Local

Fazanii de la Radulesti, refuzati la export

Gabriel Sava
10 nov 2005 4059 vizualizări
Din cazua gripei aviare, pasarile ramin blocate in fazanerie. Pentru vrinceni, fazanul este un lux culinar.

Fazaneria de la Radulesti, care apartine Directiei Silvice Focsani, risca sa devina nerentabila din cauza gripei aviare. Pentru ca a ramas fara clienti, crescatoria de fazani si prepelite asteapta ridicarea interdictiilor sanitar veterinare existente in acest moment in ceea ce priveste exportul. Singura fazanerie din zona Moldovei primeste in acest an o a doua lovitura dupa ce inundatiile din vara au cauzat pierderi de ordinul sutelor de milioane lei prin distrugerea unor amenajari. Confirmarea gripei aviare in Romania a dus atit la interzicerea exporturilor cit si a transporturilor de pasarii vii. "Gasisem o varianta de abatorizare a acestora, insa pasarile trebuiau transportate in afara judetului. Interdictia de transport ne-a determinat sa renuntam si la aceasta varianta", a declarat Ion Ionita, purtator de cuvint al Directiei Silvice Focsani. Din crescatoria de la Radulesti, in acest an urmau sa plece la export nu mai putin de 15.000 pasari, din care 10.000 fazani si 5.000 de potirnichi. Asa cum era stabilit pretul de atribuire pentru acest an era de minim 10 euro per exemplar. In mod obisnuit, greutatea unui fazan este de 900 grame pina la 1,5 kg. Calculata la valoarea declarata, pierderea prin interzicerea exporturilor in acest an este de minim 150.000 euro, suma deloc neglijabila. "Majoritatea pasarilor erau exportate in Italia fiind destinate repopularii fondului de vinatoare. Italia a devenit din acest motiv, unul dintre partenerii nostri traditionali. Conditiile impuse de partenerii straini pentru pasari nu sint din cale afara de restrictive. Acestea trebuie sa aiba penajul complet si sa fie la maturitate", afirma ingrijitorii fazaneriei. Fazaneria Radulesti a fost infiintata in 1953 si are o capacitate de productie de 16.000 de fazani la care se adauga si citeva mii de potirnichi. In lipsa posibilitatilor de export, producatorul local de fazani se vede nevoit sa-si indrepte atentia catre consumatorii autohtoni. De la Radulesti se aprovizionau si citeva restaurante importante din tara.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.