Local

Artileria Mixta a marcat 90 de ani de lupta

Dan Chiriac
3 iul 2006 2265 vizualizări
La ceas aniversar, militarii vrinceni au resit sa ofere un spectacol reusit celor peste 1000 de invitati sositi din toate colturile tarii

Pe fondul controverselor politice legate de retragerea trupelor noastre din Irak, Brigada 8 Artilerie Mixta Focsani, supranumita "batrina doamna a artileriei", a sarbatorit, simbata, 90 de ani de la infiintare. Ajutata si de vremea racoroasa, conducerea unitatii, in frunte cu col. dr. Radu Ignat, care are privilegiul de a fi comandantul celei mai vechi brigazi de artilerie din tara, a reusit o festivitate care a impresionat pe cei prezenti. De altfel, zeci de oameni au muncit in ultimele patru luni pentru pregatirea acestui eveniment ce marcheaza un moment de rascruce pentru singura mare unitate de artilerie din cadrul fortelor destinate NATO.


Sarbatoarea artileristilor vrinceni a inceput cu slujirea troitei nou construite in curtea unitatii, unde cei prezenti au pastrat un moment de reculegere pentru soldatii pe care unitatea i-a pierdut in cei 90 de ani de viata. Slujba de sfintire a fost oficiata de Episcopul Buzaului si a Vrancei, P. S. Epifanie Norocel. "E bine ca v-ati gindit la aniversare sa primiti si binecuvintarea lui Dumnezeu", a transmis Epifanie Norocel sarbatoritilor. Inainte de a parasi unitatea, episcopul a facut un schimb de distinctii cu comandantul brigazii. Printre oficialitatile militare prezente s-au numarat o suita de generali activi sau in rezerva, printre care Ion Rus, fostul comandant al Aviatiei Romane inainte de 1989, Ion Ionita, fostul comandant al Artileriei Romane, Mihail Popescu, fostul sef al Statutului Major General, actualmente senator PSD, precum si generalul de brigada (r) Gheorghe Dascalu, fostul sef al Brigazii 8 Artilerie Mixta, predecesorul col. Radu Ignat. La nivel local, sarbatoarea militarilor a fost onorata de subprefctul Dragos Mircea, de viceprimarul Neagu Nistoroiu, de senatorul democrat Jan Vraciu, deputatul PSD George Baesu, precum si de sefii mai multor institutii, printre care comisarul sef Viorel Serbanoiu, seful Politiei, col. Ion Dima, seful ISU, Nicolae Serban, seful Sectiei SRI, Ion Celmare, comandantul Penitenciarului Focsani, lt.col. Daniel Catrangiu, seful Jandarmeriei si Puiu Siru, seful Directiei de Cultura. Dupa conflictul avut cu Radu Ignat, in urma cu o luna, la depunerea de coroane de la Mausoleul Eroilor, Marian Oprisan a lipsit de la ceremonie, nici un alt reprezentant de la Consiliul Judetean nebinevoind sa participe la sarbatoarea brigazii.


Brigada nonagenara


Simbata a fost oficializata denumirea de "Al. I. Cuza" a Brigazii 8 Artilerie Mixta si au fost atribuite denumiri si insemne heraldice celor sase batalioane subordonate. Fostii sefi ai Brigazii au tinut scurte cuvintari, la fel ca si loctiitorul sefului Statului Major General, gen. lt. dr. Florian Pinta si secretarul de stat din MApN, Ioan Ion, acesta din urma caracterizind cei 90 de ani de istorie ca "fapte de arma memorabile", iar sarbatoarea ca pe "o intilnire de suflet intre generatia actuala a artileristilor si generatiile vechi care au slujit cu credinta sub drapel in aceasta unitate". Generalul Dan Radu Ghica a fost cel care a dat citire ordinului Sefului Statului Major al Fortelor Terestre, gen. lt. dr. Sorin Ioan, cu privire la aceasta aniversare. "Ca rezultat al transformarilor prin care a trecut, putem spune astazi ca brigada are o virsta nonagenara si o bogata traditie de lupta pe care le continua si le incununeaza cu statutul sau actual, unicat in artileria si armata Romaniei, infatisindu-se totodata ca una dintre cele mai mari unitati ale fortelor terestre", a declarat generalul de brigada Dan Radu Ghica, seful Comandamentului Fortelor Tereste.


Armata, "un instrument al diplomatiei"


Dupa cuvintarile oficiale, a urmat un recital de muzica militara sustinut de muzicile reunite ale garnizoanelor Braila, Buzau si Vrancea, in timpul caruia au dansat cu gratie majoretele Cercului Militar Braila. Asistenta a participat apoi la vernisajul "Galeriei comandantilor", dar si la scurte evocari, amintiri si confesiuni facute de fostii si actualii militari de cariera. Inainte de masa festiva, in curtea unitatii a fost dezvelit monumentul domnitorului Al. Ioan Cuza, realizat de catre profesorul Dorinel Filiche din Birlad. Militarii brigazii au defilat apoi pe strazile Focsaniului, si-au scos tehnica de lupta in Piata Unirii, iar la finalul zilei au avut parte de un coctail si de un program artistic sustinut la Casa Armatei de artistii

Ansamblului Tara Vrancei. Momentul de relas a fost folosit din plin de cei invitati pentru a schimba impresii, dar si de a comenta oportunitatea retragerii trupelor din Irak, care a acutizat razboiul dintre presedintele Traian Basescu si premierul Calin Popescu Tariceanu. Oficialitatile militare prezente au declarat ca, in contextul actual, "Armata este un instrument al diplomatiei romanesti", care actioneaza in teatrele externe de operatiuni in urma unor decizii eminamente politice. "Ordinul se executa, nu se

discuta!", au declarat sefii Armatei.


Istoricul si prezentul unitatii


Prin înaltul Decret nr. 2436, din 27 iunie 1916, regele Ferdinand I hotara infiintarea, in garnizoana Bucuresti, incepind cu 1 iulie 1916, a unui comandament cu denumirea Brigada 2 Artilerie Grea. Brigada a fost supusa, in timp, unor profunde transformari si redislocari in garnizoanele Bistrita, Slobozia, Ploiesti si Focsani. Brigada 8 Artilerie Mixta a primit actuala denumire la 1 decembrie 2001, iar in prezent are in subordine unităti din Focsani, Birlad si Ploiesti. Brigada 8 Artilerie Mixta este singura mare unitate de artilerie din cadrul fortelor destinate NATO. Se spera ca unitatea va fi complet operationalizata pina in anul 2012. La ora actuala, Brigada se confrunta cu o lipsa de comandanti de subunitati, indeosebi cele cu specialitati rare, cum ar fi comunicatii si auto, dar si cu unele probleme de mobilitate a artileriei grele tractate, fapt ce intirzie interoperabilitatea cu armatele NATO. In ciuda dificultatilor, pina in prezent, peste 50 de ofiteri si subofiteri ai unitatii au fost cooptati sa execute misiuni in teatrele de operatii din Irak, Afganistan, Bosnia-Hertegovina sau Coasta de Fildes. Pe viitor, Brigada va oferi mai multe locuri de munca tinerilor dornici sa imbratiseze cariera militara.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.