A inceput sezonul conservelor si muraturilor
Pietele sint pline de gospodine in cautarea legumelor potrivite pentru camara u legumicultorii spun ca vinzarea nu este la inaltimea calitatii produselor u gospodinele prefera conservele de casa pentru
ca sint mai gustoase si mai sanatoase decit cele din comert.Pentru a va pregati pentru iarna aveti nevoie si de bani, dar si de timp si pricepere
Odata cu venirea toamnei calendaristice, gospodinele se gindesc la camara cu provizii pentru sezonul rece. Fie ca este vorba de dulceturi, compoturi, zacusca, conserve de legume, gogosari in otet
sau varza murata, rafturile camarilor si a balcoanelor asteapta sa fie orinduite. Gospodinele spun ca munca in bucatarie, printre arome si gusturi este un lucru pe care-l asteapta un an de zile, borcanele
pregatite in casa, dupa retete proprii, unele pastrate de la bunici, fiind mai apreciate decit conservele cumparate din magazine. Si pentru a stimula munca in bucatarie a cititoarelor fidele, "Ziarul de
Vrancea" va provoaca la concurs. Trimiteti retete de conserve pentru iarna originale si gustoase, fie ca este vorba de conserve de fructe sau legume sau sfaturi pentru gospodine. Cele mai bune vor
fi recompensate cu premii surpriza. De asemenea, "Ziarul de Vrancea" va face si citeva incursiuni prin bucatariile si camarile gospodinelor, in cautarea celor mai gustosi castraveti sau a celor
mai bune zarzavaturi.
Oferta de legume si fructe de prin pietele din Focsani este extrem de variata, cumparatorii pierzindu-se pur si simplu printre tonele de produse legumicole. Sute de kilograme de ardei, conopida, varza
sau pepeni asteapta o gospodina priceputa care sa ii pregateasca cu ulei, otet, boabe de mustar, coriandru, morcov sau bobite de struguri. Gustul depinde de metoda conservarii, dar si de dorintele
celor care ii maninca. Cert este ca mai toata lumea, indiferent de pozitia sociala sau de functie, cauta ca toamna sa nu treaca fara a pune la pastrat pentru iarna borcane de dulceata, sticle de bulion,
butoaie de varza murata sau castraveti. Vinzatorii de la tarabe vor sa vinda cit mai repede legumele si chiar sint dispusi sa mai lase din pret in cazul in care aveti de gind sa cumparati cantitati mari.
Chiar daca vara lui 2005 a fost una foarte capricioasa, ploile abundente stricind culturi intregi, tarabele taranilor abunda in produse de buna calitate, unele sfidind standardul prin marime si frumusete. Piata Moldovei din Focsani ofera in acest sens o avanpremiera pentru Ziua Recoltei de pe 2 octombrie. Comerciantii asteapta gospodinele cu saci de castraveti, rosii, varza sau conopida. Daca ai rabdare sa stabati toate culoarele pietei poti gasi ardei grasi in trei culori, galben, rosu si verde, ardei iuti gigant sau
conopida de aproape un kilogram. Preturile difera in functie de calitate, dar si de priceperea cumparatorului in arta negocierii. Daca gospodinele focsanene au mai mult timp la dispozitie, bani, spatiu
de depozitat, dar si pricepere in ceea ce priveste conservarea fructelor si legumelor, pot obtine de la comercianti reduceri de pina la 5.000 de lei la kilogram. Unii vinzatori tin totusi la pret, mai ales
ca ploile din vara au stricat atitea hectare de culturi. "Vinzarea merge si nu prea merge! Preturile sint bunicele, dar lumea nu prea are bani. De cumparat, mai cumpara, insa nu cantitati mari. Se
gindesc ca vine iarna si nu au pus nimic in camara. De acum incolo ii asteptam, ca marfa avem destula. Eu am gradina la Golesti, dar nu am fost afectat de inundatii", ne-a spus un comerciant din Piata
Moldovei.
Puteti lua retete de la legumicutori
Daca doamnele se hotarasc sa inceapa pregatirile pentru iarna si nu prea se pricep sau nu au retete, pot afla mici trucuri de conservare chiar si de la vinzatoarele din piata. Acestea iti spun si cantitatile
optime pentru zacusca sau tehnica conservarii ardeilor pentru umplut. Si nici nu trebuie sa dai bani in plus. Tot ceea ce trebuie sa faci pentru a afla citeva secrete culinare este sa-ti umpli sacosele
de la vinzatoarele respective. "Gogosarii ii pun intr-un fel pe care l-am invatat din batrini: la 10 kilograme de gogosari, taiati in doua, asezati bine in vas, pun 1 litru de otet si un kilogram de zahar, pun
condimente si hrean, care ii pastreaza foarte bine, si ii las pina a doua zi. Ei isi lasa exact zeama necesara acestei compozitii. Nu mai adaugam nimic, si ii pun in camara pentru iarna. Rezista si
foarte bine si sint si foarte gustosi", ne-a dezvaluit Lina Tudose, pensionara din Focsani, buna cunoscatoare a bucatariei traditionale. Si pentru ca modernul se imbina cu vechile metode de conservare
pastrate de la bunici, gospodinele apeleaza si la congelator pentru a pastra pentru iarna vinete, rosii, verdeata, fasole pastai, ardei capia copti sau ardei pentru umplut. Pentru pofticiosii mai
pretentiosi, va prezentam si o reteta veche, dar la fel de gustoasa de ardei cu hrean. "Ardeii grasi pentru umplut acum se pun modern: se oparesc si se pun in pungute la congelator. Inainte se puneau unul in altul, cu bucatele de hrean. Ii tine tari, dar miros cam tare a hrean. Sau, de multe ori ii intareste prea tare", ne-a spus Dorina Stroia, legumicultoare din comuna Biliesti. Daca doriti mai multe
trucuri de bucatarie o gasiti zilnic pe doamna Dorina la tarabele de afara din Piata Moldovei. Si pentru a va ajuta sa va incepeti cumparaturile pentru camara va prezentam mai jos si lista de preturi
la principalele produse de care aveti nevoie pentru a concura cu conservele facute de mama sau de soacra. (Iulia CRETU)
Cosul pentru iarna va costa:
(per kilogram)
vinete 20.000 de lei
gogosari 20-30.000 de lei
ardei capia 30.000 de lei
ardei gras 20.000 de lei
ardei iute 50.000 de lei
castraveti 12.000 de lei
rosii 20.000 de lei
fasole verde 30.000 de lei
ceapa 10.000 de lei
telina 10-30.000 de lei bucata
morcov 15.000 de lei
usturoi 60.000 de lei
conopida 30.000 de lei
varza alba 8.000 de lei
varza rosie 15.000 de lei
pastirnac 25.000 de lei
otet 17.000 de lei
ulei 30.000 de lei
borcane 9-45.000 de lei, in functie de gramaj
butoi 60 l pentru varza murata si gogonele 150.000 de lei