Local

Jaf de mii de metri cubi in padurile din Vintileasca

Gabriel Sava
19 apr 2006 1466 vizualizări
In 36 de hectare de paduri particulare, in mai putin de doua luni, s-au taiat aproape 4000 m.c de lemn de rasinoase. Padurea apartine localnicilor si a fost taiata de frica sa nu fie retrocedata unui fost boier expropriat dupa venirea comunistilor la putere. In urma unui control efectuat in zona vor fi intocmite mai multe dosare penale.

Un nou dezastru in padurile Vrancei a fost descoperit in urma cu doua saptamini de lucratorii silvici, de aceasta data generat de teama localnicilor ca padurile sa nu fie retrocedate unui fost boier care a detinut o mare mosie in zona comunei Vintileasca . In urma unor sesizari ale padurarului din zona, la Vintileasca, in punctul Palanca, intr-o suprafata de 31 de ha, s-au descoperit taieri ilegale de aproape 4000 metri cubi. Reprezentantii organelor silvice de control considera ca exploatarea ilegala s-a produs preponderent de la inceputul lunii martie, de cind s-a topit zapada. "Pentru aceasta suprafata nu exista nici un studiu sumar de amenajament, asa ca padurea nu putea fi exploatata. La Ocolul Silvic Dumitresti,de care apartine districtul in care au fost facute taieri ilegale, nu a fost formulata nici o solicitare de marcare. Oricum nu ar fi fost aprobata in lipsa acestor studii. Cert este ca toate taierile au fost facute fara marcare si fara a exista vreun act de punere in valoare", a declarat Nicu Lupu, inspector sef al ITRSV Vrancea, care a fost ieri la fata locului. Aceste paduri au fost retrocedate in baza Legii 1/2000, in zona fiind puse in posesie 61 de persoane. Majoritatea o reprezinta localnici, cu suprafete intre 0,1 ha si 0,6 ha. Printre acestia sint insa si proprietarii unor suprafete de 1 ha si 2,5 ha. Cei care au inventariat taierile sustin ca acestea au fost facute chiar de proprietari, in momentul in care acestia au auzit ca respectivele suprafete ar putea fi retrocedate unui fost boier. "Chiar si primarul de la Vintileasca a zis ca aceste paduri vor ajunge la un boier care avea aceste suprafete inainte de venirea comunistilor. Oamenii au taiat de frica ca nu vor mai primi nimic", a declarat un localnic, care a dorit insa sa ramina in anonimat. In lipsa primarului, viceprimarul Gheorghe Tufanoiu a confirmat varianta zvonurilor privind retrocedarea padurilor catre urmasii boierului grec Ghermani. "Au fost persoane rau intentionate care au zis ca padurea va fi retrocedata dupa aplicarea pachetului legislativ 247/2005 privind regimul proprietatii. Oamenii s-au temut si au taiat cit au apucat", a declarat viceprimarul comunei. Edilul detine, la rindul sau, 0,6 ha de padure in zona, insa sustine ca nu a exploatat nimic. "Lemnul sta taiat in curti si putrezeste", a declarat Nicolae Moise, secretarul primariei Vintileasca.


Gaterele din zona favorizeaza taierile ilegale


Pe drumul forestier care duce in punctul Palanca zac, pe margine, zeci de arbori doboriti si care au fost abandonati, probabil, imediat dupa declansarea controalelor. De altfel, la ambele actiuni de verificare, in padure nu a fost gasit nimeni care sa taie ilegal. Exploatarea ilegala a fost favorizata si de existenta in zona a unor parchete de exploatare legale, urmele de utilaje putind fi astfel foarte usor confundate. Conform reprezentantilor Inspectoratului Teritorial de Regim Silvic si Vinatoare (ITRSV) Vrancea, exploatarea ilegala a lemnului a fost avantajata si de existenta mai multor gatere in imediata apropiere a padurii taiate. Reprezentantii autoritatii locale confirma aceasta situatie, precizind ca unul dintre dispozitive, apartinind lui Trandafir Dan, din comuna Dumitresti, a fost deja sactionat pentru ca nu a putut justifica provenienta a 25 metri cubi de lemn lucru rasinoase, care a fost de altfel si confiscat luna trecuta. Gaterul apartinind lui Dan Trandafir se afla la mai putin de 2 km de padurea care a fost taiata ilegal, iar volumul de reziduuri lemnoase arata faptul ca acesta a lucrat destul de mult in ultima perioada. Conform situatiei de la primaria Vintileasca, in comuna sint autorizate cu instalatii de debitat lemn nu mai putin de 10 persoane fizice si trei societati comerciale. In urma cu o saptamina, la controlul efectuat in zona de echipa mixta formata din lucratori de la ITRSV Vrancea si Directia Silvica Focsani, au fost confiscati 6,16 m.c de lemn lucru rasinoase de la SC Elefor SRL Dumitresti, 4,5 m.c de la Ticuta Pisarovschi si alti 5 m.c. de cherestea de stejar de la o alta persoana fizica autorizata.


"Nu vom ierta pe nimeni"


Reprezentantii ITRSV Vrancea intentioneaza sa demareze un amplu control de fond in zona pentru a scoate la iveala adevarata dimensiune a pagubei. "Noi avem lista cu cei 61 de proprietari si ii vom soma sa-si asigure paza conform O.U.G. 139/2005. Dupa sarbatorile de Pasti, vom reveni la Vintileasca sa vedem daca au respectat aceasta somatie. Vom avea cu siguranta atit sanctiuni contraventionale cit si mai multe dosare penale pentru taieri ilegale", a declarat inspectorul sef Nicu Lupu. Oficialul silvic se

bazeaza pe faptul ca, in perioada in care se presupune ca s-au efectuat aceste taieri, politistii din comuna Vintileasca au aplicat 15 sanctiuni pentru lipsa actelor la materialul lemnos pe care il transportau. "Oamenii vor fi anchetati sa vedem de unde provenea materialul lemnos. Vom afla daca taierile au fost efectuate de proprietari, ceea ce se incadreaza la taieri ilegale sau in suprafete care nu le apartineau, ceea ce inseamna taiere ilegala si furt", a precizat inspectorul Nicu Lupu. Acesta a precizat ca sanctiunea contraventionala poate fi cumulata cu cea rezultata din cercetarea penala. "Nu vom ierta pe nimeni care a taiat ilegal in zona", a adaugat inspectorul sef al ITRSV.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.