Local

Rezultate dezastruoase la simularea la Bacalaureat

Iulia Crețu
7 apr 2006 983 vizualizări
Doar 45 de liceeni de clasa a XII-a au luat note intre 9 si 10 la simularea la limba romana. Din 2.100 de elevi prezenti la testare, numai 1.000 au luat note de trecere. Ieri tinerii au simulat Bacalaureatul la matematica, istorie sau geografie. Pe 11 aprilie elevii vor sustine ultima simulare inainte de acalaureatul din vara.

Drama liceenilor de clasa a XII-a a continuat ieri, odata cu aflarea rezultatelor la simularea de luni de la proba de Limba si literatura romana. Dintr-un total de 2.474 de elevi inscrisi in ultima clasa de liceu, la testare nu s-au prezentat decit 2.105 tineri, din care putin peste 1.000 au reusit note de trecere, de peste 5. Promovabilitatea la testarea la Limba si literatura romana este una de asteptat, tinind cont de faptul ca majoritatea liceenilor au declarat la iesirea din sala de examen ca nu au repetat materia si ca nici nu au dat interesul cuvenit simularii. Multi au motivat prin faptul ca este oarecum putin prea devreme pentru a lua materia de la cap la coada si ca mai au timp de repetat pina in vara. Un alt motiv pentru promovarea a numai 47,64% din viitorii bacalaureati l-a reprezentat si drama "provocata" de Camil Petrescu, subiectul eseului, la care cei mai multi nu au scris nimic si care era notat cu nu mai putin de 4 puncte. Numai 45 de elevi au fost indeajuns de pregatiti pentru a reusi incadrarea in segmentul notelor cuprinse intre 9 si 10. Majoritatea s-a mentinut in zona notelor 5-5,99, 414 liceeni. 236 de tineri au luat note intre 6-6,99, 160 intre 7-7,99 si numai 148 intre 8-8,99. Mai mult de jumatate dintre liceenii prezenti la simulare au picat, insa acestia mai au timp pina in vara pentru a se pune la punct cu materia de examen. "Procentul mic nu justifica ideea slabei pregatiri a elevilor, ci mai degraba sustine faptul ca elevii din clasa a XII-a nu au ajuns cu recapitularea la genul dramatic din care a fost formulat subiectul III. Credem ca elevii s-au concentrat pe organizare si au tratat cu superficialitate continuturile. Este in acelasi timp si un semnal pentru profesorii de limba si literatura romana de a intensifica pregatirile pentru Bacalaureat", a declarat Maria Lupu, inspector de specialitate in cadrul ISJ Vrancea.


Liceenii "vorbesc" mai bine ... matematica sau istoria


Ieri liceenii din clasa a XII-a au sustinut simularea la proba de profil, acestia alegind intre matematica, istorie sau geografie. Cei mai multi tineri au spus ca proba de ieri a fost cu mult mai usoara decit cea de la Limba si literatura romana. Emotiile examenului nu au mai fost ca la prima testare, iar subiectele chiar au fost pe placul celor mai multi dintre elevi. Profesorii au declarat ca exercitiile s-au incadrat in elementele de noutate prezentate la inceputul anului la intilnirile cu inspectorii si ca baremul de

corectare de anul acesta va fi in avantajul liceenilor. Daca in urma cu un an la unele subiecte din test se cereau direct raspunsurile, acum tinerii trebuie sa parcurga pe foaia de examen intreaga rezolvare si tot calculul. Chiar daca nu ajung la raspunsul corect si au parti bune, acestea se iau in calcul la acordarea punctajului. "Subiectul respecta elementele de noutate prezentate la inceputul anului scolar la instruirea inspectorilor. Proba a avut patru subiecte: primul a fost de geometrie, al doilea de algebra si

analiza, cele doua avind un grad de dificultate mai scazut, punctul trei algebra, iar ultimul de analiza. Acestea doua din urma au avut un grad mai ridicat de dificultate. Asa cum s-a anuntat, nici un subiect nu cerea direct raspunsul, primele doua subiecte necesitind o rezolvare completa. Acest lucru este in avantajul elevilor. Elevii de la liceele teoretice nu au avut probleme in rezolvarea testului. Insa liceenii care au un numar mai mic de ore, de la grupurile scolare, la acelasi volum de informatii, au ceva dificultati", ne-a declarat Daniela Sirghi, inspector de matematica. "Am avut imaginatie si m-am descurcat" Viitorii bacalaureati au spus la iesirea de la simulare ca nu au avut probleme, testul la matematica a fost pe placul celor mai multi. "Subiectele la matematica nu au fost asa de simple. Prima si a doua parte nu au pus probleme, subiectul III a fost considerat ceva mai greu, iar la IV a fost o chestie de atentie, dar care a fost rezolvabil. M-am descurcat bine, sper la un 8-8,50. Am vorbit cu colegii si mi-au spus ca si ei s-au descurcat. Eu dau la Automatica, la Politehnica si am nevoie de matematica. Fac si pregatire pentru ca este necesar. La simulare la romana am luat 9,10, nu repetasem drama, dar am avut imaginatie si m-am descurcat", ne- a spus la iesirea de la testare Razvan Dragan, un unirist din clasa XII C. Martea viitoare liceenii vor sustine simularea la proba specifica profilului, aici putind alege intre informatica, chimie, limbi straine, economie sau psihologie.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.