Local

Europenii ne dau bani sa ne impadurim dealurile golase

Iulia Crețu
17 mai 2006 1067 vizualizări
Pe 25 mai, la Focsani va avea loc o intilnire intre experti pe probleme de mediu. Pentru pepiniere si impaduriri, vrincenii pot primi fonduri europene nerambursabile de pina la 500.000 de euro.

Apropiata data a aderarii Romaniei la UE grabeste si procesul implementarii diferitelor proiecte de mediu, tocmai pentru a alinia tara noastra standardului statelor membre. In acest sens, Vrancea va invata sa acceseze fonduri pe probleme de protectia mediului de la italieni. Pe 25 mai, la Focsani, vor veni experti de la Ministerul Mediului si Gospodaririi Apelor si de la Agentia Regionala de Protectia Mediului de la Galati care vor participa la o discutie sincera despre banii oferiti de europeni pentru mediu cu experti italieni, dar si cu reprezentanti ai autoritatilor locale sau agenti economici. "In cadrul intilnirii se va discuta despre cum se fac investitiile pe probleme de mediu. Italienii vor prezenta modul in care au fost folositi banii in tara lor. La discutii sint asteptati reprezentanti ai autoritatilor locale, dar si cei care lucreaza in domenii care au legatura cu mediul. De exemplu, ii asteptam la intilnire pe cei din zonele unde se lucreaza cu masa lemnoasa. Ei pot accesa diferite proiecte", a declarat Paul Mihai Giurca, directorul APM Vrancea. Acesta a mai atentionat persoanele interesate de obtinerea de fonduri nerambursabile pentru dezvoltarea a diferite proiecte de mediu in Vrancea, ca numeroase oferte sint cu fonduri nerambursabile. Occidentalii ofera sute de mii de euro pentru ca noi sa traim sanatos si sa ne bucuram de natura. Drumurile impracticabile din zona de munte, dar si impaduririle le putem face pe bani de la UE, trebuie doar sa stim sa scriem proiecte viabile. Majoritatea programelor de dezvoltare vizeaza industria lemnului, banii europenilor pentru romani fiind pina la 500.000 de euro. "Noi surse de finantare pentru proiecte de mediu vor viza silvicultura, unde se pot finanta drumurile forestiere cu acces public. Fondurile nerambursabile sint 100% si se incadreaza intre 50.000 si 1 milion de euro. De asemenea, sint fonduri pentru impaduriri, de pina la 150.000 de euro, pentru pepiniere, intre 10.000 si 500.000 de euro, ambele nerambursabile50%. Bani sint si pentru investitii pentru imbunatatirea primara a industriei lemnului, de pina la 500.000 de euro. Aceste oferte de proiecte se incadreaza foarte bine cu managementul deseurilor traditionale la noi, cele lemnoase", a mai precizat Paul Mihai Giurca. Cei interesati de protectia mediului si transformarea Vrancei dintr-o patrie a lemnului mort intr-una a padurilor verzi pot obtine mai multe informatiide la Agentia pentru Protectia Mediului.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.