Local

Razboi intre farmacisti si CAS Vrancea

Gabriel Sava
31 mar 2006 944 vizualizări
Farmacistii acuza reprezentantii Casei de Asigurari ca nu vor sa le dea sumele complete aferente anului trecut.In urma analizei financiare, sumele aferente facturilor din decembrie vor fi platite azi.

Farmacistii vrinceni au luat cu asalt ieri Casa de Asigurari de Sanatate (CAS) Vrancea pentru a-si recupera sume pentru medicamentele compensate si gratuite eliberate in anul 2005. "A fost un adevarat razboi, nu o intilnire. A participat chiar si subprefectul Mircea Dragos, chemat sa tempereze atmosfera", a declarat Fevronia Stoica, pespedinta Colegiului Farmacistilor. Totul a pornit dupa ce doi farmacisti au incercat sa-si recupereze banii din facturile depuse anul trecut, iar sumele calculate de reprezentantii CAS erau la mai putin de jumatate. "Cind au aflat suma calculata de CAS au ramas uimiti pentru ca era la jumatate din cea reala", a precizat Fevronia Stoica. Dupa ce au aflat acest lucru, farmacistii au strins rindurile si s-au adunat ieri la sediul CAS pentru a cere explicatii. "Ne-am intilnit cu reprezentantii farmaciilor si am decis ca miine (n.r.- azi) sa le decontam facturile inregistrate la CAS Vrancea la data de 31 decembrie 2005. Decontarea va respecta astfel termenul de 90 zile de la momentul inregistrarii la CAS. Suma reprezinta contravaloarea medicamentelor cu si fara contributie personala prescrise si eliberate de farmacii in luna decembrie 2005 si pentru medicamentele pentru bolile cronice prescrise in luna noiembrie si eliberate in luna decembrie, valabilitatea acestor retete fiind de 30 zile", a declarat Daniela Stoica, director interimar al CAS Vrancea. Directorul interimar al CAS a declarat ca aceasta valoare nu a fost calculata integral. "Vom ramine in seara asta cit va fi nevoie pentru a calcula aceste sume pina miine (n.r.- azi). Valoarea facturilor depuse in luna decembrie este cunoscuta, insa mai sint facturi depuse anterior si inregistrate in luna decembrie", a declarat Daniela Stoica. Referitor la aceste facturi, Daniela Stoica a declarat ca institutia pe care o reprezinta urma sa trimita "un memoriu pentru primirea avizului privind decontarea retetelor prescrise si eliberate in lunile anterioare unii decembrie". Conform estimarilor reprezentantilor CAS Vrancea, facturile aferente lunii decembrie 2005 se cifreaza la circa 2,5 milioane lei RON (25 miliarde lei vechi) iar cele anterioare lunii decembrie la circa 1,3 milioane lei RON.


Inregistrarea facturilor invaluita in mister


Problema facturilor din anul 2005 a fost mentionata si in raportul de control pe care Casa Nationala de Asigurari de Sanatate l-a facut luna trecuta la institutia vrinceana. "Examinind facturile depuse de catre furnizorii de medicamente cu si fara contributie personala in tratamentul ambulatoriu la CAS Vrancea in vederea decontarii, s-au constatat urmatoarele: exista facturi la care luna in care sint inregistrate ca intrate la CAS Vrancea nu corespunde cu luna in care furnizorul a emis factura, existind o diferenta chiar de 3-4 luni; data (luna de inregistrare a facturii la CAS Vrancea) nu corespunde cu luna in care sint introduse prescriptiile medicale cu si fara contributie personala in aplicatia informatica existenta in

cadrul institutiei", se arata in raportul intocmit de reprezentantii CNAS. Reprezentanta farmacistilor vrinceni a afirmat ca problema este legata atit de modul in care s-au inregistrat aceste facturi dar si de decizia reprezentantilor CAS de a deconta doar cele aferente lunii decembrie 2005. "Nu se mai respecta nici o lege! Nici legea finatelor, nici relatiile contractuale, nimic! Plata trebuie sa inceapa cu facturile vechi, pentru ca ele sint aferente sumelor deja contractate si nicidecum depasirilor pe care le-au inregistrat o parte din farmacii. Noi cerem un control atit la farmacii cit si la CAS Vrancea", au cerut liderii farmacistilor.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.