Local

Cum sa-ti pregatesti camara pentru iarna

Iulia Crețu
24 sep 2005 7776 vizualizări
Gospodinele au inceput sa ia cu asalt pietele si gradinele pentru aprovizionarea pentru iarna. Aproape fiecare gospodina stie citeva secrete ale conservarii legumelor. Retetele de preparare sint la mare cautare in aceasta perioada

Venirea sezonului rece a facut ca gospodinele focsanene, fie ele casnice sau salariate, sa scoata caietele cu retete si sa ia cu asalt tarabele cu legume sau gradinile bunicilor de la tara. Sacose pline cu rosii, vinete, gogosari sau castraveti asteapta sa fie conservate traditional sau dupa retete inedite, muraturile facind deliciul familiei in dupa-amiezele de iarna petrecute cu cei dragi. Ca sa nu mai spunem ca pentru cei care aleg sa faca revelionul acasa, castravetii sau gogosarii in otet smulg intotdeauna felicitari de la oaspeti. VIP-urile "feminine" din Focsani isi fac timp, pe linga cariera, si pentru umplerea camarilor pentru iarna. Aproape fiecare gospodina stie citeva "secrete" pentru conservarea legumelor, retete care de care mai speciale, din care "Ziarul de Vrancea" va prezinta citeva in continuare.


Sfaturi utile pentru gospodine


Gospodinele care au raspuns la initiativa lansata de "Ziarul de Vrancea", aceea de a promova retete gustoase de muraturi, compoturi, dulceturi sau salate de cruditati, dau un sfat cititoarelor

care inca nu si-au procurat cele necesare pentru a-si pune la punct camara. Pentru ca aceasta vara a fost una capricioasa, aveti grija la legumele pe care le cumparati de prin piete. Unele pot fi palite sau

chiar stricate in interior. Daca v-ati hotarit sa luati ardei grasi sau gogosari de la un anumit comerciant, inainte de a pune produsele in tasul citarului, rugati-l sa va dea voie sa desfaceti unul pentru a vedea

daca este proaspat si sanatos. O atentie deosebita sa o acordati la ciupercile pe care le cumparati pentru salate sau zacusca. Nu alegeti soiuri pe care nu le cunoasteti si nici sa nu cumparati de la comercianti care nu va pot spune provenienta buretilor, pentru ca riscati sa ajungeti la spital cu intoxicatii. De asemenea, si ingredientele cu care preparati saramura trebuie sa fie de cea mai buna calitate. Un ulei rinced sau condimente in exces pot modifica si chiar strica gustul si consistenta conservelor dumneavoastra. Bunicile spun ca un rol deosebit in reusita muraturilor sau gemurilor il au si recipientele in care sint pastrate. Daca fructele din compot sau dulceata se pastreaza cel mai bine in borcane de sticla, varza murata sau conopida stau bine si in butoaie de plastic. Daca nu va pricepeti prea bine la conservarea legumelor pentru iarna, atunci cereti sfatul bunicii sau chiar mamei. Prima data este mai greu, insa, dupa putin exercitiu, sotul si copii vor aprecia munca dumneavoastra si chiar va vor lauda.



Retete primite de la cititoare


Salata englezeasca, de la Felicia Paraschiv

Ingrediente: 3 kg rosii, 2 kg ardei gras in amestec cu gogosari (pentru a-i da dulceata, sint mai carnosi), 1 kg vinete, 3 dovlecei de marime mijlocie, usturoi, sare, piper si frunze de dafin, dupa gust si ochi.

Mod de preparare: se taie dovleceii rondele, se presara cu sare si se pun la scurs intr-o sita, vinetele se curata de coaja, se taie rondele si se pun cu sare la scurs, ardeii se taie fisii lungi. Rosiile se taie rondele

ultimele pentru a nu se zemui. Intr-un ceaun sau oala din tuci se pune jumatate de kg de ulei (se poate si mai putin, dupa cum preferati) si apoi se adauga cite un strat de dovlecei, vinete, ardei si rosii. Peste

ele se presara usturoi, piper, foi de dafin si sare grunjoasa cit se ia cu virful degetelor. Procesul se repeta pina se umple vasul. Se introduce la cuptor circa doua ore, iar pe urma salata se pune in borcane si se sterilizeaza in cuptor sau in baie de abur. Dupa ce le-ati scos, infasurati borcanele intr-o patura si pastrati-le cit de cit temperatura.


Salata de iarna, de la Maria Tudor

Ingrediente: 3 kg gogonele, 3 kg gogosari, 2 kg conopida, 1,5 kg morcov, 2 teline mari cu frunze, 4-5 capatine de usturoi mari, 2 cesti cu sare.

Mod de preparare: legumele se taie fideluta, conopida se desface in bucatele mici si apoi toate se presara cu sare. Se pun la rece timp de 2 ore. Intr-un vas se fierbe 1 litru de otet cu 2 cani de zahar, 1 cana de ulei, piper alb pudra si foi de dafin. Se pun legumele peste sos, se adauga usturoiul, se clocotesc (nu foarte mult, doar oparite). Se pun in borcane, iar acestea se fierb 15 minute la baie de abur.


