Local

Padurarul Pomana loveste din nou la padure

Gabriel Sava
22 feb 2006 1724 vizualizări
Desi cercetat penal, tehnicianul silvic Ion Bucur a primit dreptul de folosire a ciocanului silvic. Astfel, cel poreclit "Pomana" a adus un nou prejudiciu estimat la peste 300 metri cubi. Verificarile arata ca tehnicianul a lasat in padure arbori fara viitor si din specii nevaloroase.

Tehnicianul forestier Ion Bucur, angajat al Ocolului Silvic Gugesti ca urmare a unei hotariri a justitiei, a intrat din nou in atentia organelor de ancheta. Reprezentanti ai Regiei Nationale a Padurilor (RNP) Romsilva si ai Directiei Silvice Focsani cerceteaza de saptamina trecuta mai multe taieri ilegale pe raza Ocolului Silvic Gugesti, de care s-ar face vinovat tehnicianul Ion Bucur, cunoscut sub porecla de "Pomana". Renumit pentru "tunurile" pe care le-a dat prin taierea de arbori nemarcati, neinscrierea acestora in documente, folosirea abuziva a ciocanului silvic dar si alte infractiuni, tehnicianul silvic si-a vazut de treaba, chiar daca pe numele sau exista un dosar penal. Conform datelor din acest dosar, silvicultorul este cercetat pentru crearea unui prejudiciu de aproape 1500 m.c. lemn, la o valoare estimativa de peste1,5 miliarde lei vechi. Conform unui calcul preliminar, paguba produsa doar din toamna anului trecut si pina in prezent se ridica la peste 300 m.c. de lemn. Acesta a fost posibil prin marcarea ilegala si taierea unor arbori, neinscrierea lor in documente, subdimensionare si nerespectarea tipului de taiere propus si aprobat.


Marcarile si taierile ilegale s-au tinut lant


"Sesizarea a pornit de la citiva cetateni din Cirligele si Poiana Cristei. Acestia au sustinut ca tehnicianul Ion Bucur a marcat si taiat in proprietatile lor mai multi arbori. In urma verificarilor am stabilit ca s-au facut taieri fara delegatie in zonele indicate si am anuntat reprezentantii Romsilva. Regia a dispus efectuarea unui control coordonat de inspectorul Vulcan Gheorghe", a declarat Ion Ionita, purtatorul de cuvint al Directiei Silvice Focsani. Dupa primele verificari in padurile particulare, volumul taiat ilegal la cei

trei petitionari se ridica la peste 20 de metri cubi. Tehnicianul Bucur nu s-a limitat insa la atit. "Din verificarile facute intr-o suprafata de padure limitrofa cu schitul Dolha a reiesit o diferenta intre arborii trecuti in carnetul de teren si cei efectiv taiati dar si intre volumul de lemn identificat in documente", a mai precizat Ion Ionita. Astfel, daca in acte erau inscrisi 89 arbori, in realitate au fost taiati 152, cu o diferenta de volum de aproape 200 m.c. "Am constatat ca seful de district, tehnicianul Ion Bucur, a folosit abuziv ciocanul de marcat, a marcat arbori valorosi care ar fi trebuit sa ramina pina la virsta exploatarii si a lasat pe teren numai arbori fara viitor si din specii mai putin valoroase. Fapta savirsita prin folosirea ciocanului in alte locuri decit cele prevazute si neinscrierea arborilor conduce la raspundere penala", a declarat inspectorul Vulcan Gheorghe, din cadrul Serviciului Paza si Protectie al RNP Romsilva.


"Terminatorul" padurii


Dupa ce a fost verificat de Corpul de Control al Ministrului Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale in primavara anului trecut, lui Ion Bucur i s-a intocmit dosar penal. Din cercetarile facute s-a stabilit ca tehnicianul ar fi creat in padurile de pe valea Milcovului un prejudiciu de circa 1,5 miliarde lei echivalent a 1.300 metri cubi de lemn. Acesta a fost dat pe mina politiei spre a fi cercetat pentru stabilirea intregului prejudiciu creat prin marcarea unor arbori cu ciocanul silvic fara sa-i inscrie in carnetele de

inventariere depuse la ocol si marcarea de arbori care nu faceau obiectul produselor pentru care a fost constituit actul de punere in valoare. Acelasi act prevedea "desfacerea contractului individual de munca a th. Bucur Ion - seful districtului silvic nr. 4 Reghiu". Dupa cercetarea in comisia de disciplina, tehnicianului Ion Bucur i- a fost suspendat contractul de munca pina la finalizarea cercetarilor, insa printr-o hotarire a Tribunalului Vrancea, pronuntata in septembrie 2005, acesta a fost repus in functie.

Vasile Postu, seful Ocolului Silvic Gugesti, fostul si actualul sef al lui Ion Bucur, se "spala" pe miini spunind ca "din toamna anului trecut nu am mai auzit ca tehnicianul Bucur sa fie chemat sau anchetat si nici organele de Politie nu mi-au comunicat asa ceva". Tocmai din acest motiv, padurarul a primit din nou ciocanul silvic pentru a marca arbori pentru taieri.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.