Local

Bani prin SAPARD pentru impadurire

Gabriel Sava
31 mar 2006 1007 vizualizări
Masura 3.5 urmeaza va fi acreditata in curind pentru aprobarea unor investitii in domeniul silvic. Beneficiarii vor putea primi bani si pentru construirea si modernizarea drumurilor forestiere publice sau private.

Suprafetele neproductive din judet ar putea capata, in scurt timp, destinatie forestiera. Conform directorului Directiei pentru Agricultuta si Dezvoltare Rurala (DADR) Vrancea, Costica Neata, mare parte din suprafetele agricole neproductive din judet ar putea fi impadurite prin programul SAPARD, la masura 3.5- Silvicultura. "Ministerul Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale a dispus recent inventarierea tuturor suprafetelor neproductive din judet si intocmirea unor fise de perimetru de ameliorare pentru acestea. Fisele vor fi predate la Directia de Fond Funciar din cadrul ministerului, dupa care se va trece la studiul de fezabilitate pentru ca acestea sa poata fi impadurite cu finantare SAPARD la masura 3.5- Silvicultura. Cel mai important este ca aceste fonduri sint nerambursabile in cazul in care sint contractate de consiliile locale", a declarat Costica Neata, directorul DADR Vrancea. Trebuie precizat insa ca masura 3.5 nu a fost acreditata pina in prezent, urmind ca acest lucru sa se intimple, din estimarile reprezentantilor ministeriali, in maxim doua saptamini. Dupa acreditarea masurii, reprezentantii Oficiului Judetean de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit Vrancea considera ca aplicarea acesteia va mai intirzia citeva luni pina la aparitia normelor metodologice de aplicare si a ghidului solicitantului.


Domenii de aplicare a masurii 3.5


Masura 3.5 va beneficia de fonduri totale de 127 milioane de euro. Sumele sint destinate impaduririi de terenuri agricole productive si neproductive si, de asemenea, crearii perdelelor forestiere (pe

orice tip de teren agricol), pe terenuri aflate in proprietate sau detinute legal de catre persoane fizice, asociatii si consiliile locale. Sprijinul va fi acordat insa cu unele limitari. Beneficiarii privati vor putea primi bani pentru infiintarea de plantatii noi cit si pentru lucrari de intretinere pe o perioada de maximum 5 ani. Consiliile locale vor putea beneficia de fonduri numai pentru plantare. Tot in cadrul masurii 3.5 se pot efectua investitii pentru crearea de pepiniere noi sau modernizarea celor existente, inclusiv pentru

dotarea cu masini si utilaje specifice, investitii pentru imbunatatirea prelucrarii primare a lemnului si arketingului produselor forestiere, constructia si/sau modernizarea cladirilor operationale pentru procesare si a birourilor, modernizare sau investitii noi in masini, echipamente si instalatii pentru procesarea primara a lemnului, depozitarea si marketingul produselor forestiere precum si utilizarea/procesarea deseurilor lemnoase, efectuate de catre detinatorii de paduri si societatile private. Tot prin aplicarea masurii SAPARD se pot efectua investitii pentru construirea si modernizarea drumurilor forestiere publice si/sau private, inclusiv realizarea lucrarilor de arta a platformelor primare, construirea de sisteme de marcare, semnalizare si avertizare. Masura 3.5 ofera si finatare pentru protectia padurilor impotriva incendiilor. Pentru exploatare forestiera, proprietarii pot primi bani pentru dotarea cu utilaje, masini si instalatii pentru recoltarea lemnului si pentru incarcatul si transportul lemnului, construirea si/sau modernizarea hangarelor si a spatiilor de lucru pentru intretinerea utilajelor.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.