Local

Gripa aviara a dus la interzicerea vinatorii in Vrancea

Gabriel Sava
8 oct 2005 648 vizualizări
Aseara au fost anuntate primele cazuri pozitive

Dupa inundatii, Vrancea ar putea fi afectata de gripa aviara. Boala ar putea fi adusa, prin Delta Dunarii, de pasarile migratoare care migreaza in luna octombrie din Rusia. Vrancea se numara deja printre judetele in care vinatoarea este interzisa de astazi, din cauza amenintarii de gripa aviara, veterinarii din comandamentul antiepizotic urmind sa intre in stare de alerta si sa efectueze controale in teritoriu. Conform declaratiilor lui Gheorghe Flutur, ministrul Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale, vinatoarea va fi interzisa printr-o ordonanta de urgenta si in Delta Dunarii pina la sfirsitul anului, dar si in alte sase judete. Masura a fost luata dupa ce au fost descoperite trei cazuri pozitive de gripa aviara in judetul Tulcea, insa confirmarea bolii va fi facuta abia dupa efectuarea unor analize speciale in Anglia. Proprietarii de pasari sint sfatuiti sa nu intre in contact cu animalele suspecte si sa-si tina pasarile incuiate, ferite de contactul cu pasarile salbatice. Prima masura luata oficial pentru prevenirea gripei aviare la nivel national a fost interzicerea exportului de carne din 15 tari, din care majoritatea se afla in spatiul ex-sovietic. Insa, maladia ar putea fi raspindita si in rindul faunei din Romania prin intermediul pasarilor migratoare care poposesc aici. Principalele pasari migratoare care pot aduce virului gripei in Romania sint cele care vin din Rusia si Kazahstan, iar printre specii se numara girlitele, ratele si gistele salbatice. Autoritatile romane au luat masuri de prevenire dupa aparitia mai multor focare in Asia, dar si in Rusia, si dupa ce ieri au aparut primele cazuri de pasari domestice suspecte de boala in judetul Tulcea. Gripa aviara este transmisa intre pasari, cu potential de contaminare umana. Specialistii se tem ca din cauza unor mutatii genetice, virusul ar putea afecta si oamenii, cu efecte devastatoare. "Pandemia este teroristul natural - trebuie sa fim pregatiti pentru asa ceva", avertizeaza specialistii in domeniu. Organizatia Mondiala a Sanatatii a confirmat cel putin 116 cazuri de imbolnaviri, 60 de decese, iar rata de mortalitate este estimata in acest moment la 50 la suta. Rata ridicata a mortalitatii este explicata prin lipsa unui sistem imunitar uman "specializat" impotriva acestui virus. Neavind o istorie de contact cu virusul, gradul de expunere si de deces ar putea fi foarte ridicat in cazul omului. Cercetarile sugereaza ca virusul migreaza greu la om, dar specialistii se tem ca prin mutatii imprevizibile ar putea deveni mai agresiv si ar putea face foarte multe victime. în 1918, virusul gripei spaniole a ucis aproape 50 de milioane de persoane.


AJVPS nu e de acord cu sistarea vinatorii


Reprezentantul Asociatiei Judetene a Vinatorilor si Pescarilor Sportivi din Vrancea considera ca masura interzicerii vinatorii din cauza riscului de gripa aviara este pripita. "Este o masura insuficient documentata si argumentata. Vrancea nu face parte din judetele tranzitate de pasarile calatoare, in asa fel incit sa fie in pericol. Din punctul meu de vedere, interzicerea vinatorii va fi un factor favorizant al aparitiei si raspindirii gripei aviare, pentru ca pasarile se vor putea opri in liniste in Romania. Nu au luat astfel de masuri nici tarile in care aceste pasari se opresc in migrare, respectiv Olanda, Belgia si Luxemburg", considera Eusebiu Martiniuc, directorul AJVPS Vrancea.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.