Local

Parintii, rugati sa-si vaccineze copiii

Liliana Nenciu
27 ian 2006 644 vizualizări
Vaccinul antirujeolic este obligatoriu la copiii cu virste intre 9 si 14 luni.

Directia de Sanatate Publica Vrancea face apel catre toti parintii care au copii cu virste cuprinse intre 9 si 14 luni sa se prezinte cu acestia la vaccinarea contra rujeolei. Din cauza faptului ca dintr-un flacon de vaccin pot fi vaccinati 10 copii, acestia trebuie sa se prezinte la medic in grup, la o ora stabilita de cadrele medicale. Dupa ce a fost desigilata doza de vaccin antirujeolic, solutia trebuie folosita imediat. "Medicii de familie vaccineaza lunar copiii, iar fiecare este trecut pe un grafic pentru a se prezenta intr-o anumita zi si la o ora stabilita. Daca unul dintre ei intirzie sau nu vine in ziua respectiva, flaconul nu poate fi deschis, deoarece in contact cu aerul solutia respectiva isi pierde efectul si nu poate fi folosita dupa mai mult de citeva minute. Parintii trebuie sa inteleaga ca acest vaccin este obligatoriu", a declarat medicul Carmen Turcanu, specialist in promovarea sanatatii. Medicul a mai adaugat ca, din 1979, de cind se face vaccinarea antirujeolica, numarul cazurilor de rujeola a scazut simtitor, iar cele 10 cazuri de rujeola inregistrate in Vrancea anul trecut sint repercursiuni ale faptului ca parintii nu si-au dus copiii la vaccinat. "Rujeola este o boala foarte contagioasa care se transmite direct, de la un copil bolnav, care este contagios timp de 3-4 zile inainte de aparitia eruptiei si pe toata durata eruptiei. Boala se transmite prin aer si secretiile nazo-faringiene. Copiii intre 1 si 10 ani sint deosebit de receptivi. In colectivitatile de copii, boala cuprinde aproape toti copiii care nu au suferit in trecut de rujeola sau nu au fost vaccinati. Este de dorit ca un copil sa nu faca pojarul sub virsta de trei ani, caci pina la acesta virsta complicatiile (penumonia) sint frecvente si grave", a mai precizat medicul Carmen Turcanu. Conform medicilor, nu exista nici un tratament pentru rujeola, singurul remediu fiind vaccinul antirujeolic. Acesta poate fi administrat si in asociere cu cel antirubeolic si anti oreion (RRO). Medicii vrinceni spun ca au suficiente doze de vaccin, insa asteapta parintii sa-si aduca micutii la vaccinare. In prezent, nu exista nici o lege care sa pedepseasca parintii care nu se prezinta cu copiii la vaccinul antirujeolic care este obligatoriu.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.