Local

Medicii din Panciu au facut de pomana triaj la aviara

Gabriel Sava
5 iun 2006 840 vizualizări
Medicii au verificat timp de cinci zile "ochiometric" persoanele care au iesit din zona intrata in carantina. Autoritatile recunosc acum ca masura nu era necesara si ca s-a lucrat haotic. Este posibil ca medicii sa nu primeasca nici un ban pentru zilele pierdute.

Mai multi medici de familie din orasul Panciu sustin ca au fost obligati de Directia de Sanatate Publica Vrancea sa asigure triajul epidemiologic persoanelor din focarul cu gripa aviara, desi masura era inutila. Medicii au fost obligati sa parafeze zi si noapte hirtii ca oamenii care ieseau din focare sint perfect sanatosi, desi nimeni nu are cum sa-si dea seama la o simpla privire daca cineva este contaminat sau nu cu virusul gripei aviare. Sase medici de familie, cinci din Panciu si unul din Movilita, au asigurat, timp de cinci zile, permanenta la filtrul de la iesirea din perimetrul unde s-a instituit carantina de grad I din cartierul Crucea de Sus. Din focar au iesit profesorii, elevii si persoanele care au justificat ca serviciul nu e per ite sa lipseasca de la locul de munca. Medicii au stat la o singura iesire din totalul de 13, prin care s-a iesit si s-a intrat destul de usor. Brambureala s-a datorat in cea mai mare parte Ministerului Sanatatii, care a precizat foarte tirziu ca in cazul oamenilor nu se instituie carantina, dar si datorita autoritatilor sanitar veterinare si de autoritatile locale, acuzate de exces de zel."Am stat cite opt ore, si chiar mai mult, la filtrul de la iesirea din zona in carantina pentru a parafa acele «hirtii», care atesta faptul ca s-a efectuat controlul epidemiologic. Nu a fost normal, insa decizia s-a luat in exces de zel de catre autoritatil care considera ca, la o simpla privire, iti poti da seama daca respectiva persoana este sau nu contaminata. Un triaj epidemiologic presupune mai mult decit un covor impregnat cu solutie dezinfectanta", ne-a declarat medicul de familie Octavian Sandulache, care este si consilier local. Acesta este convins ca masura a fost luata ca urmare a presiunilor exercitate de primarul Ion Petre, care a solicitat acest lucru prefectului Ion Oprea. "E inuman sa stai, mai ales ca femeie, cite opt ore, zi si noapte, ca sa atesti faptul ca s-a efectuat un control epidemiologic, in conditiile in care, prin alte parti, oamenii au iesit fara nici o problema si fara a fi controlati de nimeni", sustine medicul Octavian Sandulache.


"S-a lucrat haotic"


Medicul Marina Maiorov, director adjunct si sefa compartimentului de epidemiologie al DSP Vrancea, a recunoscut faptul ca masurile luate nu au fost chiar in regula. "Nu s-a lucrat coordonat, motiv pentru care a fost si aceasta solicitare ca medicii sa faca triaj epidemiologic. Din cite stiu, doar la Panciu s-a facut acest lucru, cu toate ca au existat solicitari si pentrucomuna Bolotesti, insa acolo nu au fost decit doi medici. Medicul de familie poate efectua acest triaj intr-un areal stabilit, insa nu cred ca a fost cazul in nici unul dintre focare", sustine Marina Maiorov. Potrivit informatiilor noastre, masura a fost dispusa la presiunea unor primari speriati de posibilitatea ca virusul sa afecteze si populatia din zona. "S-a lucrat haotic, fara ca cineva sa solicite avizul inspectorilor de sanatate publica, care au fost astfel constrinsi sa aplice carantina umana", a declarat unul dintre membrii Comitetului Judetean Antiepizootic, care nu a vrut sa-si dezvaluie identitatea. Medicii din Panciu ar putea ramine doar u supararea, deoarece plata lor se va face doar in urma unui referat al DSP Vrancea, si sint sanse ca acest lucru sa nu se intimple dat fiind ca s-au anulat masurile de carantina umana. "Am dat peste cap si programul de la cabinetul individual si cred ca vom ramine si neplatiti", a concluzionat medicul pancean Octavian Sandulache.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.