Local

Pisica salbatica a coborit la ses

Gabriel Sava
28 sep 2005 809 vizualizări
Cu toate acestea, pisica nu va putea fi vinata. Vinatorilor le-a fost aprobata o cota mai mica de vinat pentru anul acesta

Desi habitatul pisicii salbatice este localizat in zonele deluroase si de munte, in evaluarea facuta in primavara de catre membrii Asociatiei Judetene a Vinatorilor si Pescarilor Sportivi (AJVPS) Vrancea au fost identificate citeva exemplare si in zonele de ses ale judetului. Aparitia pisicii salbatice la cimpie a fost determinata, asa cum considera specialistii, de factori climatici dar si de posibilitatile de a procura mai usor hrana. Pentru vinatori insa, aparitia la cimp a pisicii salbatice este un semnal de alarma. "Cea mai mare problema o reprezinta faptul ca pisica salbatica decimeaza efectivele de vinat de la cimpie cum ar fi iepurii dar in special pasarile", considera Eusebiu Martiniuc, directorul filialei AJVPS. Mergind pe acest considerent, vinatorii din Vrancea au solicitat dupa evaluarea din primavara ca o parte din exemplarele de pisica salbatica descoperite la ses sa poata fi vinate. 15septembrie-31martie este sezonul cind aceste animale se pot recolta. Cu toate acestea, nici unul dintre exemplarele de la cimpie nu a fost inclus in cota de vinat. "Noi am solicitat 12 exemplare de pisica salbatica drept cota de vinat pentru sezonul 2005- 2006, insa au fost aprobate doar 5 exemplare. Si la celelalte specii respectiv urs, lup si ris a fost aprobat un numar mai mic decit cel solicitat", a adaugat directorul AJVPS. Cota de vinat la urs, lup, pisica salbatica si vulpe a fost aprobata la jumatatea acestei luni prin Ordin al Ministerului Mediului si Gospodaririi Apelor, in responsabilitatea caruia a trecut protejarea acestor specii. Conform actului normativ, in Vrancea, vinatorii sportivi vor putea recolta 4 ursi, 5 lupi, 5 pisici salbatice si 5 risi. Cotele de vinat sint cu mult sub solicitarile facute. Numai la urs, cererile au fost duble. "Noi am facut aceste solicitari si datorita faptului ca am avut o crestere demografica la aceasta specie cu 20 de exemplare. Valoarea include insa si puii de pina la un an si pe cei intre 1-2 ani pe care noi nu ii evaluam pina in 2005. In fondurile de vinatoare ale AJVPS Vrancea am evaluat in total 98 de exemplare de urs", a declarat directorul Eusebiu Martiniuc. "La lup am solicitat 8 exemplare, la ris 7 iar la pisica salbatica 12. Solicitarile s-au facut in spiritul protejarii fondului cinegetic si nu le consider deloc exagerate", a completat Eusebiu Martiniuc. Cu toate acestea, numarul total aprobat pentru recolta in sezonul de vinatoare 2005-2006 este de 19 animale.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.