Local

Se stringe latul in jurul datornicilor la sanatate

Gabriel Sava
3 iun 2006 918 vizualizări
Casa de Asigurari de Sanatate tine datornicii "la secret", invocind secretul fiscal. Restantierii ar putea fi executati daca nu platesc

Societatile comerciale din Vrancea care au datorii mari catre Fondul Unic de Asigurari de Sanatate au intrat in vizorul Autoritatii pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) si ar putea fi executate pentru recuperarea sumelor restante. Lista acestor societati, care cuprinde 480 de nume, a fost afisata deja la sediul Casei de Asigurari de Sanatate (CAS) Vrancea. Responsabilitatea pentru urmarirea si incasarea acestor sume revine in prezent AVAS, care a preluat lista datornicilor de la Casa de Asigurari in cursul anului 2003. Solicitarea facuta in cursul saptaminii vizeaza agentii economici care ar putea intra in legatura cu CAS Vrancea si care pot afla astfel de situatia datoriilor pe care le au. Conform listelor, in topul datornicilor figureaza Olt Construct SRL cu 20.053 lei RON, Cris Conf SRL Focsani, cu 18.400 lei RON, Service Group_95 SRL Focsani cu 17.847 lei RON si Prest Grup International SRL cu 16.345 lei RON. Majoriatea datornicilor de pe lista figureaza cu datorii cuprinse intre 300 si 1.000 lei RON. De mentionat ca pe lista se regasesc mai multe societati care se afla deja in faliment sau in procedura de reorganizare judiciara. De la aceste societati, recuperarea sumelor se poate face prin executare silita, respectiv prin valorificarea activelor. In afara societatilor comerciale, persoanele fizice autorizate precum medici, avocati, notari si alte profesii liberale, precum si asociatiile familiale si persoanele fizice care isi achita singure contributia de 6,5 % pentru asigurarile de sanatate figureaza in evidenta Compartimentului Asigurati din componenta CAS Vrancea. In afara persoanelor fizice neasigurate care isi platesc personal CAS- ul, pentru restul, aceasta contributie se plateste trimestrial la valoarea de impunere stabilita de Directia Generala a Finatelor Publice, dupa care valoarea se reactualizeaza la finalul anului. Aceste persoane figureaza in evidenta CAS ca debitori. "La sfirsitul lunii aprilie, suma calculata de banca asigurarilor de sanatate din Vrancea era de 7144 lei noi, din care ponderea o reprezinta datoriile agentilor econ mici", a declarat Maria Grigore, director executiv al Directiei Management si Economica. Reprezentantii CAS Vrancea sustin ca in multe cazuri, pentru recuperarea acestor sume, se ajunge chiar la demararea procedurii de executare silita. Chiar daca institutia a refuzat sa nominalizeze topul datornicilor invocind secretul fiscal, se stie ca primele trei pozitii sint detinute de birouri notariale si de avocatura, care au de platit sume de ordinul zecilor de milioane lei vechi.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.