Local

Padurile de conifere, amenintate de gindacul de scoarta

Gabriel Sava
16 mai 2006 4673 vizualizări
Trei specii de gindaci de scoarta ar putea crea un adevarat dezastru in padurile de conifere din judet. Silvicultorii au inceput combaterea.

Hectare intregi de paduri de conifere, in special de pin silvestru si pin negru, ar putea fi compromise prin atacul gindacilor de scoarta. Chiar daca silvicultorii vrinceni nu au inca motive de ingrijorare, acestia au semnalat prezenta a doi dintre daunatorii cei mai periculosi pentru o parte din speciile de conifere, respectiv pentru pin si molid. "Ploile din ultima perioada au creat conditii prielnice pentru daunatorii pinului. Este vorba despre trei specii de gindaci de scoarta, Ips Acuminatus si Blastophagus Piniperda, respectiv Ips Tipographus, primii pentru pin si cel din urma pentru molid. Acestia ataca in primul rind arborii doboriti si, in cazul in care au conditii prielnice, incep sa atace si arborii sanatosi din apropiere. Nu exista o metoda de combatere a acestora, singura fiind extragerea acestora", a declarat Ion Ionita, purtatorul de cuvint al Directiei Silvice Focsani. Atacul gindacilor de scoarta este mortal pentru arbori pentru ca nu exista nici o metoda de combatere a acestora. In cazul in care acestia ajung in stadiul de larva, singura metoda eficace este decojirea arborilor. Dupa ce reusesc sa patrunda in scoarta, daunatorii ataca lemnul si, in scurt timp, arborele sfirseste prin a se usca. Tocmai din acest motiv, reglementarile tehnice ale silvicultorilor interzic ca lemnul de conifere exploatat in perioada 15 aprilie - 15 octombrie sa stea necojit. Primii care cad sub atacul daunatorilor sint arborii doboriti. "Un astfel de pericol de atac al celor trei daunatori exista in zonele in care se exploateaza irational si unde, majoritatea arborilor ramasi sint bolnavi, cum se intimpla in cazul padurilor de la Vintileasca", a mai precizat Ion Ionita. Pentru a monitoriza situatia, in padurile de conifere, padurarii de la Romsilva au inceput deja montarea curselor cu feromoni. Acestea se prezinta sub forma unor cutii metalice care au in mijloc cursa feromonala, de unde daunatorul cade intr-un borcan amplasat in partea inferioara. Conform padurarilor, in functie de numarul daunatorilor capturati intr-o singura zi, se poate face o estimare a atacului. "Pina in prezent nu exista motive de ingrijorare privind atacul gindacilor de scoarta. Vom vedea insa si rezultatul curselor feromonale", afirma reprezentantii Directiei Silvice Focsani, care s-au mai confruntat in trecut cu astfel de boli. Oficialii silvici recomanda ca exploatarea padurilor de conifere sa se faca conform specificatiilor tehnice, fara arbori lasati doboriti in padure si necojiti.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.