Local

Primaria cere taxe de la vacute

Iulia Crețu
31 mar 2006 816 vizualizări
Masa animalelor costa proprietarii intre 50.000 si 200.000 de lei. Taxa de pasunat a fost indexata cu indicele de inflatie.

Primaria municipiului Focsani detine in suprafata mai multe hectare de pamint destinate pasunatului animalelor, dat fiind ca focsanenii detin sute de vaci, cai sau oi. Autoritatile locale asigura prin cele 330 de hectare aflate in proprietate hrana verde pentru ovinele, caprinele, bovinele si cabalinele cetatenilor. Primaria Focsani are 110 ha pasune in zona Bolotesti si 220 ha in Focsani, iar proprietarii animalelor inchiriaza anual aceste pasuni. 80% din sumele incasate se folosesc pentru intretinerea spatiului de pasunat, pentru aplicarea ingrasamintelor chimice si suprainsamintare, insa sumele nu ajung pentru ca iarba sa fie la inalte "standarde" de calitate. Proiectul de hotarire aprobat marti de consilierii locali aproba indexarea taxelor de pasunat pentru anul 2006 cu indicele de inflatie de 108,6%. Astfel, proprietarii de rumegatoare vor trebui sa plateasca intre 50.000 si 140.000 de lei vechi pe luna, in functie de marimea animalului, pentru mesele necuvintatoarelor in 2006. Pasunatul fara drept a animalelor celor care nu incheie contracte de pasunat se sanctioneaza cu "taxa de gloaba". Aceasta este cuprinsa intre 140.000 de lei pentru oi si 280.000 pentru vaci. Perioada de pasunat este stabilita intre 1 mai si 31 octombrie, perioada in care se interzice accesul animalelor bolnave pe pasune, pasunatul pe timpul sau imediat dupa caderea ploilor, dar si accesul porcilor pe imasul public. De asemenea, in proiectul de hotarire votat de consilierii locali se arata ca programul de masa al rumegatoarelor incepe "dupa ce s-a ridicat roua, pentru a se evita degradarea covorului de iarba", upa cum se arata in recomandarile specialistilor. Pentru ca iarba sa priasca animalelor, autoritatile locale vor curata spatiul de maracini, plante toxice, pietre, musuroaie si excesul de apa. In extrasezon, in perioada 1 noiembrie-30 aprilie, taxa de inchiriere va fi de 195.000 de lei/m p/luna pe cap de ierbivor. Crescatorii de animale care nu si-au achitat taxa de pasunat in anii precedenti nu au dreptul sa foloseasca pasunea pina la achitarea tututor restantelor si penalizarilor.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.