Local

La multi ani Mariilor!

Iulia Crețu
8 sep 2005 1066 vizualizări
AstaziCrestinii sarbatoresc azi Nasterea Maicii Domnului

Astazi, crestinii ortodocsi si cei catolici sarbatoresc nasterea Fecioarei Maria. Prima mare sarbatoare religioasa din anul bisericesc, care incepe la 1 septembrie, este Nasterea Maicii Domnului, numita in popor si Sfinta Maria Mica, pentru a fi deosebita de sarbatoarea Adormirii Maicii Domnului, de la 15 august. Sarbatoarea nasterii Sfintei Fecioare Maria are o deosebita semnificatie pentru lumea crestina pentru ca aminteste si de biserica unita, atit ortodocsii, catolicii, cit si greco-catolicii celebrind cu totii pe aceeasi data nasterea maicii lui Iisus. între sfinti, dupa cum spun reprezentantii bisericii, Sfinta Fecioara Maria ocupa locul cel mai de cinste, fiind mai presus de toate puterile ingeresti si atingind cea mai inalta treapta a desavirsirii omenesti. Biserica o numeste "împarateasa" si "Doamna", marturisind ca este "mai cinstita decit heruvimii si mai marita, fara de asemanare, decit serafimii", deoarece s-a invrednicit sa fie aleasa de Dumnezeu ca Maica a Fiului Sau. "Nasterea Sf. Fecioare Maria este inceputul istoriei mintuirii noastre, de aceea la 8 septembrie toti crestinii se bucura si sarbatoresc. Iar a doua mare bucurie este data de credinta si speranta noastra ca Maica Domnului ne ocroteste de acolo, din imparatia cerurilor, unde se roaga Fiului ei, Iisus Hristos, pentru noi, oamenii. Asa ne-o imaginam, asa ne-o arata icoanele Maicii Domnului", spun reprezentantii Bisericii. Traditia populara spune ca, de Sfinta Maria Mare, "se culegeau buruienile de leac" si se "aduceau struguri copti la biserica ca sa se sfinteasca pirga acelui an", dat fiind ca in septembrie incepe culesul viilor. Peste 15.000 de vrinceni isi sarbatoresc astazi ziua numelui pentru ca poarta numele Maria sau derivatii ale acestuia. Fie ca se numesc Maria, Mariana, Marioara, Maricica, Mioara, toate asteapta astazi macar un buchet de flori. Deja, florariile au fost luate cu asalt de cei care au de facut astazi cadouri. Printre VIP-urile vrincene care-si sarbatoresc astazi ziua onomastica se numara Maria Sapunaru, presedinta Colegiului Medicilor Vrancea, Mariana Apostol, subcomisar de politie si purtator de cuvint la IJP Vrancea, Maria Murgoci, artist popular la Ansamblu "Tara Vrancei", Marioara Merchea, presedinta femeilor liberale, dar si Marian Oprisan, presedintele Consiliului Judetean si Marian Georgescu, primarul comunei Vintileasca. "Ziarul de Vrancea" ureaza tuturor sarbatoritilor de astazi "La multi ani" si multe impliniri.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.