Local

Avem multe obiceiuri frumoase, nu numai martisorul

Dana Chiorescu
1 mar 2005 772 vizualizări
An de an, sarbatoarea de 1 Martie ne readuce speranta, optimismul, credinta în mai bine si spor la toate. Cele doua culori care compun snururile si ciucurii au un simbolism aparte, rosu simbolizind dragoastea, iar alb aducindu-ne aminte de puritate. Aceasta traditie poate fi considerata si ca un "Bun venit" adresat primaverii, alaturind Iarna (rosu) si Vara (alb). Cineva care poarta acest simbol arata dragostea si consideratia impartasite de prieteni si familie. Femeile poarta aceste "mici daruri" incepind cu 1 martie, timp de una sau doua saptamini. Ce stiu focsanenii despre simbolistica si provenienta acestui obicei frumos al poporului nostru si daca il mai fac din inima sau doar in virtutea inertiei, puteti afla din rindurile care urmeaza.


Georgeta Bostanaru, cadru didactic pensionar, 59 de ani, Focsani

"Simbolizeaza sosirea primaverii, bineinteles. Mi-ar fi imposibil sa va dau in detaliu povestea martisorului. Intii s-a facut din lina alba si rosie, de catre fetele de la sate care le legau de un copac sau le ofereau chiar flacailor. Spre exmplu, in Bucovina si fetele ofera martisoare baietilor, nu numai baietii fetelor. La Vatra Dornei, Suceava, in sus, pina la Darabani. Bineinteles ca se ofera din tot sufletul. Fiecare martisor are o semnificatie, nu o facem din snobism sau in virtutea inertiei. Ne pastram traditiile. Inca mai sint locuri in tara unde se pastraza foare bine traditiile. Avem multe obiceiuri frumoase, nu numai martisorul."



Stefan Latcan, 50 de ani, zugrav, Focsani

"Se ofera de 1 martie dar nu stiu prea multe. Stiam mai mult despre 8 martie. Nu prea dau martisoare, mai mult o floare asa... la serviciu colegelor iar acasa fetitei si sotiei. Nu intotdeauna acasa ofer mai mult de o floare pentru ca asta depinde si de buget. Bunavointa ar fi, si sa-i cumpar un costum de haine de cinci milioane, de zece, dar e mult prea "sus" si nu ajungi la el. Incet, incet o sa dispara traditiile din cauza lipsurilor, din cauza saraciei. Nu ii mai arde omului sa rida nici de 1 nici de 8 martie. Incep sa dispara din cauza necazurilor, e lumea prea necajita. Mai mult se ofera din obligatie, sa nu zica cineva ca nu-i atent, dar in rest, mai ca nu ar face-o. Una si de rusine sa te duci cu un martisor de 8 mii, sau 15 mii, de douazeci... Parerea mea este ca bunavointa ar fi sa iei asa ceva mai deocheat, dar nu ajunge bugetul."



Gabriel Costache, 14 ani, elev, Focsani

"Nu prea stiu care este semnificatia martisorului. Da, voi oferi martisoare colegelor. Tuturor colegelor si, bineinteles mamei. Unii ofera martisoare din placere, altii pentru ca asa e traditia. Nu prea se mai cunosc obiceiurile din batrini. Spre exemplu batrinii stiu de sarbatoarea Dragobetelui iar tinerii de Valentine\'s Day."



Ionut Taban, 14 ani, elev, Focsani

"Se poarta dintr-un anume motiv dar nu putem spune acum. Semnifica venirea primaverii, este obicei traditional... Le voi oferi martisoare colegelor care sint dragute, frumoase si mamei. Sora nu am. Unii ofera martisoare din nevoie, iar altii o fac din tot sufletul si cu dragoste pentru cea careia i-l ofera. Tineretul nu prea mai tine cont de traditii. Nu vedeti ca s-a schimbat acum, nu mai este Dragobetele ci Valentine\'s Day. Este mare schimbare acum. De Valentine\'s Day am trimis si am primit o gramada de mesaje, de Dragobete nimic. Se pare ca nu a auzit nimeni de el."


M.R., 48 de ani, inginer, Focsani

"Nu tocmai. Inceputul primaveri... Este un obicei stravechi dar nu prea se mai pastreaza si nu stiu de ce. Nu cred ca din considerente financiare pentru ca se gaseste oricind un maruntis acolo, pentru un martisor. Cred ca s-a mai deformat... Se poate sa fie de vina tendinta de occidentalizare. Ofer de obicei martisoare celor apropiati si primesc, dar in ultimii ani nu am mai purtat un martisor. Se materializeaza altfel acum martisorul, nu neaparat prin acel simbol. Printr-un cadou, o floare, o bomboana, un lucru... orice."


Alina D., 32 de ani, economist, Focsani

"Martisorul simbolizeaza ziua primaverii, primavara. Rosu inseamna dragoste si alb - puritate. Este o traditie foarte veche. Stiu ca in Moldova barbatii primesc martisor. Ma bucur intotdeauna de aceasta sarbatoare. Imi face o deosebita placere sa primesc o floare, indiferent ce este, o floare de primavara sa fie. Nu imi doresc, de obicei, flori pretentioase ci flori daruite din inima. Trebuie sa stim sa ne bucuram de aceste gesturi, de aceste mici bucurii pentru ca altfel viata ar fi foarte grea."


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.