost atras de invatatura crestina,

insa, dupa moartea mamei sale, incepe studiul filozofic, devenind ucenic al unui mare doctor al vremii. Dumnezeu ii redescopera adevarul dreptei credinte, facindu-l sa-si doreasca cu ardoare Botezul in Hristos. Va primi numele de Pantelimon care inseamna "cel cu totul milostiv". Marele Pantelimon face minuni atit prin harul primit, cit si prin tratamentele pe care le da celor bolnavi. El si-a impartit toata averea saracilor si, deoarece nu primea plata pentru tratamentele pe care le facea, este numit "doctor fara de arginti". Vazind puterea credintei si faptul ca nu se leapada de Hristos, imparatul Maximian porunceste ca Pantelimon sa fie supus unor chinuri groaznice, dupa care decide sa-i fie taiat capul.

Cind i-a fost taiat capul mucenicului, nu a curs singe, ci lapte, iar maslinul de care a fost legat Fericitul a rodit. Credinciosii au scos din cenusa trupul neatins de foc al lui Pantelimon si l-au ingropat cu mare cinste in anul 303. Sfintul Pantelimon este considerat ocrotitorul medicilor si tamaduitor al bolnavilor.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.