Focsanenii, mari amatori de trufandale
Incalzirea vremii din ultimele saptamini a facut ca tarabele din pietele Focsaniului sa se umple de trufandale. Daca in iarna vrincenii cautau cu disperare o legatura de salata sau de ridichi, acum comerciantii au mesele pline de verdeturi. Salata, urzicile, ridichile, stevia, spanacul, ceapa verde si prazul sint acum si la mai mare cautare, fiind in Postul Pastelui. Preturile au mai scazut, iar vinzatorii nu mai prididesc de cumparatori. "Vind punga de urzici cu 10.000 de lei. Pina acum nu am vindut nimic, dar sper sa fie mai bine. Le-am adunat de la Marasesti, dintr-un loc curat, si am venit cu ele la Focsani", ne-a spus Razvan, un vinzator de numai 10 ani. Veniturile zarzavagiilor au crescut in ultimele zile, timp in care pe mesele vrincenilor au stat mai mult salatele sau mincarurile pe baza de urzici, spanac sau stevie. "Vinzarea merge bine. Lumea care tine post vine si cumpara. Avem salata, ceapa, ridichi si preturile le-am mai scazut pentru ca sint foarte multi comercianti care aduc legume de sezon si zarzavat", ne-a declarat si Tincuta Cristian, o alta vinzatoare din Piata Moldovei. Preturile nu sint extrem de piperate pentru verdeturile adunate de prin gradini. Daca un manunchi de stevie, urzici sau spanac il poti lua cu 1 leu, ridichile sau pastirnacul costa intre 2 si 5 lei grei. Cei care vor sa respecte canoanele bisericesti si sa nu consume carne, lactate sau oua in aceasta perioada isi pot face o masa consistenta numai cu zarzavaturile si trufandalele de pe tarabele precupetelor.
Cit te costa o salata sau o mincare de post:
urzici - 1 leu gramajoara
salata, stevia - 1 leu legatura
spanac - 3 lei legatura
ceapa - 1 - 1,5 lei legatura
ridichile - 1 - 2 lei legatura
praz - 1 leu legatura
patrunjel, marar 0,5 lei legatura
rosii de gradina - 5 lei kilogramul
castraveti - 8 lei kilogramul
ardei - 9 lei kilogramul
pastirnac - 5 lei kilogramul