Local

Focsanenii, mari amatori de trufandale

Iulia Crețu
4 apr 2006 941 vizualizări
Legatura de stevie costa un leu

Incalzirea vremii din ultimele saptamini a facut ca tarabele din pietele Focsaniului sa se umple de trufandale. Daca in iarna vrincenii cautau cu disperare o legatura de salata sau de ridichi, acum comerciantii au mesele pline de verdeturi. Salata, urzicile, ridichile, stevia, spanacul, ceapa verde si prazul sint acum si la mai mare cautare, fiind in Postul Pastelui. Preturile au mai scazut, iar vinzatorii nu mai prididesc de cumparatori. "Vind punga de urzici cu 10.000 de lei. Pina acum nu am vindut nimic, dar sper sa fie mai bine. Le-am adunat de la Marasesti, dintr-un loc curat, si am venit cu ele la Focsani", ne-a spus Razvan, un vinzator de numai 10 ani. Veniturile zarzavagiilor au crescut in ultimele zile, timp in care pe mesele vrincenilor au stat mai mult salatele sau mincarurile pe baza de urzici, spanac sau stevie. "Vinzarea merge bine. Lumea care tine post vine si cumpara. Avem salata, ceapa, ridichi si preturile le-am mai scazut pentru ca sint foarte multi comercianti care aduc legume de sezon si zarzavat", ne-a declarat si Tincuta Cristian, o alta vinzatoare din Piata Moldovei. Preturile nu sint extrem de piperate pentru verdeturile adunate de prin gradini. Daca un manunchi de stevie, urzici sau spanac il poti lua cu 1 leu, ridichile sau pastirnacul costa intre 2 si 5 lei grei. Cei care vor sa respecte canoanele bisericesti si sa nu consume carne, lactate sau oua in aceasta perioada isi pot face o masa consistenta numai cu zarzavaturile si trufandalele de pe tarabele precupetelor.



Cit te costa o salata sau o mincare de post:


urzici - 1 leu gramajoara

salata, stevia - 1 leu legatura

spanac - 3 lei legatura

ceapa - 1 - 1,5 lei legatura

ridichile - 1 - 2 lei legatura

praz - 1 leu legatura

patrunjel, marar 0,5 lei legatura

rosii de gradina - 5 lei kilogramul

castraveti - 8 lei kilogramul

ardei - 9 lei kilogramul

pastirnac - 5 lei kilogramul


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.