Local

Avicola SA nu va mai avea unde sa-si vinda gainile

Gabriel Sava
14 oct 2005 856 vizualizări
Vinzarile la carne de pasare au inceput sa scada

Gripa aviara creaza panica printre oameni si ingrijorare printre cei care activeaza in domeniul avicol. In ultimele 48 de ore s-a confirmat ca gripa aviara este responsabila de moartea unora dintre pasarile din satul Ciamurlia de Jos din judetul Tulcea, motiv pentru care s-au inasprit masurile de siguranta la fermele de pasari. Cu toate acestea, exista inca sanse ca virusul gripal aviar sa nu fie cel care a decimat milioane de pasari in Asia de Sud Est, respectiv H5N1, intrucit doar componenta H5 a fost confirmata pina in prezent de testele virusologice. Confirmarea virusului in Romania ar putea avea efecte distructive mai ales pentru producatorii de carne de pasare, care au inceput sa inregistreze scaderea vinzarilor, desi autoritatile spun ca produsele din carne, controlate sanitar veterinar, nu au cum sa puna probleme. Preventiv, nu consumati produse din pasari, neprelucrate termic, dat fiind ca virusul nu rezista la o temperatura de peste 70 de grade Celsius. In plus, ca si in cazul altor infectii, una dintre cele mai importante practici preventive este spalatul pe miini cu apa si sapun.


"Avem probleme cu desfacerea produselor"


De la interzicerea vinatorii la pasari si pina la cea a exportului de carne de pasare nu a mai ramas decit un pas. Cel mai mare producator de carne de pasare din Vrancea, respectiv SC Avicola SA Focsani, a ajuns ca, in ultima perioada, aproape sa nu mai poata sa-si comercializeze produsele pe nici una din pietele cistigate. "Problemele pe care le avem sint cu desfacerea produselor. Si in cazul in care boala ar fi confirmata, in Vrancea, masurile de protectie de la Avicola sint suficiente ca pasarile noastre sa nu fie afectate de aceasta boala. Noi avem masuri stricte tot timpul, nu se aplica doar acum, cu aceasta alerta de gripa aviara. In primul rind nu trebuia sa intram in criza pentru nu este vorba de un fenomen de gripa aviara extins. S-au luat anumite masuri pe care si specialistii europeni le considera suficiente in aceasta etapa", considera Dan Vicol, administratorul SC Avicola SA Focsani, singura societate de profil din Vrancea care indeplineste la aceasta ora criteriile Uniunii Europene in domeniul avicol. Cu toate ca si pasarile de la Avicola au fost decimate in trecut de diverse boli, specialistii societatii cred ca acum acestea sint la adapost. Cu toate acestea, vinzarile la carnea de pasare se vor reduce, asa cum sa intimplat si in cazul bolii vacii nebune. Confirmarea virusului aviar nu determina, cel putin deocamdata, conform veterinarilor vrinceni, o suplimentare a masurilor de siguranta luate pina in prezent. Specialistii asteapta la rindul lor confirmarea sau infirmarea variantei N1 a virusului H5, care se refera la gradul de pericol al bolii. Masuri aspre au luat in schimb autoritatile locale care au afisat in localitati reguli stricte

privind circulatia si vinzarea animalelor. Primariile au avertizat ca transportul animalelor si vinzarea lor, in special a pasarilor, fara aviz sanitar veterinar sint fapte de natura contraventionala sau chiar penala. Totodata, preventiv, au fost inchise tirgurile de animale. Mai mult, oamenii sint sfatuiti sa se vaccineze antigripal si sa-si tina pasarile ferite de cele salbatice.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.