Salata de ghebe, de la Maria Tudor

Ingrediente: 2 kg ghebe, 2 kg gogosari, 200 gr zahar, 200 ml ulei, 200 ml otet, 1 lamiie si piper boabe.

Mod de preparare: ghebele se fierb in apa cu zeama de lamiie. Se scurg si se taie cubulete. Gogosarii se taie cubulete si se oparesc in sosul de mai sus. Cind clocotesc se pun ghebele si se fierb 7-8 minute. Se pun fierbinti in borcane si se sterilizeaza la cuptor pentru 15 minute.



"Traditional" numai pentru alimentele atestate


Firmele vrincene care au retete alimentare deosebite, dar si care respecta normele traditionale ale bucatariei autohtone romanesti si vor sa le puna in practica, se pot adresa Directiei Agricole si Dezvoltare Rurala Vrancea. Pentru a scoate aceste produse pe piata cei interesati trebuie sa obtina un atestat. Procedeul este gratuit, iar cei interesati au nevoie de o cerere si un caiet de sarcini in care sa

precizeze elementul specific, materia prima, dar si modul de preparare special. Specialistii DADR vor verifica daca aceste date sint respectate si in procesul de producere si vor trimite datele la minister.

Astfel, numai produsele atestate vor avea inscris pe eticheta caracteristica "traditional". Fac obiectul acestor norme produsele pe baza de lapte, fructe, legume sau carne, produsele fainoase si de

panificatie sau bauturile alcoolice.


Ce ascunde camara VIP-urilor


Cu toate ca sint femei de cariera, doamnele cunoscute din Focsani isi fac putin timp si pentru dulceturi, castraveciori sau gogonele. Camara VIP-urilor ascunde retete inedite, pe care unele dintre intervievatele noastre au acceptat sa le impartaseasca si cititorilor nostri. Apreciate atit de soti, dar si de copii, conservele puse de femeile cunoscute din Focsani sint la mare concurenta cu cele facute de bunici la tara.


Fevronia Stoica, presedinta Colegiului Farmacistilor Vrancea

"Sincera sa fiu, de citiva ani nu mai fac. Am pus muraturi si am facut gemuri si dulceturi atit de mult ca puteam sa deschid un magazin. In schimb, o am pe soacra care pune cele mai grozave muraturi. Mai fac zacusca dupa o reteta traditionala, nimic deosebit. Singurul secret este acela al cepii calite si al legumelor coapte. Gemuri si dulceturi bune am gasit in comert, cu muraturile este mai greu, pentru ca le preferam pe cele in saramura. Totusi, sotul si fiul s-au adaptat, sint bucurosi cind exista ceva pe masa".


Mariana Apostol, purtatorul de cuvint al IPJ Vrancea


"Imi gasesc timp si pentru a pune la punct camara pentru iarna. Imi place sa ma ocup, de obicei se intimpla la sfirsit de saptamina. Anul acesta am pus gem, dulceata, de gogosari inca nu m-am apucat. Am inceput cu dulceata de capsune, am facut si de piersici si de prune. Am fost zilele acestea la piata si am vazut gogosari frumosi, dar nu mai aveam o mina pentru a tine inca o sacosa".


Carmina Corbeanu, inspector scolar adjunct


"De muraturi nu prea ma ocup, este mama cea care le pregateste pentru iarna. In schimb am facut dulceata de zmeura, care a iesit foarte buna. Baiatul meu o apreciaza foarte mult. Nu prea o consumam asa simpla, mai mult la clatite. Anul acesta s-a intimplat sa fac de zmeura, anul trecut am facut dulceata de mure".


Felicia Moise, directorul Centrului Medical Focsani


"Nu prea am avut timp de muraturi. Dulceturi nu prea fac pentru ca nu agreem dulciurile, nici eu, nici sotul. Anul acesta, tinind cont de vreme, nu am avut timp sa cumpar legume pentru conserve. De obicei, imi cam trebuie un week-end ca sa le prepar. Pregatesc castraveciori, muraturi, gogosari, ardei umpluti cu varza rosie, gogonele cu pepeni, ardei capia, mere si morcov, zacusca. Sotul ma ajuta in special la aprovizionare, la caratul sacoselor".

Felicia Moise va recomanda o reteta ardeleneasca de preparare a castravetilor cu frunze de stejar.

Ingrediente: castraveti cornisor, 5 capatine de usturoi, 15 legaturi de hrean, 3 kg de morcov, 3 kg de telina, 2 pachete de boabe de mustar, 2 pachete de piper, 2-3 legaturi mari de marar si cu floare, 2-3 legaturi de telina verde, 1,5 kg ardei bulgaresti nu foarte iuti, frunze de stejar si de visin.

Mod de preparare: Zarzavatul se taie, morcovul se face rondele, hreanul se taie aschiute si toate se pun in borcane cu castravetii. Se pregateste saramura dintr-o lingura de sare la un litru de apa. Doamna

doctor va avertizeaza, "este o reteta de exceptie, dar foarte migaloasa".


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.