Local

900 de hectare de padure au fost sterse de pe harta

Gabriel Sava
27 sep 2005 670 vizualizări
Aceasta este doar o parte din suprafeta complet defrisata. Doar pentru 42 de hectare proprietarii si-au manifestat intentia de a replanta padure.

Evaluarea suprafetelor de padure facuta de Inspectoratul Teritorial de Regim Silvic si Vinatoare (ITRSV) Vrancea a scos la iveala o situatie previzibila. Vrancea va trebui sa reimpadureasca nu mai putin de 900 de hectare, suprafata pe care vegetatia nu s-a putut regenera in mod natural. Conform unui Ordin al ministrului agriculturii, padurilor si dezvoltarii rurale, toate suprafetele pe care regenerarea nu se poate face in mod natural vor trebui reimpadurite. Actul normativ stipuleaza obligatia proprietarilor acestor suprafete de a executa lucrarile de impadurire, in caz contrar acestea urmind sa fie executate de RNP Romsilva prin Directia Silvica. Devizele de lucrari astfel executate vor deveni titluri executorii pentru proprietarii particulari care vor continua sa refuze plata impaduririi. Chiar daca legea exista, inspectorul sef al ITRSV Vrancea, Nicu Lupu, este sceptic in privinta realizarii reimpaduririi. "Exista situatii in care, pe respectivele suprafete de padure, nu se cunosc proprietarii si va trebui sa facem identificarea lor. In alte situatii, proprietarii nu sint interesati de regenerarea padurii datorita costurilor ridicate", a declarat Nicu Lupu, inspectorul sef al ITRSV Vrancea. Conform unor calcule simple, reimpadurirea unui hectar de padure va costa de la 800 milioane pina la peste un miliard de lei vechi, valoarea incluzind atit lucrarile cit si materialul saditor. "Deja o parte din proprietari au fost somati pentru a replanta padure pe suprafetele pe care le detin. Pina in prezent, doar pentru 42 de hectare au fost exprimate intentii de replantare. Este vorba de 3 hectare la persoane private si de 39 hectare la obsti", a adaugat Nicu Lupu. Chiar si reprezentantii Directiei Silvice Focsani se indoiesc de reusita intentiilor ministeriale. "Multor proprietari le va conveni aceasta situatie. Romsilva nu are in acest moment sumele necesare pentru a efectua aceasta actiune si nici nu s-a stipulat in ce mod vor putea fi recuperate sumele pentru impadurire", declara, cu putin timp in urma, Ion Ionita, purtatorul de cuvint al Directiei Silvice Focsani. Cele 900 hectare reprezinta doar o parte din padurea "barbierita" in ultimii 15 ani. In anumite zone, aceasta s-a regenerat in mod natural. Pentru a se considera ca padurea se regenereaza natural, coronamentul puietilor trebuie ori sa se atinga in proportie de 70% ori sa existe cel putin un puiet din speciile valoroase pe metru patrat.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.