Local

Rromii si-au serbat ziua cu dansuri si cintece in limba rromani

Iulia Crețu
10 apr 2006 1141 vizualizări
8 aprilie a fost declarata si la noi Ziua Internationala a Rromilor. Cetatenii romi au in continuare foarte multe probleme sociale, insa de integrarea lor in societate depinde si integrarea Romaniei in UE.

Comunitatea de rromi din Vrancea a sarbatorit simbata Ziua Internationala a rromilor. Daca la Bucuresti tiganii caldarari au demonstrat ca poti sa-si ridici un mic imperiu profitind de slabiciunea oamenilor pentru tuica, la noi in judet, reprezentantii etniei rrome au cam lasat la urma traditiile si au impins in fata viitorul comunitatii. Micutii rromi cu rezultate deosebite la invatatura din comuna Slobozia Bradului au aratat ca limba stramosilor lor nomazi nu a fost uitata. Acestia au incercat sa dea o pata de culoare si au interpretat poezii si cintecele in limba care l-a fermecat pina ce si pe celebrul actor american Johnny eep. La sarbatoarea celor peste 3.500 de persoane de etnie rroma din comuna au participat si reprezentanti ai autoritatilor locale, dar si de la Inspectoratul Scolar Judetean. Ziua Internationala a Rromilor, 8 aprilie, a fost aleasa ca moment de sarbatoare pentru toti tiganii din lume la Congresul Rromilor de la Londra din 1971, la acea data stabilindu-se imnul si steagul tiganilor. In Romania, Ziua Rromilor este sarbatorita pentru prima data abia in acest an, cind alesii au stabilit aceasta zi de amintire, omagiu si veselie si pentru toti rromii din tara. Pe 8 aprilie se cinsteste totodata si memoria rromilor ucisi in timpul celui de-al doilea razboi mondial, rasa tiganeasca fiind in acele momente la fel de hulita si batjocorita precum cea a evreilor. Mii de romi au fost atunci deportati in Transnistria. De asemenea, simbata s-a celebrat si Milebershenghi, Marsul Antirasist al rromilor care simbolizeaza 1.000 de ani de atestare europeana a rromilor. In judetul nostru traiesc peste 20.000 de cetateni rromi, insa numai 7.000 si-au declarat apartenenta la aceasta etnie la ultimul recensamint al populatiei efectuat in 2002. Ca si romanii, rromii sint foarte bogati sau foarte saraci. De la palate luxoase cu zeci de camere - in care traiesc unii dintre ei, la bordee din pamant, fara apa si lumina - in care traiesc foarte multi. Numarul celor care nu merg la scoala sau refuza asistenta medicala este inca destul de ridicat, asta si pentru faptul ca autoritatile nu se preocupa foarte mult de soarta acestora. In ultimii ani au aparut asa numitii mediatori sanitari sau culturali, al caror rol este sa-i convinga pe rromi sa mearga la doctor, sa-si faca documente, sa urmeze o scoala si sa se integreze in societate. Situatia romilor este monitorizata strict si de organisme ale Uniunii Europene, deoarece este un indicator al progreselor Romaniei de indeplinire a criteriilor politice de aderare la Uniunea Europeana. Si asta pentru ca romii sint inca discriminati potrivit ultimelor rapoarte ale organizatiilor care apara drepturile si libertatile minoritatii rrome.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.