Local

Batuti de grindina si de clauzele contractuale

Gabriel Sava
31 mai 2006 1010 vizualizări
Agricultorii ale caror culturi au fost distruse de grindina ramin in continuare la mina societatilor de asigurari. Discutiile dintre autoritati, podgoreni si asiguratori de ieri nu au avut nici o finalitate. Podgorenii s-au infuriat cind unii asiguratori au propus o despagubire de simbolica de 2 milioane lei/ha. Daca se vor desfiinta contractele de asigurari, agricultorii vor fi obligati sa inapoieze statului subventia.

Situatia fermierilor asigurati, ale caror podgorii au fost distruse de grindina in urma cu 10 zile, ramine inca incerta. Mii de hectare de culturi, din care peste 2000 de vie, au fost distruse, cele mai afectate fiind comunele Cirligele si Virtescoiu. Intilnirea care a avut loc ieri la Directia pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala nu a lamurit cu nimic lucrurile, ba dimpotriva, a creat noi tensiuni. Singurele societati care au anuntat ca vor plati pagubele sint Agras- Unita si Generali Asigurari. Propunerea altor doua societati de a plati o suma in afara contractului, ca valoare Ex-gratia, de 2 milioane lei, mai mult a agitat spiritele. La propunerea Alianz- Tiriac a aderat si Asirom, care nu a precizat insa suma exacta. Neoficial, se pare ca este vorba tot de 2 milioane de lei. O astfel de compensatie nu acopera nici macar prima de asigurare, care este cuprinsa intre 2 si 3,5 milioane lei, in functie de societate si de valoarea asigurata. Directorul sucursalei Alianz-Tiriac, Dan Ulei Fagean, sustine ca valoarea reprezinta o propunere de plata in afara contractului, care nu este operabil, suma venind ca prima de redresare a agricultorilor asigurati. "Nu a fost nimeni de acord cu aceasta solutie, mai ales primarii prezenti. S-a dat un nou termen entru o viitoare intilnire, pe care dorim sa o avem in cel mai scurt timp. Secretarul general al Comisiei Nationale de Supraveghere a Asigurarilor, Marian Panturu, va avea o intilnire cu presedintii societatilor de asigurari pentru a media acest conflict. O astfel de solutie (n.r.- cea privind plata a 2 milioane lei/ha) ar crea un precedent periculos in relatia fermier- asigurator. Daca acest lucru se va intimpla, iar societatile nu vor despagubi la valoarea asigurata, vom asista la un dezechilibru pe piata, prin faptul ca unele societati vor fi excluse din sfera asigurarilor agricole. Vom vedea daca e posibil sa avem o prima inspectie de risc la inmugurire si atunci vom putea determina si care este efectul inghetului si o a doua inspectie de risc la inflorire, pentru a face o estimare a productiei", a declarat ostica Neata, directorul DADR.


Nimeni nu doreste sa ajunga in instanta


Atit primarii prezenti la intilnire, cit si reprezentantii societatilor de asigurari au cazut de acord ca o eventuala actiune in justitie nu este o solutie. Peste 150 de locuitori din Cirligele sint decisi, dupa cum a precizat secretarul general al judetului, Romeo Paul Postelnicu, sa se intilneasca azi pentru a alege un avocat care sa-i reprezinte la un eventual proces cu asiguratorii. "Bani pentru prima de asigurare au venit si din partea Ministerului Agriculturii. Sint 126 de asigurati la nivelul judetului, iar aceste polite trebuie norate. Societatile de asigurari se pot compensa cu valorile pe care le incaseaza si pentru care nu platesc despagubiri", a aratat Romeo Paul Postelnicu. In replica, reprezentantii asiguratorilor

afirma ca aceste contracte au fost semnate la viteza si in necunostinta de cauza. "Oamenii nu au o cultura a asigurarilor. Ei vin in ultimul moment, cind nu mai au ce face", a declarat Adrian Visinescu, directorul sucursalei Agras- Unita. Prefectul Ion Oprea a fost de acord ca justitia nu este o cale. "In cazul in care nu se vor gasi solutii juste pentru cei asigurati, mediul concurential va fi destabilizat. Trebuie sa gasim variante macar pentru cei care auincheiat aceste polite si care sint destul de putini. In continuare e nevoie de contracte explicite, cu clauze clare si cu explicatii cu privire la conditiile contractuale si mai ales la exceptii. E nevoie de personal specializat pentru acest lucru. Trebuie insa sa tineam seama si de dimensiunea sociala a problemei", a declarat prefectul.


Oamenii risca sa dea si subventiile inapoi la stat


Reprezentantul Comisiei Nationale de Supraveghere a Asigurarilor a fost de acord cu cererile podgorenilor, insa a precizat ca despagubirile nu se pot face in afara conditiilor contractuale.

"Contractele sint facute de juristi si prezentate unor persoane care, de cele mai multe ori, au 3-4 clase. Acestea trebuie sa fie transparente si accesibile omului de rind. Fermierul trebuie sa stie care sint riscurile asigurate si care nu. Sper sincer sa nu ajungem in instanta, pentru ca nu este un lucru favorabil nici uneia dintre parti", a declarat Marian Panturu. Specialistii din agricultura au tras un semnal de alarma asupra gravitatii desfiintarii contractelor de asigurare. "In cazul in care se va intimpla acest lucru, toate subventiile primite de fermieri trebuie inapoiate. Acest lucru este prevazut in OUG 20/2006, cea prin care s-au primit bonuri valorice in valoare de 200 lei RON/ha pentru pesticide", a declarat directorul Costica Neata. Conform datelor prezentate de APIA, in Vrancea exista in total 1334 de beneficiari ai unor astfel de subventii, din care 39 la Cirligele, 150 la Cotesti, 72 la Virtescoiu, 48 la Odobesti si restul in alte zone care nu au fost afectate de grindina de saptamina trecuta.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.