Local

Militarii vrinceni, atacati de insurgenti cu o bomba

Dan Chiriac
2 iun 2006 1005 vizualizări
In urma cu doua zile, soldatii au descoperit si un depozit de munitie. Pentru moment, starea de spirit a militarilor este foarte buna.

Militarii din cadrul Batalionul 280 Infanterie Focsani au mai trecut peste un moment de cumpana in misunea pe care o indeplinesc in Irak. In cursul zilei de miercuri, o patrula a fost atacata prin detonarea unui dispozitiv explozibil improvizat in timpul unei misiuni. Militarii se aflau intr-o misiune de patrulare, la o distanta de 20 de kilometri sud-est de localitatea An Nassiriyah, unde se afla amplasata tabara. Desi explozia a avut loc foarte aproape de ei, norocul a facut ca nimeni sa nu pateasca nimic. "Incidentul de ieri, spre norocul militarilor nostri, nu s-a soldat cu raniri sau pagube materiale. Insa, cu o zi inainte, militarii nostri au descoperit un depozit de munitii. Cantitatea e impresionanta, atit din punctul de vedere al faptului ca munitia era in stare de functionare, cit si numeric si in ceea ce priveste calibrele. Cele aproximativ 350 de proiectile, din care aproape 250 erau de calibrul 155 milimetri, au fost transportate cu trei camioane pentru a fi distruse in conditii de siguranta. Depozitul clandestin era situat la 30 de kilometri sud-est de An Nassiriyah", ne-a spus lt. Marius Nitulescu, ofiter relatii publice al Batalionului 280 Infanterie. Scapati de atentat, militarii au procedat la securizarea zonei si au solicitat interventia echipei de deminare apartinind Brigazii Italiene Sassari, sub autoritatea careia romanii isi desfasoara misiunea pina in luna iulie.


De remarcat ca militarii nostri au avut parte de mai multe incidente

neplacute. Dupa ce la aterizarea ultimului avion ce i-a transportat in Irak s-a produs un incendiu, repetat ulterior si la unul dintre corturile de campanie, militarii vrinceni au trait cel mai greu moment in februarie, cind caporalul Lili Dobre si-a tras un glont in cap, murind dupa zece zile de chin la un spital din Kuwait. Ulterior, militarii care participa la misiunea Antica Babilonia au pierdut un coleg din cadrul Detasamentului de Politie Militara, pe 25 aprilie. Ieseanul Bogdan Hincu a fost victima unui atentat cu incarcatura exploziva capcana instalata pe carosabil in apropiere de An Nassirya. Cu putin timp inainte de explozie, zona fusese tranzitata de un convoi de TAB-uri romanesti. Ofiterul Marius Nitulescu ne-a

spus ca toata lumea spera sa nu mai aiba parte in Irak de nici un fel de eveniment negativ, desi in zona totul este imprevizibil. De altfel, starea de spirit a militarilor este foarte buna si tin permanent legatura cu familiile, atit prin linii telefonice sociale, cit si prin Internet. "Aici sint posturi de Internet la fiecare subunitate, avem trei numere de centrala pe care putem suna in tara, la preturi mai mult decit modice, si mai exista, pentru cei care doresc, Internet si telefonie la colegii italieni", ne-a spus lt. Marius Nitulescu. Dupa cum se stie, Batalionul 280 Infanterie din Focsani participa, in perioada ianuarie-iulie, la efortul de stabilizare si reconstructie a Irakului, in cadrul Fortei Multinationale.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.