Local

Fenomenul Cernobil exista

Iulia Crețu
3 feb 2006 900 vizualizări
Repercursiunile depind de timpul de injumatatire a puterii elementelor chimice. Focsaniul va avea o statie de masurare a radioactivitatii.

Agentia de Protectia Mediului Vrancea va dispune din vara acestui an de o statie performanta de monitorizare a radioactivitatii in Focsani. In tara vor fi montate 39 de asemenea statii, cea din Focsani urmind sa transmita datele masuratorilor la Bucuresti si astfel sa se dea o alarma in timp real in cazul in care se intimpla accidente nucleare de genul celui de la Cernobil din 26 aprilie 1985. Reteaua de monitorizare va cuprinde si o statie meteopentru ca de multe ori parametrii inregistrati sint in corelatie. Astfel, se poate afla mai repede daca sursa de radioactivitate este aturala sau artificiala. "Aceste 39 de statii au costat 1,4 milioane de euro. Si Agentia Atomica Americana a achizitionat 200 de asemenea statii. Reteaua de monitorizare va fi amplasata in curtea agentiei si va cuprinde si o statie meteo. O astfel de statie poate alarma in timp real daca sint accidente", a declarat Paul Mihai Giurca, directorul APM Vrancea. Acesta a mai atentionat asupra faptului ca efectele accidentului din Ucraina inca nu s-au incheiat, multe din elementele radioactive fiind purtate in atmosfera de curentii de aer si imprastiate in toata lumea. Efectele accidentului nuclear de la Cernobil s-au resimtit si in Vrancea, unda radioactiva ajungind pina in munti. "Fenomenul Cernobil exista. Problemele nu s-au incheiat, depind de timpul de injumatatire a puterii elementelor chimice. De exemplu, strontiul isi pierde din putere dupa 20 de ani", a mai declarat Paul Mihai Giurca. In general, in laboratoarele de radioactivitate a mediului se fac masuratori beta si gamma pentru aerosoli atmosferici si depuneri atmosferice, se analizeaza din punct de vedere chimic apa potabila si cea bruta, dar se fac si analize periodice din vegetatie sau sol. Scopul masuratorilor de radioactivitate a mediului este de a detecta orice variatie a radioactivitatii, atit naturala cit si artificiala. Datele rezultate in urma masuratorilor locale sint validate la nivel central, acestea ajungind zilnic in fluxul de date de radioactivitate international al Uniunii Europene. Specialistii spun ca nivelurile ridicate de radioactivitate pot duce la afectarea sanatatii (de la caderea parului pina la diferite forme de cancer), la malformatii ale fetusilor, dar pot genera si fenomene sociale si economice, cum ar fi panica sau cresteri de preturi.



Focsanenii vor vedea ce respira


Calitatea aerului din Focsani va fi prezentata in fiecare zi cetatenilor prin afisarea pe un panou electronic in centrul orasului a principalilor parametri poluatori. Asemenea ecrane de informare a populatiei despre cit de bun este sau nu aerul pe care il respiram sint amplasate in marile orase ale tarii. Afisajul va fi amplasat pina la sfirsitul anului si va depinde de datele colectate de statia de monitorizare a calitatii aerului. Aceasta a costat peste 150 de mii de euro si va fi amplasata la uzina de apa aflata pe drumul inspre Suraia. Datele vor fi transmise prin unde radio la Agentia de Protectia Mediului Vrancea si apoi parametrii vor putea fi vizualizati de cei care trec prin zona centrala. "Cele mai poluate zone din Focsani sint Centrul, Oborul, Autogara si zona fostului CPL. Acestea prezinta o carenta a spatiului verde, iar aici traficul este foarte aglomerat. Pina la sfirsitul acestui an vom beneficia de o statie de monitorizare a calitatii aerului. Datele inregistrate vor fi vizualizate pe un panou ce va fi amplasat in

centrul orasului. Vor fi afisati parametrii de calitate ai aerului in zona respectiva", declara Paul Mihai Giurca, director APM Vrancea.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.