Local

Silvicultorii vrinceni serbeaza Luna Padurii prin munca

Gabriel Sava
15 mar 2006 1962 vizualizări
Anual, pepinierele din Vrancea produc peste 3 milioane de puieti.

Incepind de azi, silvicultorii vrinceni vor serba, timp de o luna, "Luna Padurii". Organizata anual in perioada 15 martie- 15 aprilie, "Luna Padurii" va include, printre activitatile de informare si promovare, mai multe actiuni de plantare de arbori. Luna Padurii inseamna, pentru silvicultorii vrinceni activitati specifice, care constau in semanaturi in solarii pe 300 m.p si culturi in pepiniere pe 1056 ari. Anual, cele patru pepiniere din Vrancea (Dumbravita, Giurgea, Tarina si Bolotesti) produc peste 3 milioane de puieti forestieri. Activitatile de regenerare urmeaza sa se faca, in acest an, pentru 250 ha, din care 155 ha vor fi regenerari naturale. Cele mai mari suprafete urmeaza a fi reimpadurite la Soveja, Lepsa si Dumitresti. Refacerea plantatiilor calamitate se va face pentru o suprafata de 19 hectare, pe alte 68 hectare urmind a se face completarea lipsurilor. Nu mai putin de 800.000 de puieti forestieri urmeaza sa fie plantati in cadrul activitatilor de regenerare si completare a fondului forestier de stat. Si fondul forestier privat va beneficia de impaduriri, dat fiind ca este cel mai afectat de defrisari. Aici vor fi regenerate 26 hectare, din care 9 ha pe cale naturala si 17 ha prin impaduriri. Silvicultorii vor folosi pentru regenerarea padurilor private 85.000 de puieti. Unii proprietarii de paduri private vor impaduri, la rindul lor, 13 ha. De altfel, cei care exploateaza in regim silvic au obligatia de a impaduri, in maxim doi ani de la exploatare, potrivit articolului 67 din Codul Silvic. Pentru un hectar de plantatie sint necesari 5.000 de puieti, iar costurile pina la realizarea starii de masiv, atunci cind puietii nu mai au nevoie de intretinere, se ridica la circa 5.500 lei noi. Printre evenimentele organizate in "Luna Padurii" se numara si mai multe intilniri pe care silvicultorii vor sa le aiba in scoli. Informarea se va face si prin intermediul unui punct de informare, pe care silvicultorii l-au numit "Punctul Verde".


"Luna Padurii"- scurt istoric


"Luna Padurii" a fost celebrata pentru prima data in anul 1953, cind s-a stabilit prin lege realizarea, an de an, a unor actiuni pe linie silvica, cu un pronuntat caracter educativ. Aceasta sarbatoare are insa un trecut mult mai indepartat, in Romania. In anul 1901, Spiru Haret, ministrul Cultelor si Instructiunilor Publice de atunci, motivat de o adresa a ministrului de Interne si la invitatia academicianului V. A. Urechia, a dat o circulara tuturor directorilor de scoli pentru a serba "Ziua Pomilor", ocazie cu care fiecare elev era obligat sa planteze un arbore. "Ziua Pomilor" s-a serbat an de an, in luna octombrie, pina in anul 1953. Astazi, "Luna Padurii" nu inseamna numai plantarea arborilor, ci si semanaturi in solarii si pepiniere, lucrari de ingrijire a arboretelor tinere, de combatere a daunatorilor vegetatiei forestiere, precum si actiuni de curatire si igienizare a padurilor.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.