Local

In Piata Moldovei se practica adaosul de duminica

Iulia Crețu
15 mai 2006 874 vizualizări
Oamenii cumpara pui de gaina in ciuda pericolului gripei aviare. Ieri, pe tarabe s-a gasit momeala pentru peste, ceramica de Horezu si corcoduse. Precupetele profita de duminica sa umfle preturile

Psihoza gripei aviare nu a trecut, insa prin pietele focsanene, daca esti atent si discret, poti cumpara pui de gaina pe sub mina. Acest lucru se petrece si in Piata Moldovei, unde comerciantii isi vind marfa inca de la primele ore de tirg. Oamenii se cam feresc sa arate puii tocmai de teama inspectorilor sanitar-veterinari si a interdictiilor privind gripa aviara. Ieri dimineata, un pui de gaina se vindea cu 2 RON (20.000 de lei), iar amatori erau destui. "Am cumparat 10 pui, insa de dimineata. Se vind repede! Dar de teama gripei aviare nu prea se spune cine vinde. Mie nu-mi este teama, gripa aviara este o prostie. I-am cumparat cu 20.000 de lei bucata", ne-a declarat un cumparator din piata. Sfirsitul de saptamina inseamna pentru cele mai multe gospodine si zilele in care refac rezerva de alimente a familiei, dar si ocazia pentru comercianti de a mai adauga citeva mii de lei la pretul saptaminal. Dupa cum s-a vazut ieri, doamnele se inarmeaza dis-de-dimineata cu sacose, dar si cu multa rabdare si calm pentru a nu se enerva din cauza preturilor umflate special pentru week-end. Comerciantii profita de afluxul de cumparatori si mai umfla putin preturile la produse. Duminica, in Piata Moldovei, rosiile oscilau intre 35 si 55 de mii de lei, ardeii sareau si de suta de mii, iar capsunele scoteau din buzunarul pofticiosilor si 70 de mii de lei pentru un kilogram. Printre zarzavaturi, legume si ceramica de Horezu, impatimitii de pescuit puteau cumpara momeala de peste cu 20.000 de lei/kg. Singurul comerciant care dadea pescarilor turta de pescuit din seminte de floarea-soarelui ne-a spus ca vinzarea merge bine si acum, in perioada de prohibitie, pentru ca multi aleg sa mearga la balti particulare pentru o saramura din peste prins chiar de ei. "Vinzarea merge bine, sint pescari care merg la balti particulare si vin si cumpara. Turta de peste este facuta din seminte de floarea-soarelui 5% si costa 20.000 de lei kilogramul. Noi sintem singurii care vindem asa ceva si sintem pe piata de cinci ani de zile", ne-a declarat Ghica Daniel, din comuna Nanesti. Piata focsaneana este bogata in fiecare zi, clientii avind de unde alege. Precupetii spun totusi ca au clientii lor fideli care cumpara produse naturale cunoscind calitatea si seriozitatea producatorilor. Astfel se intimpla si cu mierea de albine pe care o cumpara in special cunoscatorii. Preturile din Piata Moldovei sint in continuare cam piperate, spun pensionarii, cei care iau pulsul tarabelor aproape in fiecare zi.


Lista de preturi pentru cosul zilnic:


rosii - 35-55.000 lei/kg

castraveti - 25.000 lei/kg

ardei 100.000 lei/kg

ceapa verde -5.000 lei/legatura

ridichi - 15.000 lei/kg

salata 10.000 lei/legatura

cartofi 18-25.000 lei/kg

telina 60.000 lei/kg

morcov 30.000 lei/kg

mere 20.000 lei/kg

capsune 60-70.000 lei/kg

zarzare 5.000 lei/paharul

miere 50-65.000 lei/borcanul de 500 de grame

fagure 40.000 lei/bucata

cas de oi dulce sau sarat 80.000 lei/kg


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.