Local

Proiectul antigrindina ar fi putut salva Vrancea

Gabriel Sava
23 mai 2006 884 vizualizări
Sistemul se afla abia in faza de proiectare

Statia antigrindina aflata in stadiu de proiect in Vrancea ar fi putut preveni dezastrul de duminica, care a compromis recolta a mii de oameni. "In zona din Prahova aflata sub protectia statiei antigrindina nu au mai fost astfel de probleme in cei trei ani de cind functioneaza. Daca Vrancea ar fi avut acest sistem, m fi putut evita dezastrul de duminica", a declarat Ion Marin, coordonatorul proiectului antigrindina din Vrancea din cadrul Directiei pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala. Chiar daca initiativa a demarat din anul 2004, pina acum s-a ajuns doar la faza de proiectare. "Am demarat procedura de licitatii pentru efectuarea studiilor de fezabilitate si a documentatiilor tehnice. Pentru acest an, in Vrancea s-a prevazut doar faza de proiectare, pentru care s-au alocat 10 miliarde lei vechi, urmind ca abia din2007 sa inceapa faza de constructie, in functie de sumele care ne vor fi alocate", a precizat inginerul Ion Marin. Conform estimarilor initiale, pentru a fi finalizat, proiectul antigrindina are nevoie de peste 150 miliarde de lei vechi. Raportat la valoarea pagubelor provocate de grindina in mai putin de o ora in cursul zilei de duminica, de peste 120 miliarde de lei, investitia poate parea modica. Vrancea ar putea sa aiba, la finalul proiectului, 12 rampe de lansare a rachetelor antigrindina. Acestea ar putea fi amplasate la Anghelesti, Racoasa, Panciu, Bolotesti, Bizighesti, Beciu, Mindresti, Urechesti, Bordeasca, Sihlea, Radulesti si Vadu Rosca. "Noi am discutat cu autoritatile locale si am obtinut sprijinul lor pentru amplasarea acestor statii. Decizia va fi parafata prin hotariri de consiliu local, care exista pentru 70 % dintre localitatileenumerate. Terenul pe care vor fi amplasate aceste puncte de lansare apartine primariilor si este dat in concesiune pe perioada cit va functiona proiectul", a mai declarat Ion Marin.

Reprezentantul DADR Vrancea recunoaste insa ca acoperirea nu este completa, zona de sud fiind mai expusa caderilor de grindina. Chiar si in cazul in care banii nu vor fi suficienti pentru realizarea integrala a proiectului, Ion Marin a declarat ca in 2007 va functiona cel putin un grup de cinci puncte de lansare in care va fi inclus si Panciu. Sa dea Dumnezeu! Numai ca pina in 2007 mai sint citeva luni. Or, daca a fost nevoie de doi pentru ca ideea sa ajunga la stadiul de proiect, ar fi intradevar o minune ca proiectul sa fie gata in jumatate de an si din 2007 sa tragem cu rachete dupa grindina si asta din cinci puncte de lansare.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.