Local

Bolnavii se bat pe paturile din spitale

Liliana Nenciu
7 apr 2006 2628 vizualizări
Pacientii internati dorm cite doi in pat deoarece primavara se acutizeaza unele boli. Unii prefera sa se interneze in spital pentru a beneficia de medicamente gratuite decit sa stea la coada prin farmacii.

Medicii internisti, psihiatri si reumatologi din cadrul Spitalului Judetean de Urgenta "Sf. Pantelimon" din Focsani spun ca primavara multe boli se agraveaza necesitind internare de urgenta, iar unele sectii din spital devin supraaglomerate. "In aceasta perioada, din cauza trecerii de la o temperatura la alta, unele boli se acutizeaza si aduc pacientii la spital. Intr-adevar, sectia de interne este arhiplina din cauza ca unele boli precum bronsita, ulcerul, hepatita si astmul se acutizeaza in aceasta perioada a anului. O alta problema o mai reprezinta si faptul ca acum incep muncile la cimp, iar unii pacienti nu se mai tin de tratament si ajung la spital", a declarat Mariana Ieva, sefa sectiei Interne din cadrul Spitalului Judetean. Dupa parerea medicului psihiatru Elena Busila, venirea primaverii inseamna pentru bolnavii psihic tulburari ale comportamentului, anxietati si tulburari afective. "In aceastaperioada adresabilitatea este foarte mare, numarul bolnavilor care se prezinta la spital fiind dublu, chiar triplu fata de alte perioade ale anului. Unii pacienti vin si pentru a-si lua retetele lunare, mai ales ca in ultima vreme este o problema cu eliberarea medicamentelor compensate si gratuite in farmacii. Ma straduiesc sa dau cit mai multe tratamente in ambulatoriu, deoarece nu sint locuri sa-i internam pe toti. Avem si cazuri noi, insa sint si pacienti cu boli mai vechi, ale caror simptome se agraveaza primavara. Cei mai afectati sint cei care sufera de tulburari de comportament, tulburari afective si depresii", ne-a spus Elena Busila, medic psihiatru in cadrul Ambulatoriului de Specialitate al Spitalului Judetan.


"Nu mai sintem copii sa incapem intr-un patut"


Cu toate ca asiguratii platesc lunar cotizatii pentru fondul de sanatate, sistemul sanitar din tara noastra nu le poate oferi prea multe conditii, ci doar citeva medicamente si un pat pe care trebuie sa-l imparta adesea cu inca o persoana. "N-am mai fost de ani de zile internata in spital. Bine ca m-a primit si asa deoarece ma simteam foarte rau si m-au adus de urgenta cu Ambulanta. Cred ca am ceva la ficat, inca imi fac investigatii medicii ca sa-mi spuna diagnosticul corect. Este greu sa dormi cite doi in pat

deoarece sintem batrini, avem dureri, nu mai sintem copii sa incapem intr-un patut", ne-a spus Rada Pavel, pensionara din comuna Tataranu, internata la sectia Interne din cadrul Spitalului Judetean de Urgenta "Sf. Pantelimon". Pacientii se vaita ca in spital nu au conditii sa se spele, astfel incit sa mentina o stare optima de igiena. Medicii mai spun ca aceasta aglomeratie se creaza si din cauza ca spitalele mici din judet trimit toti pacientii la Focsani, in conditiile in care unele afectiuni pot fi tratate chiar si de

catre medicii de familie. Medicii recunosc ca aglomeratia din spital se datoreaza si lipsei medicamentelor compensate si gratuite din farmacii.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.