Local

Jandarmii vrinceni au donat singe pentru bolnavi

Iulia Crețu
13 mai 2006 792 vizualizări
Pentru urgentele de saptamina aceasta, medicii s-au imprumutat de la Galati, intrucit rezervele de singe s-au epuizat. Desi e nevoie de minim 60 de donatori, zilnic doar cinci-sase oameni doneaza singe.

12 jandarmi vrinceni au facut ieri un gest nobil si au donat singe pentru bolnavii internati la Spitalul "Sfintul Pantelimon", rezerva de singe a unitatii spitalicesti fiind in scadere. Oamenii in uniforme albastre au declarat ca au facut acest gest din solidaritate, intelegind disperarea cadrelor medicale si nevoia celor suferinzi. Pentru gestul lor, cadrele militare vor fi recompensate cu doua zile libere. Jandarmii au spus ca ar fi venit intr-un numar mai mare, dar nu puteau lipsi nici de la indatoririle zilnice pe care le presupune uniforma. "Inspectoratul de Jandarmi Judetean a raspuns cu promtitudine la solicitarea doamnei Mioara Hanta, medic director al Centrului de Transfuzie Sangvina de a veni in ajutorul celor ce au zilnic nevoie. Dupa spusele doamnei director, in cadrul centrului exista o acuta nevoie de singe, in conditiile in care, zilnic, ar fi nevoie de cel putin 30 de donatori pentru acoperirea necesitatilor curente. Speram ca prin gestul nostru sa fi venit in ajutorul celor care au atita nevoie de inge, promitind in acelasi timp ca vom raspunde cu aceeasi promtitudine si altor solicitari de acest gen", a declarat Sorin Hunea, purtator de cuvint in cadrul Inspectoratului de Jandarmi. Cei mai surprinsi de venirea jandarmilor pentru a se lasa intepati, au fost chiar medicii care au si spus ca nu se asteptau ca acestia sa raspunda atit de repede la solicitarea lor. "A fost doar o simpla vorba pe care i-am adresat-o lt.col. Daniel Catrangiu pentru ca noi sintem in mare criza, iar donatorii sint putini. In special vin saracii si ai doneaza singe pentru ca primesc cite 300.000 de lei. Dar de acum incolo nu vor mai veni nici ei pentr ca vine vara si vor fi plecati la munca. Gestul facut de jandarmi este unul exceptional pentru ca au inteles criza prin care trecem", ne-a declarat Mioara Hanta, medic director Centrul de Transfuzie Sangvina.


Donatori: 5-6/zi, necesar 60/zi


Medicii spun ca nevoia de singe este stringenta. Bolnavii internati saptamina aceasta la Spitalul Judetean au primit singele vital de la donatori din Galati pentru ca rezerva locala nu a fost de ajuns. Daca necesarul este de 60 de donatori pe zi, realitatea este alta: numai 5-6 oameni vin pentru 300.000 de lei pentru a-si ajuta semenii. Specialistii spun ca oricine poate dona singe, doar sa fie sanatos si sa-si doreasca sa aline suferinta. "In ultima saptamina au venit cam cinci-sase oameni pe zi, in contextul in care solicitarile vin de la 30 de oameni pe zi. Noi am mizat mai mult pe apartinatori, pe rudele celor internati. Ar trebui sa avem cam 60 de persoane donatoare pe zi pentru a acoperi necesarul. Pentru

urgentele de saptamina aceasta au fost multe solicitari pentru grupa de singe B pozitiv, singe pe care l-am luat de la Galati", ne- a mai declarat medicul Mioara Hanta. Aceasta a calificat drept deosebit gestul jandarmilor cu atit mai mult cu cit in fiecare zi aproape numai saracii fac acest lucru pentru o piine. Calitatea singelui difera si ea in functie de donator. Medicii s-au mai plins de faptul ca inca de la inceputul anului au trimis adrese catre toate primariile din judet pentru a convinge oamenii sa doneze inge si ca pina acum nu a raspuns nimeni din teritoriu. Asa ca, daca vreti sa contribuiti la alinarea suferintei bolnavilor, nu ezitati sa veniti la Centrul de Transfuzie Sangvina. Gestul poate salva o viata!


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.