Local

Casele ridicate de austrieci au fost donate sinistratilor

Mihai Boicu
14 iul 2006 886 vizualizări
Secretarul de stat Sigisbert Dolinschek si ambasadorul Austriei au inminat ieri actele de donatie celor 37 de beneficiari din Suraia. Costul unei case a fost de aproximativ 13.000 de euro.

37 de familii de sinistrati din comuna Suraia au primit ieri actele de donatie ale caselor construite pentru ei de oamenii de afaceri austrieci, sub coordonarea Ambasadei Austriei. La inaugurarea caselor au participat Sigisbert Dolinschek, secretar de stat in Ministerul Problemelor Sociale din Austria, ambasadorul tarii in Romania, dr. Christian Zeileissen, Victor Paul Dobre, secretar de stat in MAI pentru relatia cu prefecturile, si numeroase oficialitati locale, in frunte cu prefectul Ion Oprea si subprefectul Dragos Mircea. Austriecii au lucrat in stil nemtesc pentru sinistratii din Suraia si, fara sa faca mare tam tam, au ridicat cele mai spatioase case dintre cele construite pentru vrincenii ale caror locuinte au fost distruse de ape. Inminarea actelor de donatie a adunat la Suraia o importanta delegatie de oficiali austrieci si romani. Oaspetii au fost intimpinati la o ferma din marginea comunei, unde s-a improvizat un cort si au fost aduse doua gratare pentru mici, cirnati si porumb copt. Austriecii au fost primiti cu piine si sare, la care s-au adaugat si citeva paharele de tuica. Secretarul de stat Sigisbert Dolinschek si ambasadorul Christian Zeileissen au vrut sa vada citeva case inainte de a inmina beneficiarilor actele de donatie. La prima dintre ele, oficialitatile au avut surpriza sa nu-l gaseasca pe proprietar acasa, insa un alt localnic a sarit gardul si a deschis portile. Familia Florea are nu mai putin de sapte copii, din care unul cu handicap. Austriecii au descoperit cu surprindere cind au intrat in gospodaria lor ca acesta era tinut de parinti intr-o balie de rufe in curte, ca sa se bucure si el de razele soarelui. Oficialitatile au tinut sa faca o poza de grup in fata casei. Delegatia a intrat si in casele surorilor Anisoara Vasile si Niculina Porumboiu, construite una linga alta. "Sint foarte multumita, nici nu speram la o asa minunatie. Am ajutat si eu la lucrari, am carat apa, am facut de toate", a spus Vasilica Stefanescu, mama celor doua surori. Una dintre ele a plecat la munca in Italia ca sa cistige bani pentru a mobila casa si pentru a-si creste cei doi copii mici.


O casa a costat 13.000 de euro


Inminarea actelor de donatie a adunat la ferma lui Alecu Dogaru din marginea comunei in jur de 100 de localnici. Citiva tineri, membri ai Crucii Rosii, au tinut un scurt concert, iar copiii de la gradinita, care au primit mobilier si jucarii de la austrieci, au cintat si ei. "Sint onorat ca pot fi aici la inminarea actelor de donatie tuturor beneficiarilor proiectului nostru. Acest proiect a fost initiat de Ambasada Austriei si Guvernul austriac, insa a fost pus in practica cu banii de la diverse firme austriece. La realizarea proiectului cel mai importat rol l-a avut echipa de la Bucuresti, dar nu trebuie sa uitam numerosii voluntari si, mai ales, autoritatile locale, care ne-au sprijinit", a spus secretarul de stat Sigisbert Dolinschek. Victor Paul Dobre le-a multumit austriecilor pentru ajutorul dat Guvernului roman in actiunea de reconstructie dupa inundatii. "Speram ca prin ajutorul acordat sa va fi dat posibilitatea sa porniti din nou in viata pe un drum mai bun, mai sigur", a spus la rindul sau Barbara Schofnagel, atasat pe probleme sociale al Ambasadei Austriei, care s-a ocupat de coordonarea proiectului. Dupa cuvintul oficialitatilor, beneficiarii caselor care au fost prezenti au primit actele de donatie. In incheierea manifestarii, primarul Pamfile Statache a acordat diplome de excelenta celor care s-au implicat cel mai mult in constructia caselor. Acestea au o suprafata de 72 de metri patrati si au fost in asa fel concepute incit sa poata fi marite. Casele au costat aproximativ 13.000 de euro fiecare, datorita donatiilor in materiale si in bani, a voluntarilor si a preturilor speciale practicate de firmele implicate in proiect.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.