Griul nu are inca un pret, dar nici cautare
Pentru griul recoltat in acest an nu s-a format inca un pret pe piata, dupa cum sustine Costica Neata, directorul Directiei pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala (DADR) Vrancea. "Ministerul Agriculturii a propus un pret de referinta de 45 bani, care acopera cheltuielile producatorului si include si un anume profit. Aceasta este insa doar o propunere pentru ca pretul se formeaza pe piata libera. In prezent, din cite am vazut, pretul oferit este undeva la 30- 35 bani, suma care nu aduce agricultorului nici un fel de profit,
iar pentru unii mai inseamna si pierderi. Este posibil ca MAPDR sa mearga pe o politica de interventie care este insa riscanta", a declarat directorul Costica Neata. Dupa ce griul a fost recoltat pe 27% din suprafata cultivata in Vrancea, respectiv pe 5700 hectare, productia medie a fost calculata la circa 2,3 tone la hectar. Cu toate acestea, specialistii in agricultura au apreciat o productie medie de circa 3000- 3200 kg/ha, cu aproape o tona in plus fata de datele din teren. Seful agriculturii vrincene a declarat ca nici unul dintre achizitorii mari de griu din judet nu a facut inca o oferta concreta, pretul fiind in negocieri. "Am discutat cu reprezentantii Comcereal si nu au stabilit inca un pret de achizitie. Acesta se va forma probabil in perioada urmatoare, in circa doua-trei saptamini. Am discutat in judetele vecine iar la Galati s-au oferit si 37 bani/kg", a precizat directorul DADR. Costica Neata a mai preciat ca, pe ansamblu, calitatea griului este superioara fata de productia de anul trecut. Procentul de gluten este de peste 22 la suta fata de anul trecut cind s-a comercializat si griu cu doar 18 la suta gluten.
Conditii stricte pentru intreaga filiera
Atit autoritatile din domeniul agricol cit si cei din cel fiscal au demarat deja actiuni de verificare pe intreaga filiera de la recoltare si pina la panificatie pentru a se elimina fraudele. Ordonanta de Urgenta a Guvernului nr. 12/2006 pentru stabilirea unor masuri de reglementare a pietei pe filiera cerealelor si a produselor procesate din cereale, respectiv Legea 225/2006, prevad conditii stricte atit pentru producatorii agricoli cit si pentru depozitari, procesatori si societatile de morarit si panificatie. Astfel, producatorii agricoli de cereale sint obligati sa pastreze cerealele destinate comercializarii doar in spatiile de depozitare autorizate.
In judet, conform DADR Vrancea, exista sase societati care au solicitat autorizarea pentru spatiile de depozitare conform noilor reglementari. Inregistrarea cantitatilor de cereale comercializate,
depozitate si procesate se va face pe borderouri cu regim special, micsorindu-se astfel posibilitatea aparitiei unor situatii de frauda fiscala. Directorul Costica Neata a declarat ca oricum, in anii trecuti, marii evazionisti in agricultura au profitat din plin de lipsa legislatiei sau de permisivitatea ei excesiva